“Πράσινο φως” από την Μητροπολιτική Επιτροπή για την Νέα Τούμπα
SHARE:
Πρόκειται για ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση του φιλόδοξου πρότζεκτ της Νέας Τούμπας, που στο εξής ολοκληρώνει τα διαδικαστικά, που αφορούσαν στο Ειδικό Χωρικό και αυτό παίρνει τον δρόμο για να εκδοθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
Οι διαδικασίες κινήθηκαν πολύ γρήγορα, πιο γρήγορα από τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα. Με τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης ήδη το Ειδικό Χωρικό πήρε το σύνολο των εγκρίσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη δημόσια διαβούλευση, όπως επισημαίνεται στη σχετική εισήγηση που κατατέθηκε σήμερα στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής, δεν υπήρξαν αντιρρήσεις από κανένα πολίτη ή φορέα.
Το θέμα δεν πέρασε ομόφωνα, επειδή η παράταξη της αντιπολίτευσης «Λαϊκή Συσπείρωση» (ΚΚΕ) έθεσε ζητήματα χρηματοδότησης του πρότζεκτ και κυρίως των παρεμβάσεων που προβλέπονται πλην του γηπέδου (ποιος θα τις χρηματοδοτήσει, από ποια κονδύλια κτλ.). Τελικά ψήφισε «λευκό», ενώ όλοι οι άλλοι υπερψήφισαν.
«Στη σημερινή συνεδρίαση η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης εισηγήθηκε θετικά σχετικά με τη Σ.Μ.Π.Ε. (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ανέγερση του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Είμαι πολύ χαρούμενος που σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, τόσο για την οικονομία όσο και για την υγεία των πολιτών, δρομολογείται μια τόσο σημαντική επένδυση. Το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για το σύλλογο και τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά θα μπουν τα θεμέλια για μελλοντικές επιτυχίες. Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και το τελικό αποτέλεσμα θα έχει ένα θετικό αποτύπωμα όσον αφορά την ποιότητα ζωής των πολιτών της περιοχής και την αναβάθμιση μιας ιστορικής γειτονιάς. Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας στέκεται πάντα αρωγός στις προσπάθειες όλων των συλλόγων της πόλης που έχουν στόχο να κάνουν την Θεσσαλονίκη ξανά πρωταγωνίστρια σε όλα τα αθλήματα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει αντίστοιχες ενέργειες και όσον αφορά τη συγκεκριμένη επένδυση θα φροντίσει να εξασφαλίσει όσα περισσότερα οφέλη είναι δυνατόν για τους πολίτες και την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής, Θεόδωρος Μητράκας.
Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, επισήμανε ότι «υπάρχει ένας αξιόπιστος επενδυτής, ο οποίος θα λάβει υπόψη με πολύ μεγάλο σεβασμό και τις εγκαταστάσεις κοινωφελών χρήσεων στην περιοχή, όπως αυτές προβλέπονται στο σχεδιασμό. Από τις υπάρχουσες χρήσεις καμιά δε θα κλείσει και ίσα ίσα θα αξιοποιηθούν ακόμη περισσότερο. Επίσης, ο επενδυτής θα προικοδοτήσει την περιοχή με ένα νηπιαγωγείο. Το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Έχουμε πλέον μπροστά μας ένα πολύ μεγάλο έργο να υλοποιήσουμε, με έναν αξιόπιστο επενδυτή, ένα έργο που θα αναβαθμίσει και θα μεταμορφώσει συνολικά την περιοχή της Τούμπας».
Στη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για την οποία γνωμοδότησε θετικά σήμερα η Μητροπολιτική Επιτροπή, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι οι εργασίες θα γίνουν με την επίβλεψη της αρχαιολογικής υπηρεσίας, το νέο γήπεδο θα έχει σύγχρονες τεχνολογίες ώστε να είναι αναβαθμισμένο ενεργειακά (φυσικό αέριο, φωτοβολταϊκά, ακόμη και χρήση γεωθερμίας) και θα πρέπει να εκπονηθεί κυκλοφοριακή μελέτη, με σκοπό την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας, των αναγκών στάθμευσης και την ασφάλεια στην περιοχή άμεσης επιρροής του γηπέδου.
Ως ζώνη άμεσης επιρροής θεωρείται αυτή που είναι 500 μέτρα γύρω από το πρότζεκτ. Οι παρεμβάσεις θα γίνουν στην αλάνα της Τούμπας και θα επηρεάσουν το δημοτικό κολυμβητήριο, την Αγία Βαρβάρα, τα σχολεία, το Πολυδύναμο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, φυσικά το ιστορικό γήπεδο της Τούμπας και τους ελεύθερους χώρους πρασίνου.
Στις σημαντικότερες προβλέψεις περιλαμβάνονται οι εξής:
1.Κατασκευάζεται νέο γήπεδο, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και εγκαταστάσεις.
3.Ενοποιούνται λειτουργικά όλοι οι ελεύθεροι χώροι περιμετρικά του γηπέδου, ώστε να λειτουργούν αρμονικά το γήπεδο και όλες οι άλλες εγκαταστάσεις περιμετρικά.
3.Διατηρείται ο κυκλοφοριακός ρόλος της οδού Κλεάνθους, αλλά υπογειοποιείται στο τμήμα της που διασχίζει την αλάνα, για να μην ανατραπούν τα κυκλοφοριακά δεδομένα της περιοχής.
4.Διαμορφώσεις θα γίνουν και για τη λειτουργική ενοποίηση ελεύθερων χώρων στη Μικράς Ασίας.
5.Υποβαθμίζεται ο κυκλοφοριακός ρόλος της οδού Αδαμίδη, η οποία μένει ως έχει στο τμήμα από Γρ. Λαμπράκη μέχρι Πραξαγόρα, αλλά πεζοδρομείται από εκεί μέχρι τη Μ. Ασίας.
6.Για το πεζοδρομημένο τμήμα της οδού Παπαηλιάκη (από Γρ. Λαμπράξη έως Σουανίδη) προβλέπεται μετατροπή του σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης, ώστε να εξυπηρετείται υπόγειο πάρκινγκ, που θα δημιουργηθεί.
7.Δημιουργούνται κυκλικοί κόμβοι στις διασταυρώσεις Κλεάνθους – Διογένους και Μικράς Ασίας – Αδαμίδου.
8.Κατασκευάζονται τρία υπόγεια πάρκινγκ: στη Μ. Ασίας (συμβολή με Ματάλων), στην αλάνα της Τούμπας κοντά στο Πολιτιστικό Κέντρο και κάτω από το νέο γήπεδο.
Επίσης, για τις θέσεις στάθμευσης που θα λείψουν από την ευρύτερη περιοχή με την ολοκλήρωση του πρότζεκτ προβλέπονται τρία πάρκινγκ, δυο υπόγεια κοντά στο γήπεδο επί της οδού Κλεάνθους και ένα στο νότιο άκρο της οδού Γρ. Λαμπράκη, μεταξύ των οδών Παπαηλιάκη και Κλεάνθους. Συνολικά αυτά τα πάρκινγκ υπολογίζεται ότι θα διασφαλίσουν στην περιοχή χίλιες θέσεις στάθμευσης.
Επίσης, αυξάνονται σημαντικά οι πεζόδρομοι και οι εξυπηρετήσεις για τα ποδήλατα σε όλη την περιοχή της παρέμβασης και ειδικά στο χώρο της αλάνας της Τούμπας.