Ευρωπαϊκές «ακτίνες» στον Τζόλη (pics)
SHARE:
Μάλιστα η ιστοσελίδα «totalfootballanalysis.com» πέρασε από «ακτίνες» το wonderkid του ΠΑΟΚ, αναλύοντας σε βάθος το παιχνίδι του ταλαντούχου εξτρέμ, σημειώνοντας τα δυνατά του σημεία αλλά και αυτά που χρίζουν βελτίωσης.
Αναλυτικά το μεγάλο αφιέρωμα στον Χρήστο Τζόλη:
Θέση και στυλ παιχνιδιού
Μπορεί να αγωνιστεί σε οποιαδήποτε θέση στην επίθεση, αν και η αριστερή πτέρυγα είναι η καλύτερή του. Γενικώς είναι ένας ποδοσφαιριστής που προσαρμόζεται εύκολα. Σε όλους τους αγώνες αυτή τη σεζόν, ξεκίνησε στα αριστερά στο 64% των παιχνιδιών του ενώ ως εσωτερικός επιθετικός έπαιξε 29% του χρόνου συμμετοχής του. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε ένα σχηματισμό 4-2-3-1, τον οποίο ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Πάμπλο Γκαρσία, έχει αναπτύξει στο 34% των παιχνιδιών του τη φετινή σεζόν σεζόν, ενώ το 5-4-1 και το 4-3-3 είναι το δεύτερο και το τρίτο σύστημα αντίστοιχα που έπαιξε περισσότερο ο ΠΑΟΚ.
Όταν βρίσκεται στα αριστερά, ο Τζόλης αρέσκεται να κινείται μεταξύ της αριστερής πτέρυγας και του μεσοδιαστήματος, δημιουργώντας συνεχώς συνδυασμούς με τον αριστερό μπακ αλλά και μπαίνοντας αρκετά μέσα στο "κουτί", όπως φαίνεται και από τον heat map.
Παίζει μέσα και έξω από την περιοχή:
Ο Χρήστος Τζόλης να είναι αρκετά αποτελεσματικός μπροστά από την αντίπαλη εστία, εξ ου και τα τρομερά του νούμερα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, με αναμενόμενο ποσοστό γκολ (xG) 16,83 σε όλους τους αγώνες φέτος (συμπεριλαμβανομένων και των αγώνων με την Εθνική. Παράλληλα δοκιμάζει 2.73 τελικές προσπάθειες ανά παιχνίδι πρωταθλήματος.
Όπως μπορούμε να δούμε από τον παρακάτω πίνακα, ο Τζόλης κατατάσσεται στην έκτη θέση αναφορικά με τα αναμενόμενα γκολ στο πρωτάθλημα, με 6,94, ενώ έχει 0,55 γκολ ανά 90 λεπτά μ.ο. που μεταφράζεται σε ένα γκολ για κάθε δύο παιχνίδια.
Το ποσοστό των γκολ ανά τελικές στον στόχο φέτος είναι στο 20,25% και μέχρι στιγμής είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ελληνική Super League, στους ποδοσφαιριστές κάτω των 20 ετών. Παράλληλα κατέχει την έβδομη υψηλότερη θέση αναφορικά με τις επαφές της μπάλας στην αντίπαλη περιοχή ανά 90′, με 5.22.
Όταν βλέπει κανείς τις περιοχές από όπου δοκιμάζει σουτ, καταλαβαίνει ότι οι περισσότερες από τις προσπάθειες που βρίσκουν εστία, έχουν γίνει μέσα από την περιοχή, κυρίως από την αριστερή της πλευρά.
Αυτή είναι η οπτική απεικόνιση όλων των σουτ του Τζόλη τη φετινή σεζόν, το οποίο δείχνει έναν εξαιρετικά μεγάλο όγκο προσπαθειών μέσα από την περιοχή του πέναλτι, ειδικά αυτά που κατέληξαν σε γκολ, ενώ έχει σκοράρει μόνο τρία με σουτ εκτός περιοχής.
Τα στατιστικά του δείχνουν ότι δεν είναι ένας κλασικός εξτρέμ. Προς το παρόν επιχειρεί κατά μέσο όρο 4,46 ντρίμπλες ανά παιχνίδι, με το 51,94% να είναι επιτυχημένες.
Δεν είναι απλώς η τρομερή ικανότητα του Τζόλη στο σκοράρισμα, αφού εντυπωσιακές είναι και οι θέσεις που παίρνει ο Τζόλης στην αντίπαλη περιοχή, δημιουργώντας για τον εαυτό του την ευκαιρία να σκοράρει.
Αυτό είναι ένα παράδειγμα που ο Τζόλης χρησιμοποιεί μια έξυπνη κίνηση για να πάρει καλή θέση στην αντίπαλη περιοχή. Ο φουλ μπακ του ΠΑΟΚ μπήκε στην περιοχή από τα πλάγια και προκάλεσε το ενδιαφέρον πέντε αμυντικών, που έσπευσαν να προστατέψουν την εστία τους.
Ο Τζόλης βλέπει αυτό που συμβαίνει και πηγαίνει στο «τυφλό» σημείο της άμυνας για να πάρει μια εύκολη πάσα από το φουλ- μπακ που θα τον βγάλει σε εξαιρετική θέση για να σκοράρει. Δυστυχώς ο νεαρός δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, αλλά αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα του ενστίκτου του μέσα στην αντίπαλη περιοχή.
Η επόμενη εικόνα δείχνει μια παρόμοια φάση με την προηγούμενη, με την διαφορά ότι ο δεξιός μπακ έχει ανέβει στην αντίπαλη περιοχή. Ο Τζόλης ξέφυγε ακόμα μια φορά από την άμυνα, έλαβε την μπάλα για να την στείλει με εξαιρετικό τελείωμα στα αντίπαλα δίχτυα.
Αναποτελεσματικός στις σέντρες, γιατί;
Η αναποτελεσματικότητα στις σέντρες του καταγράφεται ως μία από τις αδυναμίες του Τζόλη στον τρόπο παιχνιδιού του (σ.σ. έχει σημειώσει 2.87 πάσες ανά 90άλεπτο στην μεγάλη περιοχή του αντιπάλου), τονίζοντας πως υπερέχει με τη μπάλα προς τα μέσα για τη δημιουργία ευκαιριών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η στατιστική υπηρεσία δείχνει μόλις 0.71 πετυχημένες σέντρες ανά 90άλεπτο, ποσοστό που είναι αρκετά χαμηλό εάν αναλογιστεί κανείς πως ο ΠΑΟΚ παίζει παιχνίδι κατοχής, με ποσοστό 59.41% κατά μέσο όρο έναντι των αντιπάλων του, στο φετινό πρωτάθλημα του οποίου η κανονική περίοδος μόλις ολοκληρώθηκε.
Γιατί όμως δυσκολεύεται τόσο ο 19χρονος στο πέρασμα της μπάλας, δίνοντας ύψος; Γιατί σχεδόν όλοι οι αμυντικοί τον υποχρεώνουν να παίξει πάνω στη αριστερή γραμμή με το αδύναμο πόδι του, το αριστερό και έτσι συχνά ανακόπτεται ή οι σέντρες του δεν φτάνουν στον στόχο
Αμυντικά χαρακτηριστικά:
«Ο Τζόλης είναι αρκετά γρήγορος, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο σε φάση επίθεσης, ωστόσο τον βοηθά να βρίσκεται στο σωστό σημείο για την ομάδα του, όταν ο ΠΑΟΚ μεταβαίνει από θέση επίθεσης σε αυτή της άμυνας. Λόγω της ταχύτητας του είναι σε θέση να επιστρέφει άμεσα για να εμποδίσει την αντεπίθεση των αντιπάλων. Φέτος σε όλες τις διοργανώσεις ο Τζόλης έχει κατά μέσο όρο 3,8 ανακτήσεις της μπάλας ανά παιχνίδι, με το 68,6% να έρχεται στο μισό του αντιπάλου.
Έχει επίσης 2,32 επεμβάσεις και 5,25 αμυντικές μονομαχίες ανά 90 λεπτά με ποσοστό επιτυχίας στο 49,97%.
Κλείνοντας, ο συντάκτης σημειώνει πως πρόκειται για ένα νεαρό, ο οποίος ναι μεν είναι ακατέργαστος και θα χρειαστεί να βρεθεί σε ένα πιο δύσκολο πρωτάθλημα για να βελτιώσει κάποιες αδυναμίες του, ωστόσο, παραδέχεται πως πρόκειται για έναν άκρως ικανό παίκτη, υπογραμμίζοντας πως το να πετύχεις 17 γκολ σε 9 μήνες επαγγελματικού ποδοσφαίρου είναι ένα απίστευτο επίτευγμα ειδικά όταν μιλάμε για έναν 19χρονο.
«Εάν αποχωρήσει από τον ΠΑΟΚ, ο Τζόλης πρέπει να πάει σε μια ομάδα που να ταιριάζει στο στυλ παιχνιδιού του και να μην εξαρτάται απόλυτα από τα 'φτερά' της για τη δημιουργία παιχνιδιού. Η Λίβερπουλ είναι σίγουρα μία ομάδα που θα ταίριαζε στο στυλ του αλλά επί του παρόντος μπορεί να μην είναι αρκετά έτοιμος για μια τέτοια πρόκληση, συνεπώς ένας σύλλογος στη Μπουντεσλίγκα, όπως η Λειψία ή η Στουτγκάρδη να φαντάζει καλύτερη επιλογή για εκείνον»