«Πολλαπλά τα οφέλη από τα τουρνουά»
SHARE:
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει «η αλήθεια είναι ότι ήταν σημαντική η αποχή, από όλη αυτή τη διαδικασία, την τελευταία διετία εξαιτίας του κορονοϊού. Για πολλά παιδιά η φετινή ήταν η πρώτη τους εμπειρία σε τουρνουά στο εξωτερικό. Σε όλους ανεξαιρέτως τους παίκτες, βέβαια, ήταν διάχυτος ο ενθουσιασμός από τη συμμετοχή τους σε διοργανώσεις, στις οποίες παίρνει μέρος μεγάλο πλήθος ομάδων και στις οποίες συγκαταλέγονται τα πιο μεγάλα και φημισμένα ευρωπαϊκά κλαμπ. Από την πλευρά μας, ακόμη και στην περίοδο του κορονοϊού, δεν σταματήσαμε να προπονούμαστε, ακόμη και οργανωμένα θα έλεγα, μέσω βίντεο, προσπαθώντας να καλύψουμε, όσο το δυνατό περισσότερο, χαμένο έδαφος. Από την άλλη, παρατηρήσαμε στα πρόσφατα τουρνουά ότι μεγαλύτερη υστέρηση παρουσίασαν οι πιο μεγάλες ευρωπαϊκές ακαδημίες. Κι εμείς είμαστε μία από αυτές και θεωρώ ότι έχουμε μείνει λίγο πίσω σε σχέση με το που θα έπρεπε να είμαστε».
Ποιες είναι οι αγωνιστικές διαφορές σε σύγκριση με άλλες ακαδημίες ευρωπαϊκών χωρών;
«Μέχρι τις ηλικίες των 14-15 χρόνων οι διαφορές είναι μηδαμινές. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι σε επίπεδο ταλέντου, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις παικτών, υπερτερούμε. Από εκεί και πέρα, η δουλειά που γίνεται στο εξωτερικό είναι πιο οργανωμένη, και σ' επίπεδο εγκαταστάσεων, και σ' επίπεδο συνεργασιών με πανεπιστήμια. Κι εδώ βρίσκεται κι η δική μου πρόταση, έτσι ώστε να προχωρήσει το παιδικό ποδόσφαιρο και στην Ελλάδα, που συνίσταται στην οργανωμένη δουλειά και στη συνεργασία με επιστημονικούς φορείς».
Ποια οφέλη προκύπτουν για τους νεαρούς παίκτες;
«Με αυτές τις εμπειρίες απομυθοποιούμε, κατά κάποιο τρόπο, και τους αντιπάλους. Όταν, παραδείγματος χάρη, ένας 13χρονος ποδοσφαιριστής έχει τεθεί πέντε φορές αντιμέτωπος με τη Μάντσεστερ Σίτι κι άλλες τόσες με τη Γιουβέντους ή με κλαμπ αντίστοιχου μεγέθους, ασφαλώς και νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις εγχώριες διοργανώσεις. Ετσι κι αλλιώς, εμείς παίζουμε κόντρα σε μία ή δύο μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ηλικίες κι όλο αυτό δημιουργεί ένα αγωνιστικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο τα παιδιά αναπτύσσονται ποδοσφαιρικά. Και από την άποψη της εξωστρέφειας είναι σημαντική η συνεχής παρουσία μας σε διεθνή τουρνουά, μια κι ο ΠΑΟΚ γίνεται όλο και πιο γνωστός ανά την Ευρώπη. Επιπλέον, σε όποια χώρα κι αν βρεθούμε, έχουμε πάντα τη στήριξη των φιλάθλων μας, η οποία είναι συγκινητική. Οι κατά τόπους σύνδεσμοι ενεργοποιούνται, κάτι που δεν είχαμε υπολογίσει όταν αρχίζαμε να προγραμματίζουμε αυτές τις διεθνείς συμμετοχές μας. Ουσιαστικά, είναι σαν να ζωντανεύει η φλόγα του ΠΑΟΚ μέσω της παρουσίας των μικρών παικτών, στους οποίους ο φίλαθλος του ΠΑΟΚ είναι σαν να βλέπει τους ποδοσφαιριστές της πρώτης ομάδας».
Συμμετέχει άλλη ελληνική ομάδα σε διεθνή τουρνουά;
«Ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική ελληνική ομάδα, που προσκαλείται στα τουρνουά ανά την Ευρώπη. Και, μάλιστα, από πλευράς αποτελεσμάτων, τα πηγαίνει και πολύ καλά. Τερματίζουμε πάντα σε υψηλές θέσεις κι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Η παρουσία μας στα τουρνουά υψηλού επιπέδου χαρακτηρίζεται από συνέπεια, και σε οργανωτικό, και σε αγωνιστικό επίπεδο. Ολες οι αποστολές κι οι μετακινήσεις μας είναι οργανωμένες, οι κατά τόπου διαμονές μας είναι επίσης άριστα προγραμματισμένες, αλλά και αγωνιστικά είμαστε ανταγωνιστικοί απέναντι σε μεγάλα κλαμπ. Κι αυτοί είναι οι λόγοι, για τους οποίους μας προσκαλούν ανελλιπώς σε ετήσια βάση».
Θα μπορούσε να διεξαχθούν αντίστοιχες διοργανώσεις στη χώρα μας;
«Εχουν γίνει κάποιες προσπάθειες κατά το παρελθόν προς την κατεύθυνση να διοργανωθούν τουρνουά και στον ελληνικό χώρο. Υπάρχουν, όμως, αντικειμενικές δυσκολίες, με πιο σημαντική τα γήπεδα, ο αριθμός τους και η καταλληλόλητα των αγωνιστικών χώρων. «Αντίπαλος» είναι κι ο καιρός, με τις υψηλές θερμοκρασίες που εδώ επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην κεντρική Ευρώπη, πάντως, το ποδόσφαιρο, και σαν προϊόν, το παίρνουν πιο σοβαρά, για αυτό και απολαμβάνουν αυτά τα ωραία αποτελέσματα, και από αγωνιστικής πλευράς, αλλά και από την πλευρά του μάνατζμεντ».