Το «πού» και το «πότε» του τελικού
SHARE:
H νίκη του ΠΑΟΚ με 5-1 στον πρώτο ημιτελικό αγώνα κυπέλλου κόντρα στη Λαμία δίνει καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα στη ρεβάνς της Τούμπας, που θα διεξαχθεί στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.
Ουσιαστικά, στο Δικέφαλο περιμένουν να μάθουν τον αντίπαλό τους στον τελικό της διοργάνωσης, έστω κι αν η ΑΕΚ έχει αποκτήσει ξεκάθαρο προβάδισμα για την πρόκριση, μετά το 3-0 επί του Ολυμπιακού. Όπως η ρεβάνς του ΠΑΟΚ με τη Λαμία, έτσι κι ο δεύτερος ημιτελικός μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» θα διεξαχθεί τη Μ. Εβδομάδα (πιθανότατα τη Μ. Τετάρτη 12 Απριλίου), αν και οι επαναληπτικοί θα μπορούσαν να διεξαχθούν και την ερχόμενη εβδομάδα, στην οποία υπάρχουν οι σχετικές κενές ημερομηνίες.
Ο τελικός έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί το Σάββατο 20 Μαΐου, όταν δηλαδή θα έχουν ολοκληρωθεί οι αγώνες πρωταθλήματος για τα πλέι οφ. Βέβαια, το ζήτημα της ακριβούς ημερομηνίας διεξαγωγής του τελικού βρίσκεται σε συνάρτηση και με την αντίστοιχη ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.
Και επειδή στην... Ελλάδα είμαστε, δεν μπορούμε να ξέρουμε ούτε το πότε, ούτε το που θα γίνει ο τελικός.
Το δεδομένο είναι το τρόπαιο θα διεκδικήσουν μια ομάδα από τη βόρεια Ελλάδα (ΠΑΟΚ) και μία από τη νότια (ΑΕΚ ή Ολυμπιακός). Βάσει προκήρυξης, ο τελικός πρέπει να διεξαχθεί στο Πανθεσσαλικό στάδιο του Βόλου. Μόνο που εδώ και αρκετό καιρό συντηρείται μια συζήτηση, που θέλει την ΕΠΟ να εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα να μεταφέρει τον τελικό στο εξωτερικό (Αγγλία), ανοίγοντας, παράλληλα, και το «παράθυρο» για το Ολυμπιακό στάδιο.
Είναι κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση -εν μέσω εκλογικών αναμετρήσεων-δεν θα ήθελε ο τελικός να διεξαχθεί στο Βόλο, μια και η πιθανότητα επεισοδίων θα της «χαλούσε» περαιτέρω την εικόνα της και θα της προκαλούσε επιπλέον πολιτικό κόστος.
Από άποψης χωρητικότητας, βέβαια, δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με το Ολυμπιακό στάδιο. Στον περσινό τελικό μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού, που είχε διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ, δόθηκαν από 21.478 εισιτήρια σε κάθε φιναλίστ (άλλα 5.504 εισιτήρια είχε κρατήσει η ΕΠΟ για τις ανάγκες της). Έξι χρόνια νωρίτερα, όταν ΠΑΟΚ και ΑΕΚ αναμετρήθηκαν στο Βόλο, οι φιναλίστ διέθεσαν μόλις από 8.538 εισιτήρια στους φιλάθλους τους. Στην όλη κουβέντα θα μπορούσε να μπει και το Καυτανζόγλειο (θεωρητικά κάθε φιναλίστ θα έπαιρνε μάξιμουμ δέκα-έντεκα χιλιάδες εισιτήρια), μόνο που το εθνικό στάδιο της Θεσσαλονίκης, έτσι όπως έχει αφεθεί τα τελευταία χρόνια, δεν μπορεί να φιλοξενήσει στην παρούσα φάση τον τελικό.
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΑΟΚ
Πώς τοποθετούνται στον ΠΑΟΚ σχετικά με το ζήτημα της έδρας του τελικού; «Ο,τι λέει η προκήρυξη» επαναλαμβάνουν, θέλοντας να κλείσει όσο πιο γρήγορα αυτή η εκκρεμότητα. Ο ΠΑΟΚ έχει παίξει... αμέτρητους τελικούς στην πρωτεύουσα και αυτήν την «ανισονομία» ήρθε το περασμένο καλοκαίρι να διορθώσει η προκήρυξη του κυπέλλου. Κι η οποία τώρα απειλείται να καταστρατηγηθεί στην πράξη.
ΑΙΓΛΗ, ΓΟΗTΡΟ ΚΑΙ... ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ
Το κύπελλο ασφαλώς και δεν μπαίνει στην ίδια ζυγαριά με το πρωτάθλημα, δεν παύει, όμως, να εξασφαλίζει στο νικητή το δεύτερο τη τάξει εγχώριο τίτλο. Ειδικά, φέτος, πέρα από την αίγλη, που θα περιβάλλει τη νικήτρια ομάδα, θα της εξασφαλίσει και το εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ, και μάλιστα για τον τρίτο προκριματικό γύρο (υπό προϋποθέσεις μπορεί και απευθείας στα πλέι οφ της διοργάνωσης, κάτι που σημαίνει εξασφαλισμένη συμμετοχή στη φάση ομίλων του Κόνφερενς Λιγκ). Συνεπώς, ο τίτλος του κυπελλούχου αποκτά άλλη, επιπλέον αξία.