Ακαδημίες, ο «χρυσός» της Τούμπας
SHARE:
Η Κ17 του ΠΑΟΚ ηττήθηκε στον «τελικό της δεκαετίας» από τον Ολυμπιακό, όμως κανένας μα κανένας δεν στάθηκε στο αποτέλεσμα. Όλοι (μας) τρίβαμε τα μάτια μας από αυτό που μας πρόσφεραν οι πιτσιρικάδες των δύο ομάδων. Εξάλλου, οι τίτλοι δεν είναι και δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Ο τοίχος με την τροπαιοθήκη των «ασπρόμαυρων» ακαδημιών είναι γεμάτος από κούπες, φέτος η Κ15 πρόσθεσε ένα ακόμα πρωτάθλημα.
Εδώ και πολλά χρόνια το πιο ανθεκτικό και αυθεντικό κομμάτι του οργανισμού δεν επιλέγει στόχους, με γνώμονα το σήμερα, ούτε επιλέγει αγώνες, με τις συνθήκες πίεσης της στιγμής. Ο συνδυασμός γνώση + δουλειά ενδιαφέρει περισσότερο. Αυτό εξελίσσει. Είναι ο συνδυασμός που κοστίζει λιγότερα απ' όσα φέρνει. Όταν το πρότζεκτ είναι το «ό,τι να 'ναι», ό,τι να 'ναι θα 'ναι και τα αποτελέσματα, και η συμπεριφορά της ομάδας, και η δουλειά των προπονητών. Τα πρότζεκτ, δεν τα αποφασίζουν οι προπονητές. Οι προπονητές τα εκτελούν. Τα πρότζεκτ, τα αποφασίζει η ΠΑΕ. Ο Ιβάν Σαββίδης Εν συνεχεία, τα επικοινωνείς. Στον κόσμο. Με καθαρούς όρους.
Το πρότζεκτ των ακαδημιών του ΠΑΟΚ έχει τα πάνω και τα κάτω του. Ωστόσο σ' όλη αυτή τη διαδρομή παραμένει μια καλοκουρδισμένη μηχανή, ένας καλοσχεδιασμένος οργανισμός, πολλές ομάδες, γεμάτες από Έλληνες, από τα πιο σπάνια διαμάντια της παραγωγικής ηλικίας, ακόμη και οι ολίγοι ξένοι, όπως πχ. ο Μαξ Σνάουτσνερ, είναι ξένοι που ξέρουν και νιώθουν από Ελλάδα, υπάρχουν δεκάδες παίκτες προοπτικής, όχι μιας χρήσεως, μια προσεκτική ισορροπία σ' όλες τις κατηγορίες, γκρουπ με προσωπικότητες, πλήρες ρόστερ, σωστή ηλικία.
Οι υποδομές του «Δικεφάλου» είναι ένα γκρουπ, μια ομάδα που αναδεικνύει, δεν θάβει, ό,τι έχει, γι' αυτό και όλοι σήμερα μιλούν για τον Κωνσταντέλια, τον Κουλιεράκη, τον Λύρατζη, τον Τσαούση, τον Μιχαηλίδη, τον Τσιγγάρα, τον Βρακά και πολλούς άλλους, ενώ λίγους μήνες πριν μιλούσαν για τον Κούτσια. Τα προηγούμενα χρόνια η κουβέντα γινόταν για τον Τζόλη, τον Πέλκα, τον Σταφυλίδη και πάει λέγοντας...
Ο ΠΑΟΚ στο κομμάτι των ακαδημιών του παραμένει μπροστά. Πολύ μπροστά. Επειδή είναι η κορυφαία σχολή στην Ελλάδα, όπου οι γονείς θέλουν να φέρουν τα παιδιά τους. Επειδή είναι η σχολή που, όσο καμία άλλη, δεν κοιτάζει κορμιά, κοιτάζει μυαλά. Ευφυία. Διαθέτει τους κατάλληλους ανθρώπους, αυτούς που ξέρουν να κάνουν τις επιλογές, με γνώμονα το μυαλό, κρατώντας και δουλεύοντας μόνον όσους τα πιάνουν με τη μία. Τα υπόλοιπα σ' αυτές τις ηλικίες, δύναμη, τεχνική, όλα, μα όλα, φτιάχνονται.
Ο «Δικέφαλος» στο κομμάτι των ακαδημιών του δεν λειτουργεί ευκαιριακά. Συνεχίζει να παράγει ποδοσφαιριστές, μέσα από την σωστή διαδικασία. Από τον ίσιο δρόμο, δίχως να λοξοδρομεί, ούτε να ρίχνει κλεφτές ματιές. Η δουλειά τόσων χρόνων, όχι απλά αρχίζει να φαίνεται, αλλά λάμπει σαν χρυσάφι, και φέρνει στην επιφάνεια σπάνια ευρήματα.
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ...
Το πρότζεκτ που στήθηκε στον ΠΑΟΚ από το περασμένο καλοκαίρι έχει και τα τυχερά του, τον Ιούλιο. Το Ευρωπαϊκό Νέων (U-19) στη Μάλτα θα αποκαλύψει ανάγλυφα, με την παρουσία της Εθνικής, την επόμενη φουρνιά Κωνσταντέλια-Κουλιεράκη-Μιχαηλίδη-Λύρατζη-Τσιγγάρα-Τζόλη. Μπροστά στα μάτια τους θα είναι οι Τζίμας, Σμυρλής, Μοναστηρλής, Γεωργιάδης, Τσίκος, Δεληγιάννης, Τασιούρας, Κωττάς, Γκούμας, Γκιτέρσος.
Είναι ένα ακόμα μεγάλο τουρνουά, όπου και ο πλέον αδαής θα αντιληφθεί, ότι κάτι γίνεται, κάτι έρχεται. Ο δρόμος, μονόδρομος στην ουσία, είναι φως-φανάρι. Στον ΠΑΟΚ έχουν αποφασίσει για τα επόμενα βήματα. Πολλά ταλαντούχα παιδιά της πρωταθλήτριας Κ15, όπως ο Κωνσταντίνος Τουρσουνίδης, ο Δημήτρης Μπέρδος, ο Τάσος Σιδηρόπουλος, θα ανέβουν το σκαλοπάτι για την Κ17, αντίστοιχα πολλά παιδιά από τη φετινή φουρνιά της Κ17, ο Μαξ Σνάουτσνερ, ο Στάθης Πανικίδης, ο Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Δημήτρης Χατσίδης, ο Γρηγόρης Πολιτάκης κι ο Μπέρντι Ντούνκα θα μονιμοποιηθούν, πλέον, στην Κ19 με την οποία πολλοί εξ αυτών είχαν ρόλο και χρόνο συμμετοχής και στο τελευταίο πρωτάθλημα.
ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Με τον ΠΑΟΚ να έχει φέρει συνειδητά από τις ακαδημίες ουκ ολίγους νεαρούς στη βιτρίνα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κάτι που δεν κάνουν οι άλλοι τρεις (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ) του Big-4.
Ψάχνουν με το... τουφέκι να βρουν παίκτες που έχουν προέλθει μέσα από την παραγωγική διαδικασία και έχουν παίξει στο υψηλότερο επίπεδο. Και όταν λέμε υψηλότερο επίπεδο, δεν εννοούμε να πάνε στην προετοιμασία και να παίξουν στην πρώτη ομάδα 2-3 φορές τη σεζόν, σε ανούσια ματς κυπέλλου από υποχρέωση.
** Στον Ολυμπιακό ο Μπέντο επέμενε στον Ρέτσο, ο Μαρτίνς με τον Τζολάκη, ενώ πέρσι ο Μίτσελ προς γενική έκπληξη έδωσε φανέλα βασικού στον Ανδρέα Ριχάρδο Ντοή. Ως εκεί. Πριν από χρόνια έγραφαν για τον Απόστολο – Ηλία Μαρτίνη, τον Καλογερόπουλο, αλλά χάθηκαν όπως πολλοί άλλοι, τώρα περιμένουν, όπως λένε, τον Κωστούλα και τον Μουζακίτη.
** Στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού παίζει ο υιός του Λουκά Βύντρα, ο οποίος είναι βασικός στην Κ15, ποντάρουν πολλά σε τρία παιδιά του 2005 (Λιατίφης, Πιτσιώτης, Ναλιτζής)
** Στην ΑΕΚ πολύ λίγα πράγματα. Προτιμούν να κάνουν θόρυβο για τη διαιτησία, όπως συνέβη μετά τον ημιτελικό ΠΑΟΚ-ΑΕΚ για την Κ17, από το να εξελίσσουν το πρότζεκτ τους.
ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ Ο ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ
Κάτι παραπάνω από το 1/3 του «ασπρόμαυρου» ρόστερ της πρώτης ομάδας αποτελείται από νεαρούς κάτω των 22-23 ετών, οι οποίοι όχι απλά παίζουν, πρωταγωνιστούν στη σκηνή του ελληνικού ποδοσφαίρου, εξελίσσονται και μπορούν να αποκτούν υπεραξίες φέρνοντας χρήματα στα ταμεία της ομάδας.
Τη δεκαετία 2012-2022 οι πωλήσεις ανήλθαν σε 73.870.000 ευρώ, με ρεκόρ τα 24.550.000 ευρώ που εισέπραξε την σεζόν 2021-22, πολλά χρήματα ήταν «προϊόν» των ακαδημιών.
*Περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ έχει βάλει ο ΠΑΟΚ στα ταμεία του από πωλήσεις (Κουλούρης 3.500.000, Κούτσιας 2.360.000, Πέλκας 2.200.000, Σταφυλίδης 1.500.000 κ.α.) ποδοσφαιριστών που δημιούργησε και έδωσε υπεραξίες
*O Χρήστος Τζόλης με τα 11.000.000 ευρώ, που έφερε φεύγοντας για τη Νόριτς, παραμένει στο Νο1 της λίστας των πωλήσεων με παιδιά που έχουν προκύψει μέσα από τις «ασπρόμαυρες» ακαδημίες
*Παίκτες όπως οι Κίτσιου, Μπότης, Τζοβάρας, Διαμαντής, Μπαλογιάννης, είτε έχουν κάνει καριέρα στο εξωτερικό, είτε έχουν παίξει σε ομάδες της Σούπερ Λιγκ, ξεκινώντας από τα τμήματα υποδομών του «Δικεφάλου».