Μπεϊτάρ, η ομάδα με την πιο… ρατσιστική ταυτότητα στο Ισραήλ
SHARE:
Ούτε αυτό το κρύβουν, η διασύνδεση με το πολιτικό κόμμα Likud (επίσημη αγαπημένου του πρώην Προέδρου της χώρας Μπέντζαμιν Νετανιάχου) είναι γνωστή και πανθομολογούμενη.
Μάλιστα το 2018 έπεσε στο τραπέζι η πρόταση να μετονομαστεί σε Μπεϊτάρ «Τραμπ» Ιερουσαλήμ, μετά την πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, κάτι που τελικά δεν πέρασε διότι βάση του καταστατικού της ισραηλινής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, μετονομασίες μπορούν να υποστηριχθούν μόνο με άτομα που έχουν φύγει από την ζωή!
Στην πραγματικότητα, είναι η ομάδα των ξεχασμένων Εβραίων (Mizrahim), αυτών που εγκαταστάθηκαν στο έδαφος που λέγεται σήμερα Ισραήλ, εκδιωγμένοι από άλλες αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, η οπαδική βάση της Μπεϊτάρ είναι στα κατώτερα και κατώτατα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα.
Μέχρι και σήμερα είναι η μοναδική ομάδα στο Ισραήλ που δεν έχει υπογράψει με κάποιο Άραβα παίκτη, μολονότι ο αραβικός πληθυσμός αποτελεί το 21% του πληθυσμού της χώρας.
Οι τέσσερις Μουσουλμάνοι (μη Άραβες) παίκτες που φόρεσαν την φανέλα τους δεινοπάθησαν. Ο Νιγηριανός, Ντάλα Ιμπραχίμ εκδιώχθηκε από τους φανατικούς μετά από 4 παιχνίδια, ενώ όταν το 2013 ο σύλλογος υπέγραψε δύο Τσετσένους Μουσουλμάνους, οι οπαδοί έκαψαν τα γραφεία του συλλόγου!
Ο Άλι Μοχάμεντ, ένας Νιγηριανός μέσος που αποκτήθηκε από την Μακάμπι Νετάνια (με πατέρα Μουσουλμάνο και μητέρα Χριστιανή) στα δύο χρόνια που έμεινε στην Μπεϊτάρ έγινε πολλές φορές θύμα ρατσιστικών επιθέσεων από τους οπαδούς της ίδιας του της ομάδας, οι οποίοι του ζήτησαν να αφαιρέσει το Μοχάμεντ από το όνομα του επειδή ακουγόταν πολύ... Μουσουλμανικό.
Ο πιο ενεργός σύνδεσμος οπαδών (La Familia) κάνει κουμάντο από το 2005 και έχει προκαλέσει αμέτρητες τιμωρίας λόγω επεισοδίων και ρατσιστικών συνθημάτων, κατά των Αράβων, του προφήτη Μωάμεθ, των μαύρων, όσων διαφέρουν!
Το 2020 η είδηση πως ο ιδιοκτήτης Μόσε Χόγκεγκ δίνει το 50% των μετοχών στον Σεΐχη Χαμάντ Μπιν Καλίφα, μέλος της βασιλικής οικογένειας του Άμπου-Ντάμπι με την υπόσχεση να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία έπεσε σαν κεραυνός. Κι αυτό γιατί οι οπαδοί δεν ήθελαν με τίποτα την μουσουλμανική διείσδυση στην ομάδα τους.
Οι αντιδράσεις ήταν ακραίες, με επεισόδια σε κάθε ματς, πορείες διαμαρτυρίας, εμπρησμούς, με τον ιδιοκτήτη να φτάνει στα δικαστήρια με τέσσερα εξέχοντα μέλη της La Familia, λόγω απειλών κατά της ζωής του, αλλά και της οικογένειας του.
Η περσινή πώληση της ομάδας στον Μπάρακ Αμπράμοφ έφερε ανακωχή με το σκληρό κομμάτι της εξέδρας, που γεμίζει το Teddy Stadium (μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας με χωρητικότητα 31.733 θεατών) το οποίο οι ίδιοι αποκαλούν «Gehinom» (κόλαση) για ευνόητους λόγους. Το μότο τους ξεκάθαρο: Μην μπλέκετε μαζί μας. Και το εννοούν...