Ο Σβαμπ στο «μικροσκόπιο» των Αυστριακών!
SHARE:
Αρχικά, περιγράφεται το νέο πλάνο των "πράσινων" της Βιέννης να "ξεφορτωθεί" αρκετούς ποδοσφαιριστές και να "χτίσει" ένα νέο ρόστερ που θα συνδυάζει το ταλέντο με την εμπειρία και την προσωπικότητα, κάτι που δεν είναι εύκολο από τη στιγμή που το μπάτζετ του συλλόγου είναι περιορισμένο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η περίπτωση του Σβαμπ χαρακτηρίζεται – αρχικά- ιδανική για τη Ραπίντ, ωστόσο "ο λεγεωνάριος του ΠΑΟΚ δεν αποτελεί θέμα για την ομάδα και όπως αναφέρουν πολλές πηγές, η προσπάθεια απόκτησής του θα ήταν χάσιμο χρόνου παρότι φαντάζει ως ένας από τους πλέον "καυτούς" υποψηφίους για τη Ραπίντ".
Στη συνέχεια του ρεπορτάζ, ο συντάκτης αναφέρει μεταξύ άλλων:
"Μέσα στην ομάδα (σ.σ. στη Ραπίντ), ήταν μια εμβληματική φιγούρα και σημαντικός για την ομάδα, παρότι στο γήπεδο δεν ήταν συνέχεια σταθερός και συχνά ήταν προκλητικός. Όταν ο Σβάμπ μετακόμισε στον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης το 2019, πολλοί το είδαν ως μία ευκαιρία για να γίνει επιτέλους πιο δυναμική η πράσινη μεσαία γραμμή.
Πάνω απ 'όλα, ήταν η έλλειψη ταχύτητας, η πολύ ριψοκίνδυνο πάσα, η πολύ μικρή συνέπεια στις απλές ενέργειες που έκαναν την κριτική στον Σβαμπ ολοένα και μεγαλύτερη, ειδικά στις δύο τελευταίες από τις έξι συνολικά σεζόν του.
Στην πρώτη του σεζόν στη Θεσσαλονίκη, ο Σβαμπ ήταν τακτικά σωστός και μάλλον πιο fit από ποτέ. Το εργασιακό περιβάλλον στον ΠΑΟΚ ήταν πιο επαγγελματικό και η πιο στοχευμένη προπόνηση ήταν σημαντική γι΄ αυτόν. Ο Σβαμπ ήταν σημαντικός, σημείωσε εννέα γκολ και έδωσε δέκα ασίστ σε 48 παιχνίδια.
Όμως, η σεζόν 2021/22 έφερε μια καμπή. Ο Σβαμπ έχασε τη θέση του στην ενδεκάδα, σε μια δυνατή ομάδα που προκρίθηκε στα προημιτελικά του Europa Conference League και κυρίως ερχόταν από τον πάγκο. Ο Σλοβένος Γιάσμιν Κούρτιτς ,δανεικός από την Πάρμα, τον άφησε σε μεγάλο βαθμό εκτός ομάδας. Αυτό δεν άλλαξε την περασμένη σεζόν και ο Σβάμπ ήταν παίκτης μόνο για τις περίφημες "θέσεις 12 – 15" στον ΠΑΟΚ, για τις οποίες χρειάζεσαι και αξιόπιστους παίκτες. Σταδιακά επέστρεψε ωστόσο στις βασικές επιλογές, επωφελούμενος από το γεγονός ότι ο Κούρτιτς απουσίαζε σχεδόν όλη τη σεζόν λόγω σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο.
Η θέση "6" δεν ήταν μειονέκτημα για αυτόν, ειδικά από τη στιγμή που έπρεπε να πάρει λιγότερα ρίσκα εκεί και μπορούσε να στραφεί σε ένα μάλλον απλό παιχνίδι πάσας. Τα στατιστικά του βελτιώθηκαν, επειδή το παιχνίδι μπροστά του και καλούς συμπαίκτες.
Όπως και στη Ραπίντ, ήταν συμπαγής στις μονομαχίες, οι οποίες φυσικά ήταν πιο στατικές στη θέση "6" σε σχέση με αυτές στη θέση "8". Ο Σβαμπ κέρδισε περισσότερες από το 60% των μονομαχιών , αλλά τα πράγματα έγιναν ζόρικα όταν αναγκάστηκε να τρέξει περισσότερο, ένα πρόβλημα που ήταν ήδη γνωστό από τα προηγούμενα χρόνια.
Επιπλέον, η αποτελεσματικότητά του έχει υποστεί πλήγμα τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί τουλάχιστον την περασμένη σεζόν με τη "χαμηλότερη θέση" του. Στις δύο τελευταίες σεζόν του στον ΠΑΟΚ, ο Σβαμπ σκόραρε μόνο εννέα γκολ σε 92 επίσημα παιχνίδια, έξι από αυτά με πέναλτι. Το τελευταίο γκολ σε ροή αγώνα, το πέτυχε πριν από 13 μήνες.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως ειδικά την περασμένη σεζόν, ο Σβαμπ δεν ήταν βασικός απέναντι στους τρεις «μεγάλους» του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά συχνά ερχόταν μόνο από τον πάγκο. Σε απόλυτους αριθμούς, αυτό σημαίνει πως ο Σβαμπ ήταν στον αγωνιστικό χώρο μόνο στα 353 από τα 1.080 πιθανά λεπτά των αγώνων με τους τρεις "μεγάλους" της Αθήνας, που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε μισή ώρα ανά παιχνίδι. Ο μέσος όρος απέναντι σε όλες τις υπόλοιπες ομάδες ήταν 47,8 λεπτά και άρα πολύ περισσότερο.
Αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να συνεχιστεί με τον Σβαμπ στη μεσοαμυντική γραμμή της Ραπίντ. Αυτό που φάνηκε στη Θεσσαλονίκη, το αποδεικνύει περίτρανα. Ο Σβαμπ θα μπορούσε σίγουρα να κάνει τη μεσαία γραμμή της Ραπίντ ακόμη πιο σταθερή απέναντι στους μικρότερους αντιπάλους, αλλά δεν θα προσφέρει καμία βελτίωση έναντι των ισχυρότερων ομάδων. Αντίθετα, η δυναμική στο κέντρο της Ραπίντ θα υποφέρει ακόμη περισσότερο από πριν, αν και η ποιότητα της πάσας θα μπορούσε να είναι λίγο καλύτερη με τον Σβάμπ στη θέση "6".
Όλα τα δεδομένα της απόδοσης του στον ΠΑΟΚ και τα στατιστικά του, δείχνουν ότι ο Σβαμπ δεν θα επιστρέψει καλύτερος από ό,τι όταν έφυγε πριν από τρία χρόνια. Οπότε, αντί να δοθεί ένα συμβόλαιο στον ηλικιωμένο ποδοσφαιρικά Σβαμπ, πρέπει επειγόντως να διερευνηθούν άλλες επιλογές. Για παράδειγμα, ένας δανεισμός ενός πιο σταθερού παίκτη.
Αν λοιπόν ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ είναι ο σωτήρας και ο πυλώνας για τα πραγματικά, δομικά προβλήματα στο παιχνίδι της Ραπίντ, τότε οι οπαδοί θα πρέπει να αποδεχτούν ότι η Ραπίντ δεν θα εξελιχθεί όπως θα ήθελαν να την δουν από τη νέα σεζόν".