Στον ΠΑΟΚ θα απαντήσει στο ερώτημα της ζωής του
SHARE:
Το παιδί που «βαφτίστηκε» εθνικό ταλέντο στην πατρίδα του δεν τα παρατάει ποτέ. Και ήρθε στη Θεσσαλονίκη «διψασμένος» για να πετύχει με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, κάτι που φρόντισε να αποδείξει και στην πρώτη του συνέντευξη ως παίκτης του Δικεφάλου.
Τούμπα – Κρέσνα απέχουν δύο ώρες και κάτι. Ο Κίριλ δε θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και την κουλτούρα της πόλης.
Ξέρει πολύ καλά τι πρεσβεύει ο ΠΑΟΚ, τι σημαίνει για τη Θεσσαλονίκη (και όχι μόνο) η επιτυχημένη πορεία του Δικεφάλου.
Από μια μικρή ομάδα στο Πιρίν της Βουλγαρίας το 2001, στις ακαδημίες της Λίτεξ Λόβετς από το 2008 εκεί όπου πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις ως εξτρέμ και έστρεψε όλα τα βλέμματα πάνω του.
Όλοι τον χαρακτήριζαν ως το επόμενο εθνικό ταλέντο της χώρας.
Και πώς να μη συμβεί αυτό όταν κατάφερε να γίνει η «καψούρα» μιας θρυλικής ποδοσφαιρικής φιγούρας της Βουλγαρίας, του Χρίστο Στόιτσκοφ που έβλεπε στα 15 του τι «διαμάντι» έχει στα χέρια του.
«Μαθαίνω πάρα πολλά από τον Στόιτσκοφ, αλλά έχω να μάθω ακόμα περισσότερα. Δεν ξέρω τίποτα ακόμη. Ο Στόιτσκοφ δεν είναι μόνο ένας προπονητής που θα σου μιλήσει. Θα σου δείξει ακριβώς τι πρέπει να κάνεις μέσα στο γήπεδο» έλεγε σε εκείνη την ηλικία για τον προπονητή του.
Ο Βούλγαρος επιθετικός έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα στην ηλικία των 15, στις 12 Μαϊου του 2012. Στην Λίτεξ Λόβετς έμεινε μέχρι το 2016, αγωνίστηκε σε 49 παιχνίδια, σκόραρε έξι φορές και μοίρασε μία ασίστ.
«Είμαι πολύ χαρούμενος για τα όσα έζησα εκεί. Έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να γίνω αυτό που είμαι τώρα» δήλωνε πριν από μερικά χρόνια ο Ντεσπόντοφ για το πέρασμά του από την Λίτεξ.
Οι Ποπόφ και Μπερμπάτοφ έγιναν οι «μέντορές» του.
Και να πως τα έφερε η μοίρα, ίδια ημέρα μετά από αρκετά χρόνια να ακολουθήσει τα ίδια χνάρια με τον Μπερμπάτοφ και να ανακοινωθούν από τον ΠΑΟΚ στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.
Επόμενος σταθμός στην καριέρα του, η ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Το καλοκαίρι του 2016 μετακόμισε στη Σόφια και έμεινε εκεί μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2019, μετρώντας 80 συμμετοχές, 25 γκολ και 26 ασίστ.
Οι αριθμοί του εντυπωσίασαν την Κάλιαρι, η οποία προσέφερε 4.000.000 ευρώ για να τον αποκτήσει. Εκεί έμεινε για ένα χρόνο χωρίς όμως να βρει χρόνο συμμετοχής μετρώντας μόνο πέντε εμφανίσεις.
Ακολούθησε ένας κύκλος δανεισμών σε Στουρμ Γκρατς και Λουντογκόρετς. Στην Στουρμ Γκρατς αγωνίστηκε τη σεζόν 2019-20 και σημείωσε, 21 συμμετοχές, εννιά τέρματα και οκτώ ασίστ.
Το 2020-21 επέστρεψε στην Βουλγαρία ως δανεικός με οψιόν αγοράς για λογαριασμό της Λουντογκόρετς η οποία το 2022 πλήρωσε τη ρήτρα και τον απέκτησε με κανονική μεταγραφή. Στο Ράζγκραντ έμεινε για τρία χρόνια, έπαιξε σε 128 αγώνες, σκόραρε 39 φορές και μοίρασε 55 ασίστ, κατέκτησε τρία πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και δύο Super Cup.
Ο Κίριλ Ντεσπόντοφ αναδείχθηκε τρεις φορές ποδοσφαιριστής της χρονιάς στη Βουλγαρία.
«Δεν υπάρχει χρόνος για έξω. Μόνο προπόνηση. Περισσότερη προπόνηση, λιγότερη ώρα για έξοδο. Πρέπει να γίνουμε ποδοσφαιριστές, όχι χορευτές στις ντίσκο. Δεν θα πω ψέματα ότι μου έλειψε η διασκέδαση, αλλά αν θέλεις να βελτιωθείς πρέπει να ακολουθείς το σωστό μονοπάτι. Γιατί δέκα χρόνια μετά θα πρέπει να αναρωτηθώ. Τι έχω πετύχει στη ζωή μου;» έλεγε στα 16 του χρόνια.
Δέκα χρόνια μετά από την ατάκα εκείνη, ο Κίριλ θα κοιταχτεί στον καθρέφτη με την φανέλα του Δικεφάλου και θα δώσει την απάντησή του στον εαυτό του.