Τρέχοντας χειμωνιάτικα στο αεροδρόμιο για τα νέα αποκτήματα
SHARE:
Ουσιαστικά, ο πιο πρόσφατος, που προσέλκυσε τον κόσμο ήταν ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο, κάτι που συνέβη πριν δεκαέξι ολόκληρα χρόνια.
Ο νυν προπονητής της Πόρτο είχε τύχει αποθεωτικής υποδοχής από τους οπαδούς του Δικεφάλου στις 4 Φεβρουαρίου 2008, όταν πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στη Θεσσαλονίκη. Τρεις ημέρες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η συμφωνία του με την «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ για συνεργασία ενάμισι χρόνου. Ο Πορτογάλος είχε κάνει σπουδαία καριέρα στα γήπεδα της Ιταλίας με τις φανέλες της Λάτσιο, της Πάρμα και της Ιντερ, αφού πρώτα είχε ξεχωρίσει και αναδειχθεί στην πατρίδα του με την Πόρτο. Τα τελευταία του καλά ποδοσφαιρικά χρόνια τα είχε περάσει στη Λιέγη με τη Σταντάρ, μέχρι που το καλοκαίρι του 2007 εγκαταστάθηκε στο Κουβέιτ για τα πετροδολάρια της Αλ Γκαντισίγια.
Αρκετά χρόνια πριν (Ιανουάριος 1999), οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν πάει στο αεροδρόμιο όχι μία, αλλά δύο φορές, πρώτα για τον Σλόμπονταν Κρισμάρεβιτς (φωτ.) και λίγες ημέρες μετά για τον Αντόλφο Βαλέντσια.
Προερχόμενος από την Ανόρθωση, ο Κρισμάρεβιτς (νυν προπονητής του Αιολικού στη Σούπερ Λιγκ 2), στο ντεμπούτο του ως βασικός με τον ΠΑΟΚ, είχε χαρίσει την εκτός έδρας νίκη επί του Πανιωνίου). Ωστόσο, εκείνο ήταν μόλις το ένα από τα τρία γκολ, που είχε πετύχει σε σύνολο 15 συμμετοχών.
Οσο για τον Βαλέντσια, είχε αποκτήσει σπουδαία φήμη, όταν φορούσε τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου και της Ατλέτικο Μαδρίτης. Όταν, βέβαια, είχε ενταχθεί στο ρόστερ του ΠΑΟΚ, κάθε άλλα παρά σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονταν. Ο Νίκος Βεζυρτζής, πρόεδρος τότε της ΠΑΕ, επέμεινε για την απόκτηση του, παρακάμπτοντας τις αντιρρήσεις του Άγγελου Αναστασιάδη. Κι εκείνη η διαφωνία τους υπήρξε μια από τις βασικές αιτίες για την πρόωρη λύση της συνεργασίας με τον έμπειρο προπονητή. Ο Βαλέντσια μπήκε σε δράση μόλις στις αρχές Μαρτίου, πετυχαίνοντας μέχρι το τέλος της περιόδου τρία γκολ σε δώδεκα συμμετοχές.
Τον Ιανουάριο του 2010 ο ΠΑΟΚ βρίσκονταν μέσα στο «κόλπο» του πρωταθλήματος κι ο Φερνάντο Σάντος έψαχνε έναν παίκτη για την κορυφή της επίθεσης. Και επέλεξε τον συμπατριώτη του Εντίνιο (με καταγωγή από τη Γουϊνέα), δανεικό από τη Μάλαγα, ο οποίος είχε προϋπηρεσία στη Σούπερ Λίγκα με τη φανέλα της ΑΕΚ. Ο Πορτογάλος προσέφερε μόλις ένα γκολ, δίνοντας τη νίκη στο εκτός έδρας ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. O Εντίνιο αποσύρθηκε από την ενεργό δράση μόλις το περασμένο καλοκαίρι, παίζοντας μπάλα μέχρι τα 41 του χρόνια στη Μοντίγιο, ομάδα Δ΄ κατηγορίας της Πορτογαλίας.
ΦΡΑΤΖΕΣΚΟΣ-ΜΑΡΑΓΚΟΣ
«Δεν μου έχει ξανασυμβεί κάτι ανάλογο στο παρελθόν» ήταν η πρώτη αντίδραση του Κώστα Φρατζέσκου, που πνίγονταν στις αγκαλιές των ΠΑΟΚτσήδων, κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη στις 3 Ιανουαρίου 1997.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, το συνολικό της κόστος της μεταγραφής του από τον ΟΦΗ ανήλθε στα 250 εκ. δραχμές. Απ' αυτά, τα 100 εκ. δρχ. μπήκαν στα ταμεία της ομάδας του Ηρακλείου και τα υπόλοιπα 150 εκ. δρχ. αντιστοιχούσαν στη συνολική αποζημίωση του ποδοσφαιριστή, που είχε υπογράψει συμβόλαιο τριετούς διάρκειας. Ο Φρατζέσκος είχε κάνει επαφή και με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, συζητώντας το ενδεχόμενο επιστροφής του στον Παναθηναϊκό. Όμως η οικονομική πρόταση του ΠΑΟΚ ήταν πολύ καλύτερη.
Με λίγη ώρα διαφορά από τον Φρατζέσκο, έφθανε στη Θεσσαλονίκη, για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, ένας πρώην συμπαίκτης του στον Παναθηναϊκό, ο Σπύρος Μαραγκός.
Ο κύκλος του στον Παναθηναϊκό, μετά από διαδρομή επτά χρόνων, είχε ολοκληρωθεί κι ο διεθνής κεντρικός μέσος αναζητούσε τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του, έχοντας εξασφαλίσει νωρίτερα και τη συναίνεση του Γιώργου Βαρδινογιάννη, τότε μεγαλομετόχου της «πράσινης» ΠΑΕ. Μάλιστα, όπως φημολογούνταν εκείνες τις ημέρες, πριν καταλήξει σε συμφωνία με τον Δικέφαλο (υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας δύο χρόνων αντί 80 εκ. δρχ.), είχε κάνει συζητήσεις και με την πλευρά του Άρη.