Δικέφαλος… full energy

Οι καλοκαιρινοί μήνες δεν ενδείκνυνται για συμπεράσματα, συνήθως οδηγούν σε πρόχειρες και ανασφαλείς κρίσεις. Ωστόσο, μια (επιφανειακή) πρώτη ματιά στην ομάδα που δημιούργησε ο ΠΑΟΚ για την ερχόμενη σεζόν, οδηγεί στην άποψη ότι διαθέτει βαθύτερο ρόστερ.
Πηγή: metrosport.gr
Δικέφαλος… full energy

Πρόσθεσε ύψος, χρόνια (σ. σ. ο μέσος όρος ηλικίας από τα 26 πήγε στα 27,9 έτη), έγινε όμως πιο αθλητική ομάδα, με παίκτες που μπορούν να ανταποκριθούν σε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους. Φέτος εξάλλου, η προσδοκία είναι να γίνει ένα βήμα παραπάνω στο Eurocup, η διατήρηση των κεκτημένων στην Ελλάδα. Υπάρχει ασφαλώς και το... απωθημένο του Κυπέλλου Ελλάδας.

Το στοίχημα του Όντουμ

Ο ΠΑΟΚ απέφυγε τις συναντήσεις με... αγνώστους και τις συνεργασίες με αθλητές που έχουν άγνοια περί της ελληνικής πραγματικότητας. Εξαίρεση αποτέλεσε η περίπτωση του Τζέικ Όντουμ. Δεδομένου του γνωστού πρότερου βίου των υπολοίπων παικτών που προστέθηκαν στην ομάδα, μόνο η υπόθεση του Όντουμ στοιχειοθετεί ένα είδος στοιχήματος. Στην πραγματικότητα όμως, αν συγκεντρώσει κανείς τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι επιτελείς του Δικεφάλου και αφορούν τον 24χρονο πλέι μέικερ, κάλλιστα μπορεί να γράψει βιβλίο. Για την ακρίβεια, ζητήθηκαν... συστατικές επιστολές από ανθρώπους που παρακολουθούν τη πορεία του IndianaState, από τον καθηγητή του, Έιθαν Στρίγκα, μην ξεχνάτε επίσης ότι προς τα τέλη της περασμένης άνοιξης, φοιτητές του ίδιου πανεπιστημίου επισκέφθηκαν το PAOKSPORTSARENA και για τουλάχιστον δύο ημέρες ήταν καλεσμένοι του ΠΑΟΚ. Προσθέστε και τη συζήτηση με τους προπονητές του στο πανεπιστήμιο. Με τη παρουσία του 24χρονου Αμερικανού ψηλώνει και η περιφερειακή γραμμή. Πέρυσι (ο μέσος όρος) ήταν στα 1,92μ., φέτος πρόσθεσε δύο πόντους. Κυρίως όμως, ο Δικέφαλος απέκτησε τουλάχιστον τρεις παίκτες που μπορούν να πιέσουν τον αντίπαλο πλέι μέικερ. Πέρυσι προσπαθούσε με τεχνάσματα να καλύψει (τη μοναδική ίσως) αδυναμία του Κούπερ που λόγω ύψους (1.83μ.) είχε ένα θέμα στην άμυνα και φυσικά τον «χτυπούσαν» οι αντίπαλοι. Γενικότερα, η «ψηλή» περιφέρεια του εξασφαλίζει πολλά πλεονεκτήματα και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Πιο έτοιμη περιφέρεια

Θεωρητικά, πέρυσι ο ΠΑΟΚ είχε περισσότερους παίκτες στη περιφερειακή γραμμή. Πόσοι όμως από τους υπάρχοντες είχαν ρόλο; Βουτσίτσεβιτς και Κόνιαρης συνήθως παρακολουθούσαν τους αγώνες από τον πάγκο, ενώ ο Μιχάλης Λιάπης επίσης δεν είχε ρόλο. Συνεπώς, μπορεί οι περιφερειακοί (αριθμητικά) να είναι λιγότεροι φέτος, επί της ουσίας όμως η συγκεκριμένη γραμμή είναι ποιοτικότερη. Εκτός του Όντουμ, αποκτήθηκαν οι Αντόνιο Κάρτερ, Χρήστος Σαλούστρος. Ο πρώτος διαθέτει μεγαλύτερη εμπειρία πιθανότατα θα μειώσει τον χρόνο συμμετοχής του Κώστα Χαραλαμπίδη που πέρυσι τράβηξε... κουπί για να καλύψει την αδυναμία στη θέση «2». Όσο για τον Σαλούστρο, προέρχεται από εξαιρετική σεζόν στον Πανιώνιο κι ένσημα ενός έτους στο Eurocup. Έχοντας προσθέσει έναν χρόνο στις πλάτες του, ο Λιάπης λογικά θα έχει περισσότερες ευκαιρίες, ενώ δεν προβλέπεται να αλλάξει ο ρόλος του Δέδα που προσφέρει ποιότητα και αντίδραση, όταν αυτή κρίνεται αναγκαία.

Γεμάτη η φροντ λάιν

Στις βασικές διαφορές μεταξύ του περσινού με το φετινό ρόστερ εντάσσονται τα καλύτερα στοιχεία των ψηλών παικτών που θα σχηματίσουν τη φροντ λάιν της επόμενης περιόδου. Δύο «βαριά» κορμιά, όπως αυτά των Γιώργου Μπόγρη, Νίκου Καλλέ αντικαταστάθηκαν από πιο γρήγορους και ευέλικτους παίκτες. Αναφερόμαστε στους Αμερικανούς, Τζούλιαν Βον και Κέβιν Λάνγκφορντ που λογικά εγγυώνται ότι θα «σβήσουν» το μόνιμο πρόβλημα της περσινής χρονιάς στο ριμπάουντ. Προσθέτοντας τον Κώστα Κακαρούδη, την «εγγύηση» του Μαργαρίτη αλλά και τη «δέσμευση» ότι φέτος θα έχει ρόλο στην ομάδα και ο Θωμάς Κώττας, η φροντ λάιν της επόμενης χρονιάς είναι πολύ πιο γεμάτη από τη προηγούμενη. Πέρυσι ο ΠΑΟΚ «έβγαλε» τη σεζόν με τρεις ψηλούς (σ. σ. Μπόγρης, Τσαιρέλης, Μαργαρίτης). Λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στον Νίκο Καλλέ, ενώ ο Κώττας δεν είχε ρόλο. Γι' αυτόν τον λόγο, δεν ήταν λίγες οι φορές όπου ο Κασελάκης χρησιμοποιήθηκε στη θέση «4».

Διαβάστε ακόμη...