Εκτός ο... ΠΑΟΚ από την ρύθμιση χρεών!
Στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση και ανακοίνωση της ρύθμισης των 100 δόσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο βρίσκεται η κυβέρνηση.
Το θέμα συζητήθηκε χθες στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ενώ όλες οι πλευρές της ρύθμισης εξετάστηκαν στη συνέχεια στη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δενδια και Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα που σχετίζονται και με τις διαπραγματεύεσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα αλλά ο χρόνος πιέζει οπως δείχνει και η νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο κατά 1 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το σύνολο των χρεών να ξεπεράσει τα 70 δισ. ευρώ.
Γιατί μένει εκτός ο... ΠΑΟΚ
Μία από τις αλλαγές που εξετάζεται είναι η ρύθμιση να ισχύει μόνο για οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη έως 1 εκατ. ευρώ.
Επίσης εξετάζονται κίνητρα προκειμένου οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σήμερα στη ρύθμιση των 12 δόσεων να μην «μεταπηδήσουν» στη ρύθμιση των 100 δόσεων και υπάρξει απώλεια εσόδων στον προυπολογισμό τους επόμενους κρίσιμους μήνες. Ένα από τα σενάρια είναι να αυξηθεί η έκπτωση των προσαυξήσεων για τους οφειλέτες που είναι σήμερα στη ρύθμιση των 12 δόσεων.
Ο πρώτος περιορισμός είναι αυτός που, ουσιαστικά, αφήνει εκτός της ρύθμισης και τον... ΠΑΟΚ, καθώς τα χρέη της ΠΑΕ ξεπερνούν κατά πολύ, όχι το ένα αλλά τα... δέκα εκατομμύρια ευρώ. Το κυβερνητικό επιτελείο παραδέχτηκε τις επισημάνσεις της τρόικας ότι η χασούρα θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν τέτοιου είδους οφειλέτες έμπαιναν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Στον περιορισμό αυτό οδήγησε και το ότι μεγαλοεπιχειρηματίες, που εντάχθηκαν στο, ως τώρα, ενεργό καθεστώς δόσεων, ουδέποτε έδιναν τις δόσεις τους! Άφηναν και νέα χρέη να γίνουν ληξιπρόθεσμα, για να πετύχουν και νέα ρύθμιση κι έτσι το δημόσιο έχανε εκατομμύρια. Αντίθετα, ο απλός φορολογούμενος και ο μεσαίος ή μικρός επιχειρηματίας, δεν είχε τέτοια δυνατότητα και πνίγονταν με χρέη στο δημόσιο που δεν ξεπερνούσαν τα 100.000 ευρώ...
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εκδοτικής επιχείρησης της Θεσσαλονίκης, η οποία κατάφερε να πάρει χρηματοδοτικό πρόγραμμα 10 εκατομμυρίων ευρώ, να μην ξοφλήσει τα χρέη της στα ταμεία και την εφορία -ακόμη και με αυτήν την χρηματοδοτική ένεση- και, τώρα, να προσπαθεί να ενταχθεί στο πτωχευτικό δίκαιο, αφήνοντας στη μοίρα τους, απολυμένους και εθελουσίως αποχωρήσαντες (που τους χρωστά τις αποζημιώσεις τους), ετοιμαζόμενη να εφαρμόσει νέο ειδικό καθεστώς συμβάσεων (μειώσεις στις ήδη ισχύουσες μειώσεις) με τους -ακόμη- εργαζόμενους.
Πηγή: difernews.gr