«Μέλος της οικογένειας του ΠΑΟΚ ο Στογιάκοβιτς»
SHARE:
Τρία χρόνια μετά ο Στογιάκοβιτς πέρασε και τυπικά στο πάνθεον των θρύλων του Σακραμέντο καθώς με απόφαση τους οι Κίνγκς λίγες ημέρες πριν απέσυραν -σε μια συγκινητική εκδήλωση παρουσία του Πέτζα και της οικογένειας του στο "Sleep Train Arena"- την φανέλα με το νούμερο "16" . Το "SentraGoal" ξετυλίγει σήμερα το κουβάρι της ιστορίας που σχετίζεται με την έλευση του Στογιάκοβιτς στην Ελλάδα.
«Το πρώτο δελτίο του Στογιάκοβιτς στο Μουσείο του ΠΑΟΚ»
Ο Άγγελος Μιχόπουλος, επί σειρά ετών μάνατζερ του ΠΑΟΚ θυμάται: «Λίγες ημέρες μόλις πριν παρέδωσα στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ το πρώτο δελτίο που ο Στογιάκοβιτς υπέγραψε σε νεαρή ηλικία στην ομάδα μας ώστε να προστεθεί μαζί με άλλα εκθέματα στο Μουσείο που ο μπασκετικός ΠΑΟΚ πρόκειται να δημιουργήσει στην έδρα μας , το Paok Sports Arena. Οι αναμνήσεις είναι παρά πολλές από την πρώτη περίοδο της άφιξης του Στογιάκοβιτς στην Θεσσαλονίκη, θυμάμαι την αγωνία όλων μας και τον αγώνα που δώσαμε ώστε να πετύχουμε την συμμετοχή του στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτός που σίγουρα δεν ένοιωθε αγωνία αλλά ούτε ανασφάλεια ήταν ο ίδιος ο Πέτζα.
Ήταν σίγουρος για τον εαυτό του. Να σκεφτείς ότι λίγους μήνες μετά την έλευση του στην Θεσσαλονίκη ήδη ξεκίνησαν οι φήμες σχετικά με την προοπτική να παίξει στο ΝΒΑ. Τον βάλαμε στην αρχή να παίξει και σε κάποια ματς του εφηβικού πρωταθλήματος. Την ιδέα την απόκτησης του είχε ο Μίλαν Μίνιτς, αυτός εισηγήθηκε στον Ίβκοβιτς και στην συνέχεια οι Βεζυρτζής και Οικονομίδης έκαναν μεγάλο αγώνα για να τον φέρουν γιατί το παιδί τότε ανήκε στον Ερυθρό Αστέρα. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να υπογραμμίσω την τρομερή οργάνωση που είχαμε ως ομάδα. Δεν φέραμε μόνο τον Πέτζα, οργώναμε την Ελλάδα, ήδη είχαμε κλείσει συμφωνίες με Γιαννούλη, Ρετζιά, ενώ παράλληλα φέραμε στην Θεσσαλονίκη και τους Νεστέροβιτς, Ρέλιτς.
Με την έλευση του Στογιάκοβιτς στην Θεσσαλονίκη άρχισε ένας αγώνας δρόμου, αυτός της έκδοσης των απαραίτητων δικαιολογητικών για να παίξει στο πρωτάθλημα. Η FIBA αποδέχθηκε τις δυο υπηκοότητες. Την σεζόν 1994-95 ο Πέτζα ενώ έπαιζε στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια του ΠΑΟΚ δεν του επιτρέπονταν η συμμετοχή στο Ελληνικό πρωτάθλημα ως Έλληνα. Τελικά τα καταφέραμε και την σεζόν 1995-96 ξεκίνησε να παίζει και στην Ελλάδα».
Η δουλειά με τον Ιτούδη
Ο Άγγελος Μιχόπουλος προσθέτει: «Θυμάμαι πόσο μεγάλη ήταν η απογοήτευση όλων όταν ο Πέτζα τραυματίσθηκε στο πρώτο παιχνίδι που συμμετείχε στο Ελληνικό πρωτάθλημα με προπονητή τον Αλεξανδή στην Λάρισα. Λίγες εβδομάδες μετά φέραμε στο τεχνικό τιμ του ΠΑΟΚ δίπλα στον Αλεξανδρή και τον Δημήτρη Ιτούδη ο οποίος δούλεψε πολύ με τον Πέτζα. Τίποτα δεν μπορούσε να ανακόψει την πορεία του. Δούλευε ασταμάτητα , με έξτρα προπονήσεις. Στην ζωή τίποτα δεν είναι τυχαίο. Μάς έμεινε η πίκρα που δεν έμεινε περισσότερο στον ΠΑΟΚ, τον θεωρούμε όμως μέλος της οικογένειας μας. Πρόκειται για ένα αυθόρμητο , εξαιρετικό παιδί που ουδέποτε δημιούργησε προβλήματα. Χαιρόμουν πάντα για τις ατομικές του διακρίσεις».
Ο μισθός 3.000 δολαρίων
Ο πρώην πρόεδρος του μπασκετικού ΠΑΟΚ Απόστολος Οικονομίδης από την πλευρά του λέει: "Το 1992 με ενημέρωσε ο Ίβκοβιτς ότι υπάρχει στην Σερβία ένα παιδί το οποίο είναι αρκετά εξελίξιμο κι άξιζε τον κόπο να προσπαθήσουμε να τον φέρουμε στην ομάδα. Ο Ίβκοβιτς με την σειρά του είχε ενημερωθεί από τον Μίλαν Μίνιτς που γνώριζε πολύ καλά την Σέρβικη αγορά παικτών σε αυτές τις ηλικίες. Κάπως έτσι ξεκίνησε ένας μαραθώνιος με στόχο να πετύχουμε την έλευση του Πέντραγκ Στογιάκοβιτς στον ΠΑΟΚ. Στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον Ερυθρό Αστέρα διαπιστώσαμε πως είχαν ενημερωθεί για τις επαφές μας Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός.
Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να μπει "σφήνα" στην υπόθεση. Στην πορεία αυτές οι δυο ομάδες έκαναν ότι μπορούσαν ώστε ο παίκτης να μην μπορέσει να λάβει άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα... Την σεζόν 1994-95 ο Πέτζα ενώ έπαιζε στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια του ΠΑΟΚ δεν του επιτρέπονταν η συμμετοχή στο Ελληνικό πρωτάθλημα ως Έλληνα. Την ίδια στιγμή ο Παναθηναϊκός χρησιμοποιούσε κανονικά τους Σοκ και Κόουσμα , παίκτες που είχαν αγωνιστεί με τις Εθνικές τους ομάδες (Εσθονία)και παρόλα αυτά έπαιζαν ως Έλληνες".
Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με τον Ερυθρό Αστέρα, η συμφωνία με τον ΠΑΟΚ για τον Πέτζα έκλεισε στις 800.000 δολάρια. Σε άλλο σημείο ο πρώην πρόεδρος του Δικεφάλου θυμάται: "Ο ΠΑΟΚ έφερε τον Πέτζα και την οικογένεια του στην Θεσσαλονίκη το 1993, τού νοικιάσαμε σπίτι στο Πανόραμα, η μισθοδοσία του αρχικά προέβλεπε μηνιαίες απολαβές 3.000 γερμανικών μάρκων. Επίσης, είχα αναλάβει και τα έξοδα που αφορούσαν το προσωπικό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε ο αδελφός του Πέτζα".
Το χρέος στον Ερυθρό Αστέρα
Για ένα χρέος που άφησε ο ΠΑΟΚ στον Ερυθρό Αστέρα από την μεταγραφή του Στογιάκοβιτς ο Απόστολος Οικονομίδης λέει: «Το 1995, για όσους θυμούνται παράγοντες του ΠΑΟΚ αποφάσισαν να με ανατρέψουν από την προεδρία και εγώ προχώρησα σε ανάκληση επιταγών που προορίζονταν για αποπληρωμή του χρέους προς τον Ερυθρό Αστέρα. Είχε μείνει ένα υπόλοιπο 40 εκ σε δραχμές αν θυμάμαι καλά. Για αυτό και στην πορεία είχε προκύψει ένα θέμα με την εξόφληση του ποσού, προς την ομάδα της Σερβίας. Δεν ήταν δική μου ευθύνη αλλά αυτών που αποφάσισαν την ανατροπή μου από την προεδρία".
Πόσα λεφτά πήρε ο ΠΑΟΚ από την παραχώρηση του στο Σακραμέντο;
Ο Απόστολος Οικονομίδης κλείνοντας την αφήγηση του μας είπε: «Ο Πέτζα δεν έκανε στον ΠΑΟΚ την καριέρα που όλοι θέλαμε. Εντάξει, έχουμε να θυμόμαστε εκείνο το απίστευτο τρίποντο στο ΣΕΦ την σεζόν 1997-98 κόντρα στον Ολυμπιακό όμως όλοι πιστεύαμε πως θα γίνονταν ο ηγέτης μας για πολλά χρόνια. Πιστεύω πως δεν είχε καλή αντιμετώπιση από την μετέπειτα διοίκηση , πριν φύγει από τον ΠΑΟΚ είχε συμβόλαιο 600.000 δολάρια τον χρόνο, από όσο γνωρίζω δεν του έδιναν τα λεφτά του. Θέλω να ρωτήσω και κάτι; Ποιο ήταν το όφελος του ΠΑΟΚ από την παραχώρηση του στο Σακραμέντο και το ΝΒΑ; Με τον ίδιο και την οικογένεια του έχω άριστες σχέσεις, με κάλεσε τόσο στον γάμο του όσο και στην βάπτιση των παιδιών του. Έκανε μεγάλη καριέρα στην Αμερική και το ΝΒΑ , το άξιζε και μπράβο του, πάντα χαιρόμουν με τις διακρίσεις του".
* Στο ΝΒΑ ο Στογιάκοβιτς έπαιξε για 13 χρόνια και πιο συγκεκριμένα στους Σακραμέντο Κινγκς (1999-2006), στους Ιντιάνα Πέισερς (2006), τους Χόρνετς Νέας Ορλεάνης (2006-09), τους Τορόντο Ράπτορς (2009-11) και τους Ντάλας Μάβερικς (2011).
*Το 2000, στη δεύτερη σεζόν του στο ΝΒΑ, αναδείχθηκε 2ος πιο βελτιωμένος παίκτης (με 20,4 π. μ.ό.) πίσω από τον Τρέισι ΜακΓκρέιντι.
*Η πιο παραγωγική του χρονιά στο ΝΒΑ ήταν η περίοδος 2003-04 με 24,2 πόντους μέσο όρο σε 81 ματς.
*Επαιξε σε τρία συνεχόμενα All Star Games, το 2002 (στη Φιλαδέλφεια), το 2003 (στην Ατλάντα) και το 2004 (στο Λος Αντζελες).
*Κέρδισε δυο φορές τον διαγωνισμό τριπόντων σε All Star Game, το 2002 και το 2003.
*Στις 14 Νοεμβρίου του 2006 έβαλε 42 πόντους (ατομικό ρεκόρ καριέρας) στο παιχνίδι της Νέας Ορλεάνης με τους Σάρλοτ Μπόμπκατς και σημείωσε ρεκόρ με τους 20 πρώτους συνεχόμενους πόντους που πέτυχε για την ομάδα του!