Πρέπει να υπάρχει και αντιπολίτευση στο Δ.Σ της ΕΠΟ (vid)
SHARE:
Ο υφυπουργός Αθλητισμού, σε μια εφ' όλης της ύλης άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό "ΙΟΝΙΑΝ" της Ζακύνθου και στο δημοσιογράφο Τάσο Θεοδόση, επισήμανε επίσης ότι όποιοι επιχείρησαν προσφάτως να χρησιμοποιήσουν φιλάθλους για να περάσουν πολιτικά μηνύματα απέτυχαν παταγωδώς... Και συγκεκριμένα,
δεν δίστασε να αναφερθεί στην περίπτωση των δημοτικών εκλογών της Νέας Φιλαδέλφειας, οι οποίες είχαν πάρει οπαδικό χρώμα με τη «γραμμή» από πλευράς ΑΕΚ την καταψήφιση του Άρη Βασιλόπουλου ελέω του ζητήματος του γηπέδου, με τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
«Πιστεύω ότι τα συμφέροντα των ΠΑΕ δεν ταυτίζονται με αυτά των φιλάθλων. Ο φίλαθλος θέλει να βλέπει με ασφάλεια έναν αγώνα... Ο φίλαθλος θέλει να ξέρει ότι το ποδόσφαιρο και όλα τα πρωταθλήματα σε όλα τα αθλήματα είναι καθαρά και αξιόπιστα. Ο φίλαθλος θέλει ένα αναβαθμισμένο ποδόσφαιρο σε πλαίσιο ισονομίας. Αυτά εμείς θα εξασφαλίσουμε...
Αν νομίζουν ορισμένοι παράγοντες των ομάδων ότι μπορούν να κινητοποιήσουν κατά της κυβέρνησης για τις πολιτικές αποφάσεις που θα πάρει σε αυτή την κατεύθυνση φίλαθλο κοινό, τους υπενθυμίζω ότι όσοι πήγαν να το κάνουν σε παρόμοιες περιπτώσεις έφαγαν τα μούτρα τους πολύ άσχημα. Και ας δουν τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα σε δήμους που υπήρξε τέτοιο πρόβλημα, όπως για παράδειγμα στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Ο ελληνικός λαός είναι απολύτως ώριμος να καταλάβει ότι αυτά που κάνει η κυβέρνηση τα κάνει προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως της νεολαίας», είπε χαρακτηριστικά ο Κοντονής.
Από εκεί και πέρα, ο υφυπουργός Αθλητισμού υπογράμμισε: «Αυτό που περνά ο ελληνικός αθλητισμός είναι ό,τι περνά και η κοινωνία... Διαφθορά και διαπλοκή υπάρχουν στην κοινωνία, έτσι και στον ελληνικό αθλητισμό. Τα κοινωνικά προβλήματα αντανακλώνται στον ελληνικό αθλητισμό, τα γνωρίζαμε...
Και επειδή τα αντιμετωπίσαμε με σφοδρότητα, μας έπεσαν μαζί πολλά, έχουμε πάρει εκείνες τις πολιτικές αποφάσεις τις οποίες θα δείτε τα επόμενα 24ωρα με τη δημοσιοποίηση του πρώτου νομοσχέδιο, που αφορά στην πάταξη της βίας στα γήπεδα».
Σχολιάζοντας την έντονη κριτική που του ασκήθηκε για το μέτρο των κεκλεισμένων των θυρών, υποστήριξε: «Υπήρξε και μεγάλη επιδοκιμασία όμως, να τα λέμε όλα. Εν πρώτοις δεν ήταν μόνο οι δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, αλλά και η μία εβδομάδα αναβολής του πρωταθλήματος.
Είναι η πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση που υφυπουργός Αθλητισμού έχει πάρει ρηξικέλευθες αποφάσεις. Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι το μήνυμα της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης το έχουν όλοι καταλάβει. Ελπίζω να το έχουν αντιληφθεί ειδικά στο χώρο του ποδόσφαιρο όλοι...
Το δίλημμα είναι απλό... Θέλουμε να απαλλαγεί το ελληνικό ποδόσφαιρο από την ακραία βία μέχρι σημείου να χάνονται ζωές ή προτάσσουμε οι ομάδες να παίζουν μπάλα στο εξωτερικό. Εγώ προτάσσω το πρώτο και η κυβέρνηση.
Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι, αν δεν συμβούν και δεν υπάρξουν συμφωνίες στο νομοθετικό πλαίσιο που η κυβέρνηση κρίνει πως είναι το κατάλληλο για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, θα υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης οι οποίες ενδεχομένως ενοχλήσουν και την ποδοσφαιρική ομοσπονδία και τις διεθνείς ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες.
Η απόφασή μας είναι ειλημμένη, αυτά τα φαινόμενα να παταχθούν, ακόμα και αν το κόστος είναι αυτό. Ελπίζω να αντιληφθούν όλοι πως αυτό που κάνουμε το κάνουμε πρώτα και κύρια προς όφελος των ποδοσφαιρικών ανώνυμων εταιρειών και να μη χρειαστεί να φτάσουμε σε τέτοια μέτρα. Δεν είναι επιδίωξή μας...».
Για το τι θα περιλαμβάνει το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, ο υφυπουργός Αθλητισμού είπε: «Στην κατεύθυνση της θέσπισης σοβαρών διοικητικών προστίμων εις βάρος των ΠΑΕ σε περίπτωση επεισοδίων.
Σε αυστηροποίηση του ποινικού οπλοστασίου για την πάταξη της βίας και σε θεσμικά μέτρα που θα εξασφαλίσουν τον έλεγχο των γηπέδων, των αγώνων μέσω ονομαστικού εισιτηρίου και του συστήματος καμερών».
Επίσης αναφορικά με τις επαφές που είχε με τους προέδρους ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκας και Ένωσης Β' Εθνικής ο Κοντονής τόνισε: «Με τους παράγοντες των διοργανωτριών αρχών η συμφωνία ήταν η εφαρμογή του υφιστάμενου πλαισίου. Και εφαρμόστηκε στο ματς Κυπέλλου ΑΕΚ - Ολυμπιακός.
Τα πειθαρχικά ανήκουν στο αυτοδιοίκητο... Αν δούμε όμως μεροληψίες σε αποφάσεις, θα επέμβουμε. Είναι αμετάκλητη και οριστική η απόφασή μας για τακτικούς δικαστές και τακτικούς εισαγγελείς που ασκούν τις διώξεις στα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου.
Για τις εκλογές στην ΕΠΟ είπαμε ότι δεν μπορούν να γίνονται μόνο με 55 εκλέκτορες. Πρέπει να πάμε σε απλή αναλογική, να αλλάξει και το σύστημα, να υπάρχει και αντιπολίτευση. Γιατί τώρα είχαμε απόλυτο πλειοψηφικό.
Αυτό που έχουμε στο νου μας και επεξεργαζόμαστε είναι το σύστημα ενώσεων και εκλεκτόρων να ταυτιστεί με αυτό που ισχύει στη διοικητική διάρθρωση του κράτους... Πάμε από το δήμο στην περιφέρεια και από την περιφέρεια στην ομοσπονδία. Θα το παρουσιάσουμε στους εκπροσώπους ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ.
Έχουμε ένα ακόμα περιθώριο 30 ημερών να γεφυρώσουμε τις όποιες διαφωνίες μετά από το προγραμματισμένο ραντεβού μας στις 30 Μαρτίου. Δεν πάμε με τελεσίγραφα, θέλουμε να ακούσουμε φυσικά και να έχουμε τη συνεισφορά των διεθνών ομοσπονδιών.Το νομοσχέδιο για τη βία είναι ξεχωριστό και θα μπει άμεσα... Βάζει και το θέμα του στοιχηματισμού».
Ο υφυπουργός Αθλητισμού πάντως, αναφέρθηκε και στη λύση διαγραφής των χρεών μέσω υποβιβασμών σε ερασιτεχνικές κατηγορίες, που ακολούθησαν μετά άλλων τόσο η ΑΕΚ όσο και ο Άρης δηλώνοντας:
«Έχουμε υπ' όψιν μας... Προβληματιζόμαστε αν βάλουμε μια διάταξη σε αυτό το νομοσχέδιο ή αν θα το βάλουμε στο ευρύτερο νομοσχέδιο. Είναι όνειδος για ένα ευνομούμενο κράτος και για ένα κράτος δικαίου να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Δηλαδή μια ανώνυμη ποδοσφαιρική εταιρεία μετά από τις επιλογές των διοικούντων της να πέφτει στη πολύ χαμηλή κατηγορία,
στην ερασιτεχνική και μετά από μερικά χρόνια να αποκαθίσταται σαν να μην τρέχει τίποτα, χωρίς να υπάρχει κανέναν κόστος. Δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα, διότι υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν πληρωθεί και ανοιχτά ζητήματα. Δεν μπορούμε να το παρακάμψουμε, θα προβλέψουμε μια ρύθμιση για τους πάντες, από εδώ και πέρα για να μη φανεί ότι μεροληπτούμε προς όφελος κάποιου...».
Τέλος, μιλώντας για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό ο Κοντονής επεσήμανε:
«Ο μεγάλος πυλώνας του αθλητισμού είναι ο ερασιτεχνικός... Σε μία περίοδο δημοσιονομικής στενότητας ο αθλητισμός είχε μεγάλες περικοπές. Σκεφτείτε ότι το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων που έχω να διαχειριστώ είναι του ύψους 10 εκατ. ευρώ, μικρό με βάση τις ανάγκες.
Ξέρετε όμως πόσα χρήματα έχουν δοθεί σε επιχορηγήσεις από το 2000 έως το 2015; Μέσα σε 15 χρόνια; Προσεγγίζει το 1 δις ευρώ, τεράστιο ποσό, που κανείς δεν ελέγχθηκε. Πρέπει να δούμε λοιπόν, ποια σωματεία παράγουν, μοχθούν και λειτουργούν...
Το πρώτο που ζήτησα όταν ανέλαβε στη ΓΓΑ ήταν να μου πουν πόσα σωματεία είναι αναγνωρισμένα και δεν γνώριζαν...
Έχουμε παραλάβει μια χαοτική κατάσταση στις αθλητικές εγκαταστάσεις γενικά. Και ειδικά η Ζάκυνθος έχει αδικηθεί κατάφορα. Υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, που έχουν εγκαταλειφτεί τελείως, λες και έχουν πέσει βόμβες.
Έχουμε προβλήματα και υπάρχουν τεράστια κόστη συντήρησης. Όταν πάρα πολλά στάδια το κράτος μεταβίβασε στους δήμους, πολλοί δήμοι τα κακομεταχειρίστηκαν...».