H Λοκομοτίβα, το Ζάγκρεμπ και άλλα ενδιαφέροντα
SHARE:
Ταξίδι στην ιστορία της Λοκομοτίβα
Τον Μάιο του 1914 στο Ζάγκρεμπ ιδρύθηκε η ŽŠK Victoria, όνομα το οποίο δεν κράτησε για καιρό καθώς μετονομάστηκε σε Željezničar μετά την λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, πριν καθιερωθεί το 1945 το NK Lokomotiva το οποίο διατηρεί μέχρι και σήμερα.
Τα πρώτα χρόνια της ιστορίας της η ομάδα ζούσε στην σκιά των μεγάλων ομάδων της πόλης και προσπαθούσε να κάνει βήματα προόδου. Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την τελική αλλαγή του ονόματος ήρθαν και τα...καλύτερα χρόνια του συλλόγου. Τίτλοι δεν ήρθαν ποτέ αλλά οι Κροάτες έχουν να επιδείξουν οκτώ συμμετοχές στην πρώτη κατηγορία του Γιουγκοσλάβικου Πρωταθλήματος, με αποκορύφωμα το 1952, όταν και κατέλαβαν την τρίτη θέση, πίσω από Χάιντουκ και Ερυθρό Αστέρα. Ο υποβιβασμός του 1955 ξεπεράστηκε γρήγορα, καθώς η ομάδα επέστρεψε αμέσως στην μεγάλη κατηγορία αλλά το 1957 έμελλε να είναι μία χρονιά ορόσημο στην ιστορία της Λοκομοτίβα. Η ομάδα δεν καταφέρνει να παραμείνει στην μεγάλη κατηγορία και ο υποβιβασμός δεν αποφεύγεται. Ένας υποβιβασμός που αποδυναμώνει τον σύλλογο ο οποίος δεν καταφέρνει να κάνει το άλμα προς την πρώτη κατηγορία για 52 χρόνια.
Μετά την διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας και την ανεξαρτητοποίηση της Κροατίας η «Ατμομηχανή» αγωνίζεται κυρίως στην τρίτη κατηγορία του νεοσύστατου κροατικού πρωταθλήματος μέχρι το 2006, όταν και υποβιβάζεται στην τέταρτη τη τάξει κατηγορία. Ένας υποβιβασμός που εν τέλει αποδείχθηκε «χρυσάφι».
Η Λοκομοτίβα γίνεται θυγατρική της «κραταιάς» Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η οποία την χρησιμοποιεί για να προετοιμάσει τα ταλέντα της δίνοντας τους χρόνο συμμετοχής. Η...ποιοτική νεολαία ισχυροποιεί την Λοκομοτίβα σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα από το 2006 μέχρι το 2009 να καταφέρει να κάνει την επάνοδο στην μεγάλη κατηγορία. Την πρώτη χρονιά της στο κορυφαίο επίπεδο καταφέρνει να σώσει εύκολα την παρτίδα παρά το κακό ξεκίνημα και να τερματίσει στην άκρως τιμητική όγδοη θέση.
Οι καλές εμφανίσεις όμως δεν συνεχίζονται την νέα σεζόν με αποτέλεσμα να έρθει ο υποβιβασμός, ο οποίος όμως δεν πήρε ποτέ σάρκα και οστά. Οι ομάδες της δεύτερης εθνικής δεν καταφέρνουν να εξασφαλίσουν άδεια συμμετοχής, οπότε η Λοκομοτίβα διατηρείται στην πρώτη κατηγορία.
Την επόμενη σεζόν διασφαλίζει άνετα την παραμονή και αρχίζει να χτίζει κάτι καλό. Η βοήθεια και η ενίσχυση από την Ντιναμό συνεχίζεται, με αποκορύφωμα τον δανεισμό του εξαιρετικά ταλαντούχου Κράμαριτς, ο οποίος οδηγεί πετυχαίνοντας 15 τέρματα, τον σύλλογο στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας, εξασφαλίζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία τους εισιτήριο για ευρωπαϊκή διοργάνωση. Παράλληλα στο Κύπελλο Κροατίας η ομάδα θα ηττηθεί στον τελικό της διοργάνωσης από την Χάιντουκ Σπλιτ του Ίγκορ Τούντορ στα πέναλτι και θα χάσει την ευκαιρία να κατακτήσει τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της.
Η Ντιναμό Μινσκ φράζει τον δρόμο προς την επόμενη φάση. Οι δύο ομάδες επικρατούν, η μία στην έδρα της άλλης, αλλά τα τρία εκτός έδρας γκολ των Λευκορώσων τους χαρίζουν την πρόκριση και αφήνουν τους Κροάτες εκτός συνέχειας.
Οι συνεχείς μειώσεις των ομάδων που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της χώρας δεν τους απασχολούν καθώς καταφέρνουν την επόμενη σεζόν να παραμείνουν στην κατηγορία εύκολα στην κατηγορία τερματίζοντας στην πέμπτη θέση. Η περσινή τέταρτη θέση χαρίζει στην Λοκομοτίβα την δυνατότητα να συμμετάσχει για δεύτερη φορά στην ιστορία της σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Η πρώτη αποστολή ολοκληρώθηκε με επιτυχία καθώς το εμπόδιο της Μπρόουτον ξεπεράστηκε και μάλιστα με σχετική ευκολία, καθώς στην πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων στην Ουαλία, οι Κροάτες επικρατούν με 1-3 και καθαρίζουν την παρτίδα. Το 2-2 του Ζάγκρεμπ χαρίζει την πρώτη ευρωπαϊκή πρόκριση στην ιστορία της ομάδας και τους στέλνει πάνω στον Δικέφαλο. Ραντεβού με την ιστορία για την «Ατμομηχανή»!
Η έδρα
Φυσική έδρα της ομάδας είναι το Novi Zagreb's Kajzerica το οποίο όμως δεν πληρεί τις προϋποθέσεις ώστε να διεξάγονται αγώνες υψηλού επιπέδου. Έτσι χρησιμοποιείται το γειτονικό Kranjčevićeva, έδρα της NK Zagreb.
Το Kranjčevićeva χτίστηκε το 1921, όντας ιδιοκτησία της Concordia, μεγάλης ποδοσφαιρική της εποχής. Εκείνη την περίοδο ήταν το μεγαλύτερο στάδιο του Ζάγκρεμπ και φιλοξενούσε όλους τους μεγάλους αθλητικούς αγώνες. Μετά την λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Concordia διαλύθηκε για πολιτικούς λόγους και το στάδιο πέρασε στην ιδιοκτησία της Αθλητικής Κοινότητας του Ζάγκρεμπ, της οποίας το ποδοσφαιρικό τμήμα αποτέλεσε τον πρόγονο της NK Zagreb, ομάδα η οποία αγωνίζεται ακόμα στο εν λόγω γήπεδο.
Το 1977 μία πυρκαγιά κατέστρεψε την δυτική ξύλινη πλευρά του γηπέδου, το οποίο από το διάστημα εκείνο και έπειτα αναμορφώθηκε αρκετές φορές. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι το 1987 κατά την διάρκεια ενός αγώνα, κεραυνός κατέστρεψε τους προβολείς του σταδίου, οι οποίοι επισκευάσθηκαν το 2008 με έξοδα της πόλης.
Το γήπεδο αποτέλεσε στρατόπεδο του Εθνικού Στρατού της χώρας και ήταν ουσιαστικό το σημείο ίδρυσης των ενόπλων δυνάμεων της Κροατίας, οι οποίες οδήγησαν την χώρα στην αναεξαρτησία μέσα από τον πόλεμο του 1991 και την διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας.
Η χωρητικότητα του σταδίου με την σημερινή του μορφή είναι 8850 άτομα, ενώ το ρεκόρ προσέλευσης χρονολογείται το μακρινό 1939, όταν στις 15 Οκτωβρίου η Εθνική Γιουγκοσλαβίας αντιμετώπισε την Γερμανία, αναμέτρηση την οποία παρακολούθησαν 18000 θεατές.
Η πόλη
Το Ζάγκρεμπ είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Κροατίας, με πληθυσμό 790.017 κατοίκους εντός πόλης και 1.113.111 στην ευρύτερη περιοχή (σύμφωνα με την απογραφή του 2011). Αποτελεί το οικονομικό κέντρο της χώρας καθώς όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες εδρεύουν στην πόλη. Αποτελεί επίσης κέντρο πολιτισμού, ενώ φημίζεται για το υψηλό επίπεδο διαβίωσης της ενώ φιλοξενεί τα μεγαλύτερα αθλητικά και ψυχαγωγικά events της χώρας.
Στην πόλη στεγάζονται πληθώρα μουσείων, ενώ διασκορπισμένα βρίσκονται πολλά αξιοθέατα τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες που επισκέπτονται το Ζάγκρεμπ. Υπολογίζεται ότι στα μουσεία, τις εκκλησίες και τις πινακοθήκες βρίσκονται 3,6 εκατομμύρια εκθεμάτων του κροατικού αλλά και του παγκόσμιου πολιτισμού.
Η ίδρυση της πόλης χρονολογείται περί του 1094 μ.Χ.. Το Ζάγκρεμπ αποτελείται από τρία τμήματα, τα δύο παλαιότερα που είναι το Κάπτολ και το Γκόρνι Γκραντ, που βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο της πόλης και την Ντόνι Γκραντ που αποτελεί την σύγχρονη περιοχή όπου στεγάζονται νέες συνοικίες και βιομηχανικές περιοχές.
Τέλος άξιο αναφοράς είναι και το ότι η πόλη είναι πλούσια σε «πράσινο» με πολλά πάρκα και δέντρα σε κάθε γωνιά της, ενώ αποτελεί και μία αρκετά ζωντανή πόλη καθώς πέρα από τον τουρισμό της, διαθέτει και Πανεπιστημιακές Σχολές που συγκεντρώνουν νέους και νέες από όλη την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.