Η προϊστορία στην Ανατολή

Από paokweb.gr: Παρά τις λίγες επισκέψεις του ΠΑΟΚ στις ανατολικές χώρες το πρόσημο είναι θετικό.
Πηγή: paokweb.gr
Η προϊστορία στην Ανατολή

Δεν είναι πολλές φορές στην ευρωπαϊκή ιστορία του ΠΑΟΚ, όπου ο Δικέφαλος έχει ταξιδέψει ανατολικότερα της Ελλάδας και γενικά, ανατολικότερα από τα νοητά γεωγραφικά σύνορα της ευρωπαϊκής Ηπείρου. Πάντα χωρίς παρεξήγηση εκτός συνόρων θεωρούνται χώρες που λογίζονται γεωγραφικά και ιστορικά στην Ασία, αλλά για τους διάφορους πολιτικούς λόγους είναι μέσα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αθλητισμού και πολιτισμού.

Πρώτη φορά που ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε να μεταβεί στις συγκεκριμένες περιοχές είναι το φθινόπωρο του 2000 όταν έπαιξε με την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ σε χρονιά που οι αγώνες ήταν διπλοί και δεν υπήρχαν ακόμα οι 12 όμιλοι του Europa League. Τότε ο ΠΑΟΚ στην ισραηλινή πρωτεύουσα πήρε την ισοπαλία με 3-3, αν και προηγήθηκε με 0-2, αλλά αυτή η ισοπαλία τον έστειλε στην επόμενη φάση, μιας και είχε κερδίσει στην Τούμπα με 3-1. Προπονητής της ομάδας τότε ήταν ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς και πρωταγωνιστές της πρόκρισης ήταν ο Δημήτρης Ναλιτζής με τα γκολ του στην Τούμπα και οι Παντελής Κωνσταντινίδης και Βασίλης Μπορμπόκης που έδιωξαν το άγχος στην Ιερουσαλήμ.

Η δεύτερη φορά ήταν ίσως και η χειρότερη στιγμή του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη σε όλη του την ιστορία. Τότε στα προκριματικά του Champions League, ο Δικέφαλος είχε την τύχη να πέσει πάνω στην αδύναμη τότε Μακάμπι Τελ Αβίβ, αλλά η ανετοιμότητα του συνόλου του Άγγελου Αναστασιάδη και η γνωστή πλέον ιστορία με το φαξ και την τιμωρία του Λιάσσου Λουκά έκαναν τον ΠΑΟΚ, αντί για 1-2, να χάσει με 0-3 στην Τούμπα στις αρχές Αυγούστου του 2004. Τότε ο επαναληπτικός στο Τελ Αβίβ είχε καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα και έτσι η ομάδα ηττήθηκε με 1-0.

Τα χρόνια πέρασαν και ο ΠΑΟΚ είχε καιρό να επισκεφτεί τις ανατολικές χώρες και τον Ιούλιο του 2012 μερικές μέρες πριν την αγορά της ΠΑΕ από τον Ιβάν Σαββίδη, ο Δικέφαλος με τον Γιώργο Δώνη στον πάγκο του κληρώθηκε με ακόμα μία ισραηλινή ομάδα, την Μπνέι Γιεχούντα. Φυσικά και το επίπεδο της αντιπάλου δεν ήταν ανησυχητικό για τον ΠΑΟΚ και η πρόκριση ήρθε εύκολα με δύο νίκες 0-2 στο Τελ Αβίβ και 4-1 στην Τούμπα. Μεγάλος πρωταγωνιστής του ΠΑΟΚ τότε ήταν ο Κλάους Αθανασιάδης που με 3 γκολ στα δύο παιχνίδια κλείδωσε ουσιαστικά την πρόκριση της ομάδας, αλλά και ο Δημήτρης Πέλκας που έκανε το επαγγελματικό, αλλά και ευρωπαϊκό του ντεμπούτο δείχνοντας από τότε θετικά στοιχεία για το μέλλον του.

Την επόμενη χρονιά ο ΠΑΟΚ του Χουμπ Στέφενς πήρε την πρόκριση στους ομίλους του Europa League, μιας και αποκλείστηκε από τη Σάλκε στα play-off του Champions League και η κλήρωση στον όμιλο του έφερε ως αντιπάλους την Σαχτιόρ από το Γκαραγκαντί του Καζακστάν, αλλά και την γνωστή στους Έλληνες φιλάθλους Μακάμπι Χάιφα. Ο ΠΑΟΚ στους αγώνες με τους Καζάκους πέτυχες το απόλυτο μιας και εντός έδρας επικράτησε με 2-1 ανατρέποντας το 0-1 με γκολ των Αθανασιάδη και Βούκιτς, αλλά και στην μακρινή Αστάνα είχε κερδίσει με 0-2 με σκόρερ τους Λούκας και Κίτσιου.

Στις άλλες δύο αναμετρήσεις με την Μακάμπι Χάιφα ο ΠΑΟΚ πέτυχε οριακά τους στόχους του. Στην Τούμπα ο Δικέφαλος κέρδισε με 3-2, να και βρέθηκε πίσω στο σκορ με 0-2 με τον νυν παίκτη του Γκολάσα να σκοράρει κατά του Δικεφάλου. Τότε ο ΠΑΟΚ αντέδρασε και ισοφάρισε με τους Βιτόρ και Νίνη σε ένα ημίχρονο με τον Μίροσλαβ Στοχ να αστοχεί δύο φορές από το σημείο του πέναλτι. Τελικά η νίκη ήρθε με ένα γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη και η ισοπαλία στην Χάιφα με το αδιάφορο 0-0 κλείδωσε την πρόκριση για το Δικέφαλο στην επόμενη φάση του θεσμού.

Διαβάστε ακόμη...