Όλα μέσα!
SHARE:
Ήταν τότε που είχε πετύχει 31 πόντους για να πάρει ο Δικέφαλος τη νίκη επί του Ολυμπιακού με 76-77. Από τότε μάλιστα, ο ΠΑΟΚ δεν έχει κερδίσει ποτέ εκτός έδρας τους "ερυθρόλευκους" στην κανονική περίοδο.
Ξέρω, εκείνα τα τρίποντα στο ΣΕΦ, το τρίποντο στη Ναντ ή το τρίποντο με τον Άρη από το κέντρο, έχουν μείνει και θα μείνουν χαραγμένα στις μνήμες των φίλων του ΠΑΟΚ. Θεωρώ όμως ότι το πιο σημαντικό τρίποντο, ο Μπάνε το πέτυχε από τη θέση του προέδρου της ΚΑΕ. Κι εκεί δεν ήταν καθόλου αμαρκάριστος. Είχε από πάνω του τα χέρια 40-50 αντιπάλων, έτοιμα να τον «κόψουν». Πήρε την μπάλα, σηκώθηκε, και τελικά αυτή βρήκε στόχο. Ίσως όχι "ασάλιωτη" στο διχτάκι, μπορεί να έκανε και μερικές αναπηδήσεις στη στεφάνη, να βρήκε ταμπλό. αλλά μπήκε (ή πιο σωστά, μπαίνει) στο καλάθι.
Το πρώτο και μεγαλύτερο κατόρθωμα του Πρέλεβιτς από το καλοκαίρι του 2011 που ανέλαβε αυτό το δύσκολο έργο, ήταν ότι ποτέ δεν παρέκκλινε από τον βασικό στόχο, την εξυγίανση. Ποτέ δεν πήγε παραπάνω από εκεί φτάνει το πάπλωμα, ήταν εγκρατής παρά τα όσα άκουγε γύρω του. Γιατί, μη νομίζει κανείς ότι είναι δύσκολο να ενθουσιαστείς, να πάρεις 2-3 παίκτες για μια εφήμερη διάκριση και στο τέλος να χρωστάς πάλι. Θυμηθείτε τον Μπατατούδη, τον Πανελούδη ή τον Δρόσο. Θυμηθείτε το παράδειγμα του Ζαγοράκη. Για οικονομικό συμμάζεμα ξεκίνησε, στον πρωταθλητισμό κατέληξε.
Στην πρώτη του συνέντευξη τύπου, ο Μπάνε είχε πει τότε: «θα μπορούσα να ξεκινήσω είτε με παραμύθια είτε με την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα λέει ότι για να υπάρχει μπάσκετ ΠΑΟΚ πρέπει να είναι βιώσιμη η ΚΑΕ και έχω αντιληφθεί ότι ο κόσμος δεν το έχει καταλάβει αυτό. Ο κόσμος θέλει καλή ομάδα και επιτυχίες αλλά η ομάδα λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα μιας εταιρείας, την οποία όλοι μας πρέπει να προστατέψουμε". Και το τήρησε μέχρι σήμερα.
Για να συμβούν όλα αυτά, η ΚΑΕ έπρεπε να υπαχθεί στο άρθρο 99. Αυτό έγινε τον Δεκέμβριο του 2011 με τα χρέη να μειώνονται από τα 5.000.000 στα 3.500.000 περίπου. Πάλι, ποσό δυσβάσταχτο. Πρώην παίκτες, πιστωτές, προμηθευτές, εφορία, ΙΚΑ. Όλα έπρεπε να διακανονιστούν και να πληρωθούν. Και πλέον, στο μεγαλύτερο ποσοστό αυτό έχει γίνει. Χάρη στην υποδειγματική διαχείριση της διοίκησης Πρέλεβιτς και όλων των αφανών ή εμφανών ηρώων δίπλα του (Γαλατσόπουλος, Αμοιρίδης κ.α.), χάρη και στις σωτήριες οικονομικές "ανάσες" που έδωσε και δίνει ο Ιβάν Σαββίδης.
Στην λίστα του άρθρου 99 μπήκαν περίπου 40 παίκτες (!) όπως ο Κούβελας, ο Ντρόμπνιακ, ο Αγαδάκος, ο Γκαγκαλούδης, ο Σκεπάνοβιτς, ο Τομάσεβιτς, ο Καλαμπόκης και πολλοί άλλοι, ενώ εκ των μεγαλύτερων πιστωτών του άρθρου ήταν και είναι ο Σούλης Μαρκόπουλος.
Επί προεδρίας του Μπάνε Πρέλεβιτς, είδαμε για πρώτη φορά ισολογισμούς με θετικό πρόσημο, γεγονός αδιανόητο για τον ελληνικό επαγγελματικό αθλητισμό. Επί προεδρίας του Μπάνε Πρέλεβιτς είδαμε να φέρνει μια εταιρία σε πέρας το άρθρο 99. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων εκμεταλλεύτηκαν το νόμο και υπάχθηκαν σε αυτή τη ρύθμιση, τα παράτησαν στη μέση μην μπορώντας να ανταπεξέλθουν.
Μετά και τη σημαντικότατη τελευταία απόφαση της Γ.Σ. για μετοχοποίηση των χρημάτων όσων δάνεισαν στην ΚΑΕ (μιλάμε για ένα ποσό περίπου 800.000 ευρώ!), από τον... γάιδαρο, έμεινε πλέον μόνο η ουρά. Μια χούφτα πιστωτών που είναι επίσης εξασφαλισμένοι μέσω των τηλεοπτικών εκχωρήσεων μέχρι το 2016.
Ο Πρέλεβιτς λοιπόν, ευστόχησε στο πιο σημαντικό του τρίποντο στην εκπνοή ενός αγώνα, που αν έληγε αλλιώς, θα διέλυε της ΚΑΕ ΠΑΟΚ στα εξ ων συνετέθη. Αν καταφέρει μάλιστα να προσελκύσει και επενδυτή (λέγε με Ιβάν Σαββίδη), τότε θα έχει πάρει και το φάουλ, και θα είναι έτοιμος για μια ελεύθερη βολή. Τις κρίσιμες άλλωστε, δεν τις έχανε ποτέ...
Θόδωρος Χαστάς