Το... τούβλο γίνεται 60άρης!
SHARE:
Η παθολογική, Επταλοφίτης γαρ, αγάπη του για τον ΠΑΟΚ μετριέται (και) με χιλιόμετρα! Έτσι, για να ταιριάξει και το ευρηματικό σύνθημα της ασπρόμαυρης κερκίδας, «χιλιόμετρα, κάναμε, πάλι...»!
Η Επτάλοφος, («seven hills» για τους παροικούντες....), είναι περιοχή στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, η οποία βγάζει τρελούς, αλλά ωραίους τρελούς, ΠΑΟΚτσήδες. Η τρέλα του Νίκου Κιρτσάνη, γνωστός στην περιοχή με το παρατσούκλι «τούβλο», είναι να ακολουθεί την αγαπημένη του ομάδα σε κάθε ευρωπαϊκό παιχνίδι.
Είναι ο ΠΑΟΚτσής, με τις περισσότερες παρουσίες σε ευρωπαϊκούς αγώνες του «Δικεφάλου». Μέχρι σήμερα το κοντέρ έχει... γράψει: 59 αγώνες εκτός Ελλάδας και χοντρά, χοντρά 130.000 χιλιόμετρα. Βάλτε, «επί δύο» και την επιστροφή στη Θεσσαλονίκη για να αντιληφθείτε ότι το συνολικό νούμερο είναι αστρονομικό!
Ο Νίκος ήταν και στο Κρασνοντάρ. Έφτασε, μέσω Μόσχας, στην πόλη της νότιας Ρωσίας. Το πρωί του αγώνα έπινε τον καφέ του απέναντι από το ξενοδοχείο της αποστολής, συζητούσε για την αγαπημένη του ομάδα και το βράδυ είχε μια χειραψία με τον Ιβάν Σαββίδη, όταν ο τελευταίος τον συνάντησε στις κερκίδες του σταδίου «Κουμπάν». Αυτός ήταν ο 59ος ευρωπαϊκός εκτός έδρας αγώνας του ΠΑΟΚ, που παρακολούθησε και στο Ντόρτμουντ θα φτάσει τους εξήντα.
Το μικρόβιο το κόλλησε το 1982, όταν βρέθηκε στο «Αγκούστ Μπονάλ» του Σοσό, μαζί με άλλους 1.000 ΠΑΟΚτσήδες και είδαν τον «Δικέφαλο» να προκρίνεται στην παράταση απέναντι στη γαλλική ομάδα. «Το γήπεδο ήταν δίπλα στο εργοστάσιο της Peugeot και η κερκίδα που μας είχαν βάλει ήταν ξύλινη», είχε πει σε μια συνέντευξη του προ διετίας στα «ΣΠΟΡ του Βορρά», που πολλές φορές τον συντρόφευαν στα ευρωπαϊκά ταξίδια του.
Η χάρη του έφτασε μέχρι την Αστάνα. Όσοι δεν το γνωρίζετε, η απόσταση που χωρίζει τη Θεσσαλονίκη από την πρωτεύουσα του Καζακστάν είναι 4.960 χιλιόμετρα! «Ήταν το πιο ακριβό και το πιο μακρινό μέρος που έχω πάει με τον ΠΑΟΚ», εξηγούσε τότε, περιγράφοντας τις εντυπώσεις από το πιο ωραίο γήπεδο που έχει βρεθεί, «το Ibrox Stadium της Γλασκόβης, από τα χειρότερα γήπεδα, «της Λεϊσόες στην Πορτογαλία, της Πρίμπραμ στην Τσεχία και της Ντεμπρετσένι στην Ουγγαρία» και χαρακτηρίζοντας ακόμη και τώρα απίστευτη «την κερκίδα που είχαμε στη Νάπολη το 1988».
Η φανέλα... χάρτης
Σ' αυτά τα 33 χρόνια ο Νίκος Κιρτσάνης έχει απουσιάσει από τέσσερα όλα κι όλα ματς του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη. Δεν πήγε και τις δύο φορές (1982, 1990) που ο «Δικέφαλος» αγωνίστηκε στη Σεβίλλη, στη Βερόνα το 1985 και απουσίαζε από την... άλωση της Πόλης το 2010. «Δεν πήγα με τη Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη λόγω αντίληψης. Είμαι εντελώς αντι-Τούρκος!», εξηγεί.
Συνολικά έχει επισκεφθεί 28 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ υπάρχουν πόλεις που έχει βρεθεί δύο και τρεις φορές για χάρη του ΠΑΟΚ. Στην Τυφλίδα μια φανέλα – δώρο, μετά από το 0-7 επί της Λοκομοτίβ, σκαρφίστηκε την ιδέα να κολλάει πάνω τα σήματα των ομάδων από τα παιχνίδια που έχει παρακολουθήσει και θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά.
Το 1983 πήγε και επέστρεψε από το Μόναχο με ωτοστόπ προκειμένου να ζήσει από κοντά το θρίλερ με την Μπάγερν, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας (το πιο κοντινό ταξίδι του με τον ΠΑΟΚ) του έκλεψαν το διαβατήριο και αναγκάστηκε να κρύβεται σε Έλληνες φοιτητές για 10 μέρες μέχρι να βγάλει νέο από το ελληνικό προξενείο.
Είμαστε σίγουροι, ότι η συγκεκριμένη ασπρόμαυρη ριγέ φανέλα κάποια στιγμή θα αποκτήσει ιστορική και συλλεκτική αξία, ένα βαρύ κειμήλιο ποδοσφαιρικών αναμνήσεων, που στο πίσω μέρος της, σύμφωνα με τα ταξίδια, αλλάζει και ο αριθμός της.
«Η φανέλα έχει πολύ χώρο ακόμη για πολλά σήματα αντιπάλων και στο πίσω μέρος...», λέει απλά και προετοιμάζεται για να ράψει το νούμερο 60 μετά το ματς του ΠΑΟΚ στο Ντόρτμουντ.
Είχαν προηγηθεί: το Σοσό, η Φιλιππούπολη, το Μόναχο , η Νάπολι, το Μαλίν, το Ινσμπουργκ, το Παρίσι, η Τρνάβα, το Λονδίνο, η Μαδρίτη, η Γλασκώβη, η Τυφλίδα, η Λισσαβόνα, η Ιερουσαλήμ, το Ούντινε, το Αϊντχόφεν, το Γκρατς, το Πρίμπραμ, ξανά το Αϊντχόφεν, το Λεϊσόες, η Ζυρίχη, η Πράγα, το Όσλο, το Ντέμπρετσεν, το Τελ Αβίβ, το Αλκμάαρ, το Ντόνετσκ εις διπλούν, το Βουκουρέστι, ξανά το Όσλο , το Χέρενφεν, το Αμστερνταμ, το Μπριζ, το Βιγιαρεάλ, το Ζάγκρεμπ, η Μόσχα, για Τρίτη φορά το Όσλο, το Λβιβ, το Καζάν, το Δουβλίνο, ξανά το Λονδίνο το Ούντινε το Τελ Αβίβ, η Βιέννη, το Χάρκοβο, το Γκελσενκίρχεν, ξανά το Αλκμάαρ, η Χάιφα, η Αστάνα, ξανά η Λισσαβόνα, το Κισινάου, το Γκεγκάν, η Φλωρεντία, το Μινσκ, ξανά το Ζάγκρεμπ, το Ζλάτε Μοράβτσε, η Κοπεγχάγη, το Μπακού και το Κρασνοντάρ.