«Αυτό το πρωτάθλημα δεν έπρεπε να ξεκινήσει!»
SHARE:
Το ποιός είναι ο Πέτρος Κωνσταντινέας το γνωρίζετε πολύ καλά, όπως και τις καταστάσεις που βίωσε και αποχώρησε από τη διαιτησία. Σήμερα, ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αγωνιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο το οποίο ελπίζει επιτέλους να καθαρίσει από όλα τα κακοποιά στοιχεία που το περιτριγυρίζουν.
Ο πρώην διαιτητής του Νομού Μεσσηνίας θεωρεί την ΕΠΟ ως τον νούμερο 1 υπεύθυνο για την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου και της διαιτησίας, μιλάει για διαιτητές που φοβούνται, για προέδρους που χρησιμοποιούν τη μάζα για τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα για να εκβιάζουν κυβερνήσεις.
Προτείνει το μοντέλο λαϊκής βάσης στις ομάδες, όπως κάνει η Μπαρτσελόνα, τονίζει πως η κρίση δεν ευθύνεται για τα άδεια γήπεδα αλλά η διαφθορά, και πως οι πρόεδροι είναι πρωταγωνιστές και όχι οι ποδοσφαιριστές.
Ο κ. Κωνσταντινέας δίνει το παράδειγμα της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ, που απέβαλαν τους προέδρους τους για λόγους διαφθοράς, και χαρακτηρίζει απαράδεκτο αυτό να μη συμβαίνει στην Ελλάδα με όσους βαραίνονται με κακουργήματα.
Η λέξη «ελευθερία» είναι η αγαπημένη του, και η απόδειξη βρίσκεται στο τέλος του κειμένου...
Διαβάστε αναλυτικά τα όσα είπε ο πρώην διαιτητής και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ:
-Ποιά είναι η άποψή σας για την διαιτησία σήμερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
«Η διαιτησία σήμερα είναι ο εκφοβισμός σε αυτό που γίνεται τόσο καιρό. Φοβούνται να κρατήσουν τη θέση τους. Προσωπικότητα δεν υπάρχει και όλο αυτό ξεκινάει από την ΕΠΟ. Οι παράγοντες δεν προστατεύουν το προϊόν τους. Προσπαθούν να ελέγξουν την ΕΠΟ, και ελέγχοντας την ΕΠΟ έχουν τη διαιτησία, ελέγχουν τις κυρώσεις, τις ανάλογες τιμωρίες, και πότε θα μπορεί να παίζει ο κάθε διαιτητής. Διαιτητής σημαίνει προσωπικότητα, το παιχνίδι ξεκινάει πριν από το γήπεδο κι όχι στα 90 λεπτά. Οι διαιτητές δεν έχουν προσωπικότητα κι αυτό είναι πολύ άσχημο. Δεν είναι θέμα γνώσεων το να είσαι διαιτητής, αλλά θέμα προσωπικότητας ξαναλέω».
-Πώς μπορεί να αλλάξει όλη αυτή η κατάσταση;
«Από τις Ενώσεις, να μπει η απλή αναλογική στο εκλογικό σύστημα των Ενώσεων. Αυτό πρέπει να γίνει για να καταλάβουν στην ΕΠΟ. Άλλη προσπάθεια θα είναι να μπει ένα μοντέλο ευρωπαϊκό, η διαιτησία να είναι ξεχωριστό κομμάτι. Μέσα στην ΕΠΟ αλλά ξεχωριστό κομμάτι, να μην επηρεάζεται. Πρότασή μου είναι να μπουν οι διαιτητές στα όργανα της ΕΠΟ για να έχουν γνώμη, στην ΕΠΟ όμως δεν το θέλουν γιατί φοβούνται τα άτομα που γνωρίζουν κι έχουν άποψη. Επίσης, πρέπει να καταργηθεί η πενταετία, εγώ για παράδειγμα, δεν μπορώ να βάλω υποψηφιότητα για πρόεδρος της ΕΠΟ γιατί πρέπει να περάσουν πέντε χρόνια από τότε που σταμάτησα να σφυρίζω αγώνες. Αυτό το πράγμα πρέπει να καταργηθεί. Ο κ. Κοντονής τα είπε σωστά στη βράβευση του ΠΣΑΤ. Εγώ είμαι δίκαιος, όταν κάποιος τα λέει σωστά θα τον επιδοκιμάζω, όταν έχει άδικο θα προτείνω λύσεις ώστε να μην γίνονται λάθη. Αυτό πρέπει να κάνουμε, τις θέσεις μας τις έδωσε ο κόσμος και πρέπει να σεβόμαστε για το λόγο που μας έφερε στη Βουλή».
-Το φετινό πρωτάθλημα ξεκίνησε με πολλές σκιές διαφθοράς. Κακουργήματα βαραίνουν ανθρώπους σε καίριες θέσεις του ελληνικού ποδοσφαίρου, πώς μπορεί το πρωτάθλημα να είναι αξιόπιστο;
«Δεν έπρεπε να είχε ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Δεν κρατούν τον ηθικό κώδικα, όταν το είπα πριν 8 μήνες ορισμένοι γελούσαν. Άτομα που κατηγορούνται έπρεπε να φύγουν από τα καθήκοντά τους αλλά δεν το έκαναν. Η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ το έκανε με τον Μπλάτερ και τον Πλατινί, εδώ γιατί δεν γίνεται; Το έχω πει μέσα στη Βουλή, στον ίδιο τον Γκιρτζίκη, "γιατί δεν ακολουθείς τον ηθικό κώδικα; Η απάντησή του ήταν η σιωπή. Η απόδειξη ότι το πρωτάθλημα δεν πάει καλά είναι η κατάρρευση των εισιτηρίων, παρά τη μείωση των τιμών. Δεν είναι λόγω κρίσης, απλά ο κόσμος έχει αποβάλλει το συγκεκριμένο προϊόν, έχει ξενερώσει και δεν πηγαίνει στο γήπεδο ανεξαρτήτου φίλαθλης ιδιότητας».
-Οι ομάδες έχουν μερίδιο ευθύνης σε όσα συμβαίνουν;
«Εγώ πιστεύω ότι οι ομάδες πρέπει να στηριχθούν σε μοντέλο λαϊκής βάσης, όπως κάνει η Μπαρτσελόνα. Πρέπει οι φίλαθλοι να εκλέγουν τα Διοικητικά Συμβούλια, αυτοί είναι που πληρώνουν άλλωστε. Στην Ελλάδα πρωταγωνιστές είναι οι πρόεδροι, δεν παίρνουν τη δόξα οι ποδοσφαιριστές αλλά οι πρόεδροι. Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γνωρίζει κανείς ποιος είναι πρόεδρος; Όχι γιατί πρωταγωνιστές είναι οι παίχτες. Εδώ, οι πρόεδροι μπαίνουν μπροστά για να έχουν τη μάζα για τα επιχειρηματικά τους σχέδια και για να εκβιάζουν κυβερνήσεις. Εμείς όμως είμαστε ρομαντικοί, κι επειδή μας ψήφισε ρομαντικός κόσμος, θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε αυτό για το οποίο μας ψήφισε. Πέρα από τους νόμους και τους τύπους, υπάρχει το δίκαιο των ανθρώπων και αυτό δεν πρόκειται να χαθεί. Το είπε και ο Αλέξης Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο το καλοκαίρι, ότι το δίκαιο τον ανθρώπων δεν θα χαθεί. Έτσι κι εμείς, λοιπόν, θα εξακολουθήσουμε να κοιτάμε το δίκαιο των φιλάθλων, πέρα από τους τύπους και τα επιχειρηματικά συμφέροντα».
-Για τη δική σας υπόθεση με την περιβόητη έκρηξη στο φούρνο, τι προτίθεστε να κάνετε;
«Δεν πρόκειται να γίνω μπιφτεκάς. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει ποιοι είναι ένοχοι και ποιοι όχι. Θα συνεχίσω όλες τις διαδικασίες και θα φτάσω την υπόθεση μέχρι το τέλος. Πρέπει να εμπιστευτούμε τη Δικαιοσύνη, δεν θέλουμε να την επηρεάζουμε και δεν το κάνουμε. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, είναι πυλώνας θεσμικός του κράτους. Ο Τσίπρας είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός στην Ελλάδα που έκανε προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή και μίλησε για τη διαφθορά στον αθλητισμό. Γι αυτό κι έβαλα υποψηφιότητα μαζί του, γιατί έχουμε τις ίδιες απόψεις στο συγκεκριμένο κομμάτι. Κανείς άλλος δεν το τόλμησε στο παρελθόν. Η φράση μας είναι "ελευθερία", όπως λέει και ο Μελ Γκίμπσον στην ταινία "Braveheart", όταν του λένε να ζητήσει ελεημοσύνη κι εκείνος φωνάζει "ελευθερία". Σκοπός μας είναι η ελευθερία και με οποιοδήποτε κόστος».