Η θετική "προετοιμασία" του νέου συστήματος του ΠΑΟΚ

Aπό contra.gr: Το δεύτερο τεστ του νέου συστήματος που εφαρμόζει ο Ιγκόρ Τούντορ ήταν θετικό, με τον ΠΑΟΚ να παίρνει τη πρόκριση στα προημιτελικά αλλά τα δύσκολα έπονται.
Πηγή: contra.gr
Η θετική "προετοιμασία" του νέου συστήματος του ΠΑΟΚ

Το εμπόδιο ήταν χαμηλό, αλλά το κέρδος για τον Δικέφαλο μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς τι θα είχε συμβεί σε περίπτωση αποτυχίας. Η πρόκριση φέρνει ηρεμία ενόψει των νέων τεστ που σταδιακά δυσκολεύουν, με αποκορύφωμα το παιχνίδι με την ΑΕΚ.

Η δικαίωση του Τούντορ
Για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι σε σύστημα 4-2-3-1, ο ΠΑΟΚ δεν δυσκολεύτηκε να βρεθεί έξω από τη μεγάλη περιοχή, με το κουβάλημα της μπάλας να έρχεται από τον άξονα από τους Χαρίση και Τσίμιροτ, που έψαχναν τη καλύτερη δυνατή επιλογή και τους παίκτες που την παραλάμβαναν έξω από τη μεγάλη περιοχή να ψάχνουν είτε τη διείσδυση στη μεγάλη περιοχή είτε τη τελική πάσα. Σε αυτά τα δυο παιχνίδια, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τον ΠΑΣ Γιάννινα και την Καλλονή, δυο ομάδες που είχαν παθητικό ρόλο εντός γηπέδου και τελικά έφυγαν από τη Τούμπα με τρία γκολ στις αποσκευές τους η κάθε μια, και τον Δικέφαλο να έχει κατά μέσο όρο 15 τελικές προσπάθειες σε αυτά τα 180 αγωνιστικά λεπτά.

Η συνολική εικόνα του ΠΑΟΚ σε αυτά τα δυο παιχνίδια σε ένα βαθμό δικαιώνει τον Ιγκόρ Τούντορ ως προς την ανάγκη απόκτησης ενός επιτελικού μέσου που θα δώσει λύσεις στη τελική πάσα. Και αυτό διότι, αν και ο αριθμός τελικών προσπαθειών σε αυτά τα δυο παιχνίδια ήταν μεγάλο, θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερος σε περίπτωση που υπήρχε μια επιπλέον επιλογή αντί του Πέλκα, που φέτος κάνει τη πιο γεμάτη, από πλευράς συμμετοχών, χρονιά της καριέρας του, κάτι που θα πρέπει να προσμετρηθεί.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα
Από την άλλη πλευρά βέβαια, αυτή η "δικαίωση" είναι η μια ανάγνωση, καθώς ο προπονητής του Δικεφάλου καλείται να δουλέψει πάνω στο νέο σύστημα που χρησιμοποιεί, πάνω σε νέες βάσεις, καθώς τα τρία παιχνίδια που ακολουθούν αναμένεται να είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά τα δυο. Η Βέροια είναι μια κατ' εξοχήν "φιλοξενούμενη" ομάδα, με μόλις μια ήττα στα παιχνίδια που έχει δώσει εκτός έδρας στο πρωτάθλημα. Μια ομάδα που ξέρει να βγάζει αντεπιθέσεις. Και το λέω αυτό διότι μια από τις βασικές γραμμές υπεράσπισης του συστήματος με τους τρεις αμυντικούς που χρησιμοποιούσε ο Ιγκόρ Τούντορ ήταν η αποφυγή αντεπιθέσεων με την ύπαρξη του έξτρα προσώπου στο κέντρο της άμυνας. Και, μιλώντας νωρίτερα για "δικαίωση", θα πρέπει ο Τούντορ να βρει το τρόπο, σε αυτό το τομέα να... μη δικαιωθεί.

Στη συνέχεια, το 4-2-3-1 θα δοκιμαστεί σε δυο διαδοχικά εκτός έδρας παιχνίδια, κόντρα σε Ξάνθη και ΑΕΚ. Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, σε αυτά τα δυο ματς, ο ΠΑΟΚ θα κληθεί να κάνει το βήμα για την δεύτερη θέση, αλλά κυρίως να δείξει το αν τα θετικά δείγματα γραφής με το νέο σύστημα, θα έχουν συνέχεια. Είναι δεδομένο πως καμία αλλαγή, είτε προπονητή είτε συστήματος, δεν μπορεί να κριθεί πριν καταγραφούν τέσσερα με πέντε παιχνίδια, πόσο δε μάλλον στη περίπτωση του ΠΑΟΚ, που ξεκίνησε την εφαρμογή του νέου συστήματος σε εντός έδρας παιχνίδια με ομάδες που δεν μπόρεσαν να τον κρατήσουν μακριά από τη μεγάλη τους περιοχή.

Ο κεφάτος Μπερμπάτοφ
Το καλό για τον ΠΑΟΚ είναι ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Ο Βούλγαρος είδε τον Αθανασιάδη να σκοράρει όντας δίπλα στον τέταρτο διαιτητή, καθώς ετοιμαζόταν να περάσει στον αγωνιστικό χώρο. Σε... άλλο ματς προετοιμάστηκε να μπει, και σε άλλο ματς μπήκε. Διότι σηκώθηκε για να περάσει στο παιχνίδι όταν η πρόκριση ήταν στα χέρια της Καλλονής και μπήκε όταν η πρόκριση είχε περάσει στα χέρια του ΠΑΟΚ. Ο Μπερμπάτοφ ήταν κεφάτος, ήταν συνεργάσιμος, είχε διάθεση και πάνω απ' όλα σκόραρε, που είναι μεγάλη υπόθεση για έναν επιθετικό. Σε μια στιγμή αρκετά περίεργη και για τον Μπερμπάτοφ, και για τον Τούντορ και για τον ΠΑΟΚ όσον αφορά τις σχέσεις όλων μεταξύ τους.

Το κακό για τον ΠΑΟΚ είναι πως το φάντασμα των τραυματισμών είναι ακόμα στη Τούμπα. Αν επιβεβαιωθεί η θλάση β' βαθμού του Λέοβατς, ο Ιγκόρ Τούντορ είναι υποχρεωμένος να ψαχτεί εκ νέου. Πάνω που ο Κροάτης έδειξε να έχει βολευτεί ως ακραίος μπακ και άρχισε να αποδίδει. Είτε θα πάρει ευκαιρίες ο Κοροβέσης, είτε θα μετακινηθεί ο Τζαβέλλας στα αριστερά και ο Μαλεζάς θα είναι δίδυμο στο κέντρο της άμυνας με τον Βίτορ. Όλα αυτά, πάνω που ο προπονητής του Δικεφάλου άρχισε να μιλάει για συνοχή και για σταθερές.

Διαβάστε ακόμη...