"Το όνειρο έγινε πραγματικότητα" (2000)

Σαν σήμερα, στις 30 Μαρτίου 2000, δύο ημέρες πριν το πρώτο επίσημο παιχνίδι, πραγματοποιήθηκε αγιασμός του γηπέδου και μαζί η πρώτη προπόνηση της ομάδας μπάσκετ του ΠΑΟΚ στην PAOK SPORTS ARENA...
"Το όνειρο έγινε πραγματικότητα" (2000)

Ακολούθησαν οι τέσσερις αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδος, αλλά και τέσσερα ακόμη παιχνίδια, αυτή την φορά για το φάιναλ φορ της Euroleague.

Ήταν πρωταπριλιά του 2000, αλλά δεν ήταν ψέματα. Το νεότευκτο γήπεδο του ΠΑΟΚ, η PAOK SPORTS ARENA, άνοιξε τις πύλες και υποδέχτηκε το 6ο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδος. Ο πρώτος επίσημος αγώνας που διεξήχθη στο γήπεδο του, ήταν ο πρώτος ημιτελικός του φάιναλ φορ, μεταξύ της ΑΕΚ και του Αμαρουσίου.

Χρειάστηκε να περάσουν 47 ημέρες και να διεξαχθούν πρώτα οκτώ επίσημα παιχνίδια στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, ώσπου να έρθει η μεγάλη στιγμή. Στις 17 Μαΐου 2000, ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε για πρώτη φορά, σε επίσημο παιχνίδι, στο νέο του γήπεδο.

Σε ένα ανεπανάληπτο παιχνίδι και με κατάμεστο γήπεδο, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε -για τον δεύτερο τελικό του πρωταθλήματος της Α1- τον Παναθηναϊκό, από τον οποίο μπορεί να έχασε και εκείνο το παιχνίδι, αλλά και το πρωτάθλημα, αλλά ήταν ήδη κερδισμένος με την τεράστια παρακαταθήκη αυτού του γηπέδου.

Η PAOK SPORTS ARENA, μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 8.000 θεατές (8.142 καθίσματα), διαθέτει ακόμα. 502 θέσεις πάρκινγκ για ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και ειδικό χώρο για στάθμευση λεωφορείων.

Μπορεί το πρώτο επίσημο παιχνίδι να έγινε την 1η Απριλίου του 2000, αλλά για την ολοκλήρωση του γηπέδου του ΠΑΟΚ, χρειάστηκε να περάσουν δέκα ολόκληρα χρόνια από την πρώτη θεμελίωση ( 18 Μαρτίου 1990 ) και δώδεκα από την ιστορική δωρεά του αείμνηστου Ιωάννη Δεδέογλου (17 Ιουνίου 1988)!

Ο Γιάννης Δεδέογλου, μαζί με τον αδερφό του Θανάση Δεδέογλου , που δώρισε με την σειρά και νέο οικόπεδο στον ΠΑΟΚ το 1991, έβαλαν το πρώτο λιθαράκι για την κατασκευή ενός από τα πλέον σύγχρονα γήπεδα της Ευρώπης.

Η κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων στις 26 Μαρτίου 1991 , αποτέλεσε τον πρώτο και εξόχως σημαντικό μοχλό πίεσης, για την πραγματοποίηση ενός μεγάλου ονείρου. Ο δρόμος όμως, ήταν μακρύς.

Στις 11 Δεκεμβρίου 1991 και αφού έχει γίνει η δημοπράτηση του έργου, γίνεται γνωστό ότι το νέο γήπεδο θα έχει χωρητικότητα 4.800 μόνιμων θέσεων και 1.200 πτυσσόμενων. Ο συνολικός αριθμός της χωρητικότητας (6.000 σύμφωνα με την πρώτη μελέτη) θα αποτελέσει σημείο τριβής και διαφωνιών, αλλά το βασικότερο πρόβλημα θα προκύψει από τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που πρέπει να γίνουν στην περιοχή.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1995, γίνεται τελετή αγιασμού θεμελίωσης του έργου, αλλά το γήπεδο δεν προχωρά, καθώς υπάρχει αίτημα για αύξηση της χωρητικότητάς του, γεγονός που οδηγεί σε νέα καθυστέρηση.

Στις 30 Οκτωβρίου 1996, εγκρίνεται η νέα προμελέτη του έργου , που προβλέπει την αύξηση της χωρητικότητας σε 8.500 θέσεις, και η πρόταση για ανάθεση στην Θεσσαλονίκη και το γήπεδο του ΠΑΟΚ, της διοργάνωσης του φάιναλ φορ της Euroleague, λειτουργεί ως έκτακτο μέτρο πίεσης για να ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο στην ώρα του.

Στις 17 Μαΐου 1999, η FIBA αποφασίζει οριστικά την διεξαγωγή του φάιναλ φορ στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει και οι εργασίες επιταχύνονται με γοργούς ρυθμούς. Αποτέλεσμα; Το γήπεδο είναι έτοιμο και φιλοξενεί τελικά, όχι μόνο το φάιναλ φορ της Euroleague (18 & 20 Απριλίου 2000), αλλά τρεις περίπου εβδομάδες νωρίτερα και το φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδος (1 & 2 Απριλίου 2000).

Στις 17 Μαΐου του 2000, διεξάγεται το πρώτο επίσημο παιχνίδι του ΠΑΟΚ και τα εισιτήρια του αγώνα με τον Παναθηναϊκό γίνονται ανάρπαστα. Μαζί και τα αναμνηστικά μπλουζάκια . Όλοι θέλουν να δουν το νέο γήπεδο, που αποτελεί πλέον τη νέα έδρα της ομάδας και αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...