Περί Πειθαρχικής Δίωξης σε βάρος του Ολυμπιακού
SHARE:
του Ολυμπιακού υπό προυποθέσεις μπορεί να καθορίσει την βαθμολογική θέση της ομάδας.
Ξεκινώντας είναι σαφές ότι οι πειθαρχικές διώξεις σε βάρος του Ολυμπιακού είναι δύο. Η πρώτη που ασκήθηκε χρονικά ήταν αυτή του ποδοσφαιρικού Εισαγγελέας και η δεύτερη από την πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ. Όπως θα γίνει αντιληπτό έχει και αυτό την σημασία του. Για λόγους ευχερέστερης κατανόησης θα σταθούμε μόνο στα άρθρα που μπορούν να επιφέρουν αφαίρεση βαθμών, δηλαδή στο άρθρο 15 και το άρθρο 29.
ΔΙΩΞΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
Η πρώτη δίωξη από τον ποδοσφαιρικό Εισαγγελέα επέφερε μια παγωμάρα καθώς ναι μεν διώκει την ΠΑΕ Ολυμπιακός για εκτεταμένα επεισόδια, αλλά με βάση το κατηγορητήριο (άρθρο 15 παρ.2,6 περ. α', β', γ του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ) ουσιαστικά ελαχιστοποιείται-εξαφανίζεται το όποιο ενδεχόμενο αφαίρεσης 3 βαθμών, η οποία στο συγκεκριμένο άρθρο εκτελείται από την επόμενη αγωνιστική περίοδο, και επομένως η πιθανότερη ποινή είναι βαρύ χρηματικό πρόστιμο και τιμωρία της έδρας. Οπότε όπως γίνεται κατανοητό η δίωξη του ποδοσφαιρικού Εισαγγελέα ρίχνει στα μαλακά τον Ολυμπιακό.
Βέβαια η κατάσταση θα ήταν σαφώς διαφορετική καθώς αν ο ίδιος ποδοσφαιρικός Εισαγγελέας είχε δεί με άλλο μάτι τις καταγγελίες των ανθρώπων του Πλατανιά πριν από λίγες εβδομάδες για παρόμοια περιστατικά στο ίδιο γήπεδο και τιμωρούσε τον Ολυμπιακό, καθώς τότε ο Ολυμπιακός θα ήταν υπότροπος και η ποινή της αφαίρεσης των 3 βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα θα ήταν σχεδόν σίγουρη.
ΔΙΩΞΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΟ
Την παγωμάρα της πρώτης δίωξης φρόντισε να αλλάξει εντυπωσιακά η δίωξη από την επιτροπή της ΕΠΟ, καθώς δεν έχουμε συνηθίσει στο παρελθόν σε ανάλογες διώξεις που να επισύρουν κινδύνους αφαίρεσης βαθμών. Ειδικότερα ,πέρα από το γεγονός ότι με την δίωξη της ΕΠΟ συμπληρώνεται ουσιαστικά η δίωξη του άρθρου 15 που συμπεριλαμβάνει και τα μεμονωμένα επεισόδια, γίνεται το παραπάνω βήμα και ασκείται δίωξη με βάση όχι το άρθρο 28.όπου γίνεται αόριστα λόγος για αφαίρεση βαθμών, αλλά με βάση το άρθρο 29 όπου γίνεται σαφής αναφορά στην αφαίρεση έξι βαθμών.
Παράλληλα καλεί σε απολογία τον έναν παρατηρητή του αγώνα επειδή αυτός δεν κατέγραψε ως όφειλε όσα συνέβησαν, ασκώντας με αυτόν τον τρόπο πλημμελώς τα καθήκοντα του.
Πάμε λοιπόν στο ζουμί, δηλαδή το άρθρο 29. Πρωτάθλημα ή όχι για τον ΠΑΟΚ;
Άρθρο 29 Βία 1.
Οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί βία ή προσπαθεί να επηρεάσει έναν αξιωματούχο αγώνα ή ομάδα για να προβεί σε ορισμένες ενέργειες ή να τον παρεμποδίσει εν γένει με οποιονδήποτε τρόπο από το να ενεργήσει ελεύθερα στο πλαίσιο των καθηκόντων του, θα τιμωρείται με χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000) τουλάχιστον, και αγωνιστικό αποκλεισμό ή απαγόρευση εισόδου στον αγωνιστικό χώρο πέντε (5), τουλάχιστον, ετών.
2. Σε περίπτωση κατά την οποία ασκηθεί βία, υπό μορφή σωματικής βλάβης ή τρομοκρατικής ενέργειας κατά διαιτητών ή μελών Δ.Σ. Π.Α.Ε. ή μετόχων εκτός γηπέδου και διαπιστωθεί η συμμετοχή μέλους Δ.Σ. Π.Α.Ε. ή μετόχου ή εντεταλμένου οργάνου με τη μορφή ηθικού ή φυσικού αυτουργού, το φυσικό πρόσωπο τιμωρείται με ισόβια απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα.
3. Ιδιαίτερα σοβαρή και επιβαρυντική περίπτωση θεωρείται ο τραυματισμός διαιτητών, βοηθών διαιτητών, παρατηρητών, βοηθών παρατηρητών και ιατρών αγώνων εντός του γηπέδου από αξιωματούχους ομάδων, ποδοσφαιριστές ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο με εντεταλμένη από την ομάδα υπηρεσία στον χώρο αυτό.
4. Στις ως άνω περιπτώσεις των παραγράφων 1, 2 & 3, εάν υπαίτια είναι ομάδα, επιβάλλονται, ανάλογα με τη βαρύτητα του παραπτώματος, οι ποινές: α) διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές, β) διεξαγωγής αγώνα σε ουδέτερο γήπεδο, γ) αφαίρεσης έξι (6) βαθμών και 40 δ) υποβιβασμός ομάδας.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους σαφώς και υπάρχει η δυνατότητα αφαίρεσης έξι βαθμών αλλά οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ μας. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει (τουλάχιστον από όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα μιας και δεν υπάρχει πλήρης πρόσβαση στην δικογραφία) τραυματισμός της παραγράφου 3 που να αποτελεί καραμπινάτη περίπτωση σοβαρής και επιβαρυντικής περίπτωσης που να επιφέρει τις ποινές της αφαίρεσης έξι βαθμών ή και του υποβιβασμού.
Επομένως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να επιβληθεί ποινή αφαίρεσης έξι βαθμών με βάση τις πρώτες δυο περιπτώσεις, αρκεί η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ να θεωρήσει ότι τα παραπτώματα είναι τέτοιας βαρύτητας που δικαιολογούν την αφαίρεση βαθμών. Προς αυτήν την κατεύθυνση βοηθάει βεβαίως η έκθεση της αστυνομίας, του δεύτερου παρατηρητή του αγώνα και η έκθεση της ΔΕΑΒ. Θα βοηθούσε βεβαίως πολύ και το οπτικοακουστικό υλικό από τις κάμερες του σταδίου, αλλά δυστυχώς εδώ η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ δεν μπορεί να κάνει και πολλά καθώς η αρμοδιότητα ανήκει στον ποδοσφαιρικό Εισαγγελέα.
Και κάτι σημαντικό επίσης: Αν επιβληθεί ποινή αφαίρεσης έξι βαθμών στον Ολυμπιακό αυτή είναι άμεσα εκτελεστή από την ανακοίνωση της απόφασης και οποιαδήποτε έφεση ασκηθεί ΔΕΝ αναστέλλει την εκτέλεση της. Είναι σαφές επομένως ότι η ποινή του άρθρου 29 αφορά το τρέχον πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός μπορεί στην περίπτωση αφαίρεσης έξι βαθμών να ασκήσει έφεση στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ, η οποία θεωρητικά μπορεί να επιβάλλει και μεγαλύτερη ποινή από την πρωτόδικη καθώς δεν ισχύει εδώ η αρχή της μη χειροτέρευσης της θέσης του κατηγορουμένου. Τέλος υπάρχει ακόμα ένα τελευταίο ένδικο μέσο, αυτό της προσφυγής στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ.
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ-ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ
Η όλη ιστορία πραγματικά παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον μιας και ΔΕΝ υπάρχει δεδικασμένο για ανάλογη περίπτωση με τον νέο πειθαρχικό κώδικα. Επίσης τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παρενέργειες της συγκεκριμένης υπόθεσης αναφορικά με την επικύρωση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος, μιας και αν δεν τρέξουν γρήγορα οι εκδικάσεις είναι βέβαιο ότι είτε ο Ολυμπιακός είτε ο ΠΑΟΚ θα μπλοκάρουν την σχετική διαδικασία επικύρωσης με άμεσο κίνδυνο να μην ξεκινήσουν τα πλει-οφ. Αυτό φαίνεται να το έχει αντιληφθεί η ΕΠΟ η οποία θέλει να τρέξει άμεσα τις διαδικασίες εκδίκασης της υπόθεσης σε όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας.
Βέβαια θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανή η αναβολή της σημερινής εκδίκασης της υπόθεσης για αύριο κυρίως λόγω της πρόσθετης παρέμβασης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Και αυτό γιατί πρόσθετες παρεμβάσεις πρέπει να κοινοποιούνται προ 24 ωρών τουλάχιστον από την εκδίκαση της υπόθεσης. Ωστόσο με βάση το γεγονός ότι η ίδια η δίωξη της ΕΠΟ δεν έγινε εντός της συγκεκριμένης προθεσμίας και με βάση την αρχή ότι κανείς δεν υποχρεούται στα αδύνατα είναι πολύ πιθανή μια αναβολή για να ξεπεραστούν τυπικά κωλύμματα.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι πάλι η μόνη από όλες τις ΠΑΕ της Ελλάδος που έμπρακτα παρεμβαίνει στην συγκεκριμένη διαδικασία ως έχουσα έννομο συμφέρον(κάτι που πάντως θα κριθεί από την πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ) και αντέδρασε πολύ γρήγορα καθώς κοινοποίησε άμεσα την πρόθεση της να είναι παρούσα στην συγκεκριμένη διαδικασία. Αυτό που μπορεί να πετύχει η ΠΑΕ μέσα από την παρέμβαση της είναι να ζητήσει και να διασφαλίσει στο μέτρο του δυνατού την ορθότερη εφαρμογή των νόμων. Η ΠΑΕ μπορεί όντως να έχει δύσκολο έργο αλλά έχει όπλα στην φαρέτρα της, τα οποία πάντως είναι καλό να αναφερθούν μετά την εκδίκαση της υπόθεσης.
Με βάση τα παραπάνω ο αναγνώστης του Paokmania μπορεί να σχηματίσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την όλη υπόθεση και πώς αυτή μπορεί να εξελιχθεί.
Πιθανότητες υπάρχουν; Αναλογικά λιγότερες, αλλά για πρώτη φορά υπάρχουν!
Είναι δεδομένο όμως ότι κάτι έχει αλλάξει φέτος. Η δίωξη της ΕΠΟ είναι εντυπωσιακή, η δίωξη του παρατηρητή είναι εντυπωσιακή, ο φόβος που έχει κυριεύσει το λιμάνι είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά, η αντίδραση της ΠΑΕ στην συγκεκριμένη υπόθεση είναι θετικότατη καθώς κυνηγάει τις όποιες πιθανότητες έχει για να δικαιωθεί, και παρά τα παραμένοντα βαρίδια του συστήματος που ακόμα δημιουργούν προβλήματα οι σπασμωδικές και γελοίες αντιδράσεις από το λιμάνι δείχνουν ότι κάτι αλλάζει.
Για αυτό εμείς ως οργανισμός ΠΑΟΚ ας στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια όπως μπορούμε.