«Το ιατρικό τιμ του ΠΑΟΚ δεν απέχει πολύ από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης»
SHARE:
Μεταξύ άλλων, ο Βασίλης Καναράς αναφέρθηκε στην επένδυση του Ιβάν Σαββίδη με τα σύγχρονα μηχανήματα στο αθλητικό κέντρο της Νέας Μεσημβρίας, ενώ τόνισε ότι το ιατρικό τιμ των «ασπρόμαυρων» βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Αναλυτικά όσα δήλωσε στην εκπομπή Full Επίθεση στον Libero 107.4 FM:
Για το συνέδριο:
«Ακούσαμε πολλούς γιατρούς από όλο τον κόσμο, από ομάδες μεγαθήρια στην Ευρώπη. Ηταν μια πάρα πολύ καλή εμπειρία για όλους μας. Το πολύ σημαντικό feedback που πήραμε όλοι μας από αυτά που ακούσαμε, ήταν ότι δεν απέχουμε πολύ από αυτά που κάνουν ήδη αυτοί οι άνθρωποι στις ομάδες τους. Σίγουρα το κάνουν με περισσότερη οργάνωση, γιατί το κάνουν πιο πολλά χρόνια και έχουν περισσότερη εμπειρία, αλλά το ιατρικό μας τιμ βαδίζει σε πολύ καλό δρόμο σε αυτό το κομμάτι».
Για το επίπεδο του ΠΑΟΚ σε αυτόν τον τομέα:
«Εάν πάρουμε τις τρεις-τέσσερις τελευταίες αγωνιστικές περιόδου, θα δούμε ότι από εκεί που είχαμε το πρόβλημα των τραυματισμών πριν από τρία-τέσσερα χρόνια και ειδικά των μυϊκών τραυματισμών, μπορούμε να δούμε ότι κάθε χρόνο αυτό βελτιώνεται, εξαλείφοντας ουσιαστικά το πρόβλημα των τραυματισμών. Στο συνέδριο υπήρχαν εκπρόσωποι από μεγάλες ομάδες όπως οι γιατροί της Μπαρτσελόνα και της Γιουβέντους που ουσιαστικά το διοργάνωσαν. Μας παρουσίασαν στρατηγικές αποκατάστασης που τις εφαρμόζουμε κι εμείς. Σίγουρα αυτές οι ομάδες έχουν καλύτερες υποδομές λόγω του μπάτζετ που έχουν, αν και ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει πολλά σε αυτό το κομμάτι με πισίνες, σάουνες και μηχανήματα πολλών χιλιάδων ευρώ. Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε αυτά που μας προσφέρει η ομάδα».
Για το αν είναι πιο σημαντική η τεχνολογία με τα σύγχρονα μηχανήματα ή η εκπαίδευση των γυμναστών:
«Παίζουν σημαντικό ρόλο και τα δύο. Σίγουρα για να εφαρμόσεις τη γνώση σου χρειάζονται και τα μηχανήματα, τα οποία ο ΠΑΟΚ μας παρέχει. Υπάρχει και προσωπικό στο ιατρικό τιμ που έχει εξαιρετικές γνώσεις. Ξεκινώντας από τον γιατρό μας τον κ. Παπακώστα και συνεχίζοντας με τους φυσιοθεραπευτές, υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν πολύ δουλειά πίσω από τις κάμερες προκειμένου ο προπονητής να έχει όλα τα εργαλεία στο γήπεδο. Το μόνο που είναι σε πλάνο να βελτιωθεί κι αυτό βέβαια, είναι κάποια μηχανήματα τα οποία χρειαζόμαστε εμείς στο γυμναστήριο για την αποκατάσταση. Κι αυτό βέβαια έχει δρομολογηθεί και θα αγοραστούν αυτά τα μηχανήματα ώστε να προχωρήσουμε και να βελτιωθούμε και σε αυτό».
Για την επένδυση του Ιβάν Σαββίδη με τα σύγχρονα μηχανήματα στο αθλητικό κέντρο της Νέας Μεσημβρίας:
«Όταν αγοράζεις παίκτες εκατομμυρίων και όχι μόνο, θα πρέπει να τους έχεις έτοιμους μέσα στο γήπεδο. Εμάς στόχος μας ως ιατρικό τιμ είναι ο προπονητής να έχει στη διάθεσή του όλους τους παίκτες. Γι αυτό εγώ θα τονίσω τον όρο πρόληψη. Προσπαθούμε να διακρίνουμε τυχόν αδυναμίες, μϋοσκελετικές ή ανατομικές του κάθε παίκτη ώστε να μη φτάσει στο σημείο να τραυματιστεί. Βέβαια υπάρχουν και τραυματισμοί που δεν μπορείς να προβλέψεις. Ωστόσο, υπάρχουν όλες οι προδιαγραφές για να επανενταχθεί ο παίκτης γρήγορα στη διάθεση του προπονητή. Είναι μία από τις πολύ σημαντικές επενδύσεις του κυρίου Σαββίδη σε αυτό το κομμάτι».
Για το ότι κάθε παίκτης αντιμετωπίζεται ξεχωριστά:
«Υπάρχουν οι ιατρικές και οι εργομετρικές εξετάσεις κι εμείς στον ΠΑΟΚ κάνουμε και κάποια τεστ αξιολόγησης για να βρούμε τυχόν ανισορροπίες μϋοσκελετικές στον κάθε παίκτη. Εκεί επεμβαίνουμε με κάποια επιπλέον ενδυνάμωση εάν χρειάζεται ώστε να υπάρξει εξισορρόπηση και να μην τραυματιστεί αργότερα. Ανταποκρίνονται απόλυτα οι παίκτες και δεν έχει παραπονεθεί κανείς γι αυτά τα τεστ. Ειδικότερα αυτοί που έχουν παίξει στο εξωτερικό το κάνουν πολλά χρόνια στην καριέρα τους και ξέρουν τη διαδικασία με αυτά τα τεστ που εφαρμόζουν οι ομάδες στο εξωτερικό. Πρέπει να πω ότι τα τελευταία δύο χρόνια το γυμναστήριό μας έχει γεμίσει πριν τις προπονήσεις, που τους κάνουμε για περίπου μισή ώρα μία μίνι προθέρμανση ώστε ο καθένας ξεχωριστά με ειδικές ατομικές ασκήσεις να βελτιώσει τις ανισορροπίες που ίσως έχει».
Για το πόσο σημαντικός παράγοντας είναι ο αγωνιστικός χώρος για τους τραυματισμούς των παικτών:
«Εάν πας κατευθείαν στο γήπεδο έχεις ξεχάσεις όλους τους άλλους παράγοντες που είναι αρκετοί και σημαντικοί. Εάν ένας παίκτης δεν είναι γυμνασμένος καλά και δεν αντέχει στην πίεση και στην ένταση, δεν φταίει ο αγωνιστικός χώρος. Υπάρχει και ο παράγοντας της κούρασης και των συνεχόμενων αγώνων χωρίς σωστή αποθεραπεία. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες πριν φτάσουμε στον αγωνιστικό χώρο. Τα γήπεδα του ΠΑΟΚ στη Νέα Μεσημβρία δεν είχαν κακούς αγωνιστικούς χώρους ούτε παλαιότερα, απλά υπήρχε έλλειψη στους άλλους τομείς».
Για το αν τους συμβουλεύεται ο Λουτσέσκου για το ροτέισον:
«Συμβουλεύεται τον γιατρό μας, τον κ.Παπακώστα. Εμείς και οι φυσιοθεραπευτές αξιολογούμε τον παίκτη μετά από κάθε αγώνα για το πόσο κουρασμένος είναι. Εάν αυτός ο παίκτης έχει συνεχόμενα παιχνίδια ο προπονητής συμβουλεύεται τον γιατρό. Οι σχέσεις του ιατρικού τιμ με τον προπονητή πρέπει να είναι άριστες. Σίγουρα ο προπονητής παίρνει την τελική απόφαση για το αν θα παίξει κάποιος παίκτης, αλλά ο κύριος Λουτσέσκου είναι συναινετικός και ακούει προσεκτικά ό,τι κι αν έχεις να του πεις. Φυσικά στο τέλος θα πάρει εκείνος την απόφαση. Αυτή τη χρονιά ήταν η καλύτερη στο κομμάτι σχέσεων. Και ο κ. Ίβιτς ήταν συναινετικός, απλά φέτος έγινε ακόμη καλύτερη η σχέση μεταξύ προπονητικού και ιατρικού τιμ και γι αυτό δεν είχαμε και πολλούς σοβαρούς τραυματισμούς, με εξαίρεση του Ελ Καντουρί».
Για τον τραυματισμό του Ελ Καντουρί και κατά πόσο επηρέασε την αγωνιστική του εικόνα:
«Θεωρώ ότι και πριν τον τραυματισμό περιμέναμε περισσότερα από τον Ελ Καντουρί. Μετά, επειδή έλειψε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν επανήλθε στο 100%. Ο Ομάρ, εάν είναι υγιής, είναι ένας πολύ καλός παίκτης και σημείο κλειδί για την δική μας ομάδα. Οπότε θεωρώ ότι του χρόνου θα είναι ακόμη καλύτερος».
Για το πόσο σημαντική είναι η προετοιμασία:
«Εάν δώσουμε κατευθείαν μεγάλο φορτίο στους παίκτες υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμών, επειδή προέρχονται από διακοπές και έχουν χαλαρώσει. Το προπονητικό τιμ του κυρίου Λουτσέσκου είναι εξαιρετικό σε αυτόν τον τομέα. Και ο γυμναστής και οι βοηθοί του. Ο δικός μου ρόλος μαζί με τον Γιώργο Τσονάκα είναι να οργανώσουμε το πλάνο με βάση τα αποτελέσματα των τεστ, ώστε να εξισορροπηθούν οι αδυναμίες των παικτών. Και στη συνέχεια σε συνεννόηση με τους γυμναστές θα δώσουμε επιπλέον φορτίο μέχρι τα προκριματικά του Champions League. Στην προετοιμασία ουσιαστικά χτίζεις τη βάση σου για όλη τη σεζόν. Εκεί πρέπει να δοθεί όλο το φορτίο. Για αυτό στα πρώτα ματς της σεζόν οι ομάδες είναι πιο κουρασμένες, επειδή προέρχονται από προετοιμασία με όγκο, ενώ στην πορεία έρχεται το φορμάρισμα».
Για την αναφορά του Γιάννη Μυστακίδη στον ίδιο μετά την επιστροφή του από τον σοβαρό τραυματισμό:
«Η αλήθεια είναι ότι στα δύο χρόνια που είμαι στην πρώτη ομάδα, κατευθείαν μπήκα στα βαθιά, καθώς ανέλαβα αρχικά τον Μυστακίδη και στη συνέχεια τον Γλύκο, για αποκατάσταση χιαστού και τους δύο. Και με τους δύο θεωρώ ότι κάναμε καλή δουλειά. Και οι δύο είχαν και ρήξη μηνίσκου και στον Παναγιώτη επηρεάστηκε και ο χόνδρος. Οι μυϊκοί τραυματισμοί ξεπερνιούνται εύκολα σε μία-δύο εβδομάδες. Χρειάζεται πάντως πολλή στήριξη από πλευράς μου. Πρέπει να αισθάνεται ότι είμαι δίπλα του και έχω γνώσεις ώστε να με εμπιστευτεί. Εμείς θέλουμε να υπάρχει πρόληψη ώστε να μην έχουμε δουλειά με τραυματισμούς, αλλά ακόμη κι αν έρθουν πιστεύω είμαστε ικανοί να τους αντιμετωπίσουμε».