Τούμπα, ετών 65: Εκεί που χτυπάει η καρδιά του ΠΑΟΚ! (vid+pics)

65 χρόνια, Τούμπα! Σαν σήμερα, στις 6 Σεπτεμβρίου 1959, το γήπεδο της Τούμπας άνοιξε τις πόρτες του. Τότε ήταν ένα γήπεδο. Σήμερα αποτελεί τον πυρήνα του ΠΑΟΚ! Τότε ήταν απλά η αρχή. Σήμερα είναι ολόκληρη ιστορία.
Πηγή: sdna.gr
Τούμπα, ετών 65: Εκεί που χτυπάει η καρδιά του ΠΑΟΚ! (vid+pics)

Αν ο ΠΑΟΚ είναι η καρδιά, η Τούμπα είναι οι «χτύποι» της. Σαν σήμερα πριν από 65 ολόκληρα χρόνια, ξεκίνησε η ιστορία ενός γηπέδου που έγραψε και συνεχίζει να γράφει τη δική του μοναδική ιστορία...

Σαν σήμερα, 6 Σεπτεμβρίου του 1959, η Τούμπα άνοιξε τις πύλες της για πρώτη φορά στο κοινό του ΠΑΟΚ, όταν και πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του σταδίου και η παρθενική αναμέτρηση, ένα φιλικό κόντρα στην ΑΕΚ. Ένα γήπεδο που «χτίστηκε» και μπολιάστηκε με το... καλημέρα από τον ίδρωτα των φίλων του ΠΑΟΚ, οι οποίοι εκτός από το περίσσευμά τους, αφιέρωσαν και αρκετές εργατοώρες εθελοντικής εργασίας!

Παλιά φωτογραφία της Τούμπας του 1959

Ο ΠΑΟΚ για να καλύψει τα έξοδα της ανέγερσης του σταδίου προχώρησε στη έκδοση «Λαχείου Υπέρ Ανεγέρσεων του Νέου Σταδίου ΠΑΟΚ», το οποίο κόστιζε 20 δραχμές και από το 1956 η διοίκηση είχε προχωρήσει στην παρακράτηση του 15% των εισπράξεων από τα εισιτήρια για το ταμείο του νέου γηπέδου.

Η μέρα των εγκαινίων του γηπέδου της Τούμπας αποτελεί ορόσημο της ιστορίας του Δικεφάλου. 15.000 φίλοι της ομάδας έγιναν «μάρτυρες» και βροντοφώναξαν παρών, την ημέρα που ο ΠΑΟΚ έμπαινε σπίτι του! Οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν 17:30, όταν ένα στρατιωτικό αεροπλάνο έριξε στη σέντρα του γηπέδου την μπάλα για το πρώτο εναρκτήριο λάκτισμα.

Η μέρα των εγκαινίων του γηπέδου της Τούμπας, η ομάδα του ΠΑΟΚ με 15,000 οπαδούς

Οι μεγάλες στιγμές

Αναμφίβολα, η Τούμπα έχει ζήσει πολύ σπουδαίες στιγμές που θα μείνουν χαραγμένες στην ιστορία. Μερικές από αυτές, το γκολ του Γκουερίνο απέναντι στην ΑΕΚ στο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ το 1976, ένας πανηγυρισμός που φημολογείται ότι ακούστηκε μέχρι την... Κατερίνη, η φιέστα απέναντι στον Παναθηναϊκό στον τίτλο του 1985 και σαφώς πιο πρόσφατα, οι δύο κατακτήσεις πρωταθλημάτων και οι φαντασμαγορικές τελετές του 2019 και του 2024.

Εικόνα 4 από το πάρτυ της γεμάτης "φλεγόμενης" Τούμπας μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος

Σαφώς, σπουδαία ευρωπαϊκά ματς κόντρα σε Μπαρτσελόνα, Λιόν, Τότεναμ, Άρσεναλ, Τσέσι, Μπάγερν Μονάχου και φυσικά Νάπολι, μεταξύ άλλων, όταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα αποθέωνε την ατμόσφαιρα της Τούμπας, σχολιάζοντας πως δεν έχει δει κάτι παρόμοιο στην καριέρα του.

Η Τούμπα μεγάλωσε...

Τα χρόνια πέρασαν και η Τούμπα έγινε το απόλυτο καταφύγιο συναισθημάτων και στιγμών: Χαράς, υπερηφάνειας, λύπης, δακρύων. Γρήγορα... έχτισε τον δικό της «θρύλο» που ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας, μνημονεύτηκε από ξένα μίντια, αποθεώθηκε από αντιπάλους και «πληγώθηκε» από τους οικοδεσπότες της. Η Τούμπα ξεπέρασε το μισό αιώνα ζωής και παρά τις ενέσεις... λίφτινγκ που υπέστη, αδυνατεί πλέον να καλύψει τις ανάγκες που επιτάσσει το σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Αεροφωτογραφία της φιέστας στην Τούμπα μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2019

Κάτι που αντιλήφθηκε άμεσα και ο Ιβάν Σαββίδης, δίνοντας από τον πρώτο χρόνο της θητείας του στο τιμόνι του ΠΑΟΚ, το στίγμα των σκέψεων του αναφορικά με την προοπτική της Τούμπας.

Διαβάστε ακόμη...