Νέα Τούμπα: Η επικαιροποίηση του σχεδίου και τα νέα δεδομένα

Το πρότζεκτ του νέου γηπέδου παραμένει πάντα ζωντανό για τον Ιβάν Σαββίδη και η FORZA αποκαλύπτει την επικαιροποίηση του σχεδίου και τα δεδομένα που επεξεργάζονται στην Τούμπα.
Πηγή: forzaonline.gr
Νέα Τούμπα: Η επικαιροποίηση του σχεδίου και τα νέα δεδομένα
Photo Credits: @paokfc.gr

Από πέρσι τέτοια εποχή, τα σχέδια των εταιριών που ανέλαβαν την εκπόνησή τους, βρίσκονται στην Τούμπα. Το σχέδιο με τον δικέφαλο αετό να σχηματίζεται στο σκέπαστρο ήταν αυτό που άρεσε περισσότερο, ωστόσο αυτά τα σχέδια δεν έχουν τεθεί ακόμη σε διαβούλευση. Για να συμβεί κι αυτό, πρέπει να κυλήσει κι άλλο νερό στο αυλάκι.

Σ΄ αυτή τη φάση δεν υπάρχει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα κατασκευής γηπέδου αλλά η οδηγία του Ιβάν Σαββίδη, είναι αυτό να τρέξει…

Αυτή την εποχή στην Τούμπα προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα επιχειρησιακό σχέδιο για το νέο γήπεδο και κινούνται πάνω σε δύο άξονες.

Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση που μπορεί να εξασφαλιστεί για την ανέγερση του γηπέδου. Στα χέρια της ιδιοκτησίας υπάρχουν προτάσεις και οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ εστιάζουν στις πηγές χρηματοδότησης, γνωρίζοντας φυσικά και τα δεδομένα με τα οποία κατασκευάστηκαν και κατασκευάζονται άλλα γήπεδα στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα, στον ΠΑΟΚ γνωρίζουν ότι το νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια κατασκευάστηκε στην πραγματικότητα μόνο κατά 30% με κεφάλαια του επενδυτή και το υπόλοιπο 70% ήταν από άλλες πηγές, που έχουν να κάνουν με το δημόσιο.

Υπάρχει και το πιο πρόσφατο παράδειγμα με το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, στο οποίο η συμμετοχή του Παναθηναϊκού είναι… μηδέν.

Το γήπεδο 40.000 θέσεων θα κατασκευαστεί με κρατικό χρήμα συν ένα επιπλέον ποσό από το ταμείο Ανάκαμψης.

Μόλις στις 21 Ιουνίου το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  ενέταξε την κατασκευή του γηπέδου στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την προγραμματική περίοδο 2021-2025, απόφαση η οποία εξασφαλίζει χρηματοδότηση ύψους 115 εκατομμυρίων ευρώ, ζεστό κρατικό χρήμα!

Για τα έργα στον περιβάλλοντα χώρο και για την πρόσβαση στην εγκατάσταση, ο προϋπολογισμός είναι 42 εκατομμύρια ευρώ, που εξασφάλισε η κυβέρνηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση παραχώρησε δωρεάν κλειστά γήπεδα στις ομάδες της πρωτεύουσας, τα Λιόσια στην ΑΕΚ, το ΟΑΚΑ στον Παναθηναϊκό και το ΣΕΦ στον Ολυμπιακό…

Στον ΠΑΟΚ προσπαθούν να δουν λύσεις, που υπάρχουν, είτε με την περιφέρεια, είτε με το Ταμείο Ανάκαμψης και πιθανές πηγές εσόδων από χορηγίες, εκτός φυσικά από την συμμετοχή του Ιβάν Σαββίδη, η οποία είναι δεδομένη. Ο ΠΑΟΚ δεν πρόκειται να ζητήσει να του κατασκευαστεί γήπεδο από το κράτος, ωστόσο στην Τούμπα θεωρούν δεδομένο ότι ο Δικέφαλος δεν μπορεί να αποκλειστεί, όταν ο ανταγωνισμός έκανε καινούρια γήπεδα (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός τώρα, Ολυμπιακός παλιότερα) μόνο ή και με κρατικά κεφάλαια.

Ο δεύτερος άξονας είναι ο περιβάλλον χώρος, που απασχολεί πολύ τον Ιβάν Σαββίδη. Πρόκειται για ένα σύνθετο έργο με υπογειοποιήσεις, δημιουργία εμπορικών χώρων και πάρκινγκ και όλα αυτά πρέπει να γίνουν με τρόπο που δεν θα προκαλέσει προβλήματα στην περιοχή της Τούμπας και στους κατοίκους, αλλά και θα δίνει τη δυνατότητα να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους.

Πάνω σ΄ αυτό το κομμάτι γίνεται ήδη προεργασία, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η περιοχή.

Ο οργανισμός του ΠΑΟΚ έχει ήδη ενεργοποιηθεί για να βρεθούν λύσεις για όλα. Για τη χρηματοδότηση, για το πολεοδομικό με το θέμα της άδειας, το νομικό, που δημιουργούν ένα θολό τοπίο, το οποίο σιγά σιγά πρέπει να ξεκαθαρίσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ρόλο στην κατασκευή της νέας Τούμπας ενδέχεται να παίξει και η προσπάθεια της Θεσσαλονίκης να φιλοξενήσει τους Μεσογειακούς Αγώνες το 2034, ή και το 2030 αν τελικά δεν πάρει τους αγώνες το Κόσοβο.

Το θέμα το έθεσε ο δήμαρχος, Στέλιος Αγγελούδης στον πρωθυπουργό στις 27 Αυγούστου, ο Δήμος θα το διεκδικήσει κι εφόσον τα καταφέρει, οι αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης ενδέχεται να μπουν σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Διαβάστε ακόμη...