ΑΕΚΘ 99 ΧΡΟΝΙΑ

Χρόνια πολλά ΑΕΚΘ! Χρόνια πολλά Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης!
Ο ιστορικός του μέλλοντος Ο ιστορικός του μέλλοντος
ΑΕΚΘ 99 ΧΡΟΝΙΑ

Χρόνια πολλά ΑΕΚ Θεσσαλονίκης όπως καταχρηστικά σε αποκαλούν για ίδιον ιστορικό όφελος αρκετοί ή από άγνοια ή από δόλο!

https://www.paokmania.gr/blog/230117-aekth1925-mia-parexigimeni-omada-thyma-parapliroforisis-kai-propagandas

Ο Μεγάλος Οικουμενικός ΠΑΟΚ, ο μοναδικός Σύλλογος που το όνομα του ενώνει την Μακεδονική και Βυζαντινή Οικουμένη, που ενώνει την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας και Μακεδονίας με την ιστορία της Ενωμένης Ρωμιοσύνης, τιμά τους ιστορικούς Προδρόμους του όπως τίμησε την Ένωση Κωνσταντινουπολιτών, την Βυζαντινή Αθλητική Ένωση Κωνσταντινοπολιτών, το κοινό Αθλητικό τμήμα τους, την μετεξέλιξή τους με αφιερώματα, ιδρυθείσες το Σωτήριο έτος 1923 με αναφορές στην ιστορία του. Η σελίδα μας υπενθυμίζει έναν ακόμα σταθμό πως Εγένετο ο ΠΑΟΚ μας.

Για τον Μεγάλο ΠΑΟΚ η ιστορία του, είναι η Καινή του διαθήκη και η προϊστορία του, είναι η Παλαιά του διαθήκη, μια και αδιαίρετη ιστορία.

27/12 Μια σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία μια και ήταν η μέρα των Θυρανοιξίων της Αγιά Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη το 537 μ.Χ. που η αδερφή της Αγία Σοφία στέκει και στην Θεσσαλονίκη.

Αυτή την μέρα το 1925 επέλεξε να ιδρυθεί η ΑΕΚΘ των 4 αρκτικόλεξων σαν του ΠΑΟΚ με τους ίδιους ιδρυτές στη πλειονότητα και τις ίδιες αξίες, ομοούσια. Λεπτομέρειες έχουν αναφερθεί από τον ΑΣ ΠΑΟΚ, ΠΑΕ ΠΑΟΚ στις επίσημες ιστοσελίδες για την σειρά των γεγονότων και πως Εγένετο ο ΠΑΟΚ και την άρρηκτη σχέση τους.

Το σύμβολο της ΑΕΚΘ; τι άλλο, ο Δικέφαλος αετός που είχαν οι αθλητές της Βυζαντινής Αθλητικής Ένωσης από το 1923 και του Αθλητικού τμήματος της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών από το Φεβρουάριο του 1924.

Το χαρακτηριστικό αυτού του σχεδίου του Δικέφαλου αετού της ΑΕΚΘ είναι ότι κρατά σπαθί, και Σταυροφόρο υδρόγειο. Επικρατεί για πολλούς η άποψη ότι είναι ο φερόμενος Δικέφαλος της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας που κατά κύριο λόγο ήταν στην Μικρά Ασία και Μακεδονία πριν την ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης το 1261 μ.Χ, την περίοδο που η Θεσσαλονίκη ήταν η Συμβουλεύουσα. Επίσης υπάρχει η άποψη ότι το συγκεκριμένο σχέδιο είναι το original Βυζαντινό επειδή το βλέπουμε στις εκκλησίες από έξω, κάτι που δεν υπάρχει σαν Βυζαντινό ντοκουμέντο προς το παρόν, ίσως ήταν μεταβυζαντινή έμπνευση ή νεοελληνική και το σχέδιο και η υιοθέτηση των χρωμάτων.

Το σήμα της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας


 

χάρτης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας


 

Χάρτης της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας


Έγινε κυρίαρχο σχέδιο σε μια από τις σημαίες της Εκκλησίας της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας και κυματίζει στα προαύλια των Ναών και ενίοτε στο Άγιο Όρος σε διάφορα χρώματα.

Σήμα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας


 

Σήμα του Άγιου Όρους με τον Δικέφαλο Αετό


 

άσπρος δικέφαλος αετός σε μαύρο φόντο


Επίσης το συγκεκριμένο σχέδιο το συναντάμε σε διάφορα χρώματα σε πολιτιστικούς συλλόγους. Υπάρχει η άποψη ότι το Βυζάντιο ποτέ δεν είχε μαύρο Δικέφαλο σε κίτρινο φόντο και είναι μεταβυζαντινός χρωματισμός επηρεασμένος από την Δυτική Αγία Ρωμαική Αυτοκρατορία που μετά από μια επιγαμία με Βυζαντινό οίκο, αντικατέστησε τον Μονοκέφαλο αετό της που κοιτούσε Δύση σε Δικέφαλο αετό αλλά κράτησε τα κιτρινόμαυρα που με βάση τα ιστορικά ντοκουμέντα είχε.

Υποτιθέμενη σημαία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με μαύρο δικέφαλο αετό σε κίτρινο φόντο


 

Εμβλήματα των Ελλήνων Καππαδόκων

Με τα μέχρι στιγμής ιστορικά στοιχεία ο Δικέφαλος στο Βυζάντιο ήταν Χρυσός σε κόκκινο φόντο σημαία της Θεσσαλονίκης και του Πόντου, οι δε Μεγαλοκομνηνοί είχαν οικογενειακό ασπρόμαυρο θυρεό στο στρατό κατά μία εκδοχή.

https://www.paokmania.gr/blog/237338-i-alosi-tis-thessalonikis-i-gennisi-toy-paok

Βυζαντινό έμβλημα κατά την περίοδο του Ανδρόνικου Παλαιολόγου


 

Έμβλημα της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας


 

Ο θυρεός της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας


Ο ΠΑΟΚ τίμησε πρώτος από τις υπάρχουσες ομάδες στη Ελλάδα το σχέδιο Δικεφάλου με Σπαθί και Σταυροφόρο υδρόγειο από το 1949-1992 (ίσως και πιο μπροστά) πριν αποφασίσει να κλείσει τα φτερά του και έχοντας βάλει πρώτος όλους τους τύπους Δικέφαλων αετών των Παλαιολόγων, των Κομνηνών, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το Νεοελληνικό σχέδιο, τιμώντας με αυτό τον τρόπο τις αλύτρωτες πατρίδες, διατηρώντας το δικαίωμα σαν ο κυρίαρχος αθλητικός, κληρονόμος της Ρωμιοσύνης να τα ανοίξει όποτε επιθυμεί και να κρατούν και πάλι το Σπαθί και την Σταυροφόρο υδρόγειο, άλλοι σύλλογοι θυμήθηκαν να βάλουν σπαθί με Σταυροφόρο υδρόγειο δεκαετία 70 και πιο συγκεκριμένα το 1978… και κάνουν προπαγάνδα ότι είναι original. Η ΑΕΚΘ με τα μέχρι τώρα ντοκουμέντα τίμησε πρώτη τα κιτρινόμαυρα και το συγκεκριμένο σχέδιο με σπαθί και Σταυροφόρο υδρόγειο, όταν άλλα σωματεία δεν είχαν καν δηλωμένα χρώματα στο καταστατικό τους και είχαν σήμα τον Φοίνικα δηλωμένο μόνο. Επίσης δεν υπάρχει ντοκουμέντο που να λέει ότι ή Ένωση Κωνσταντινουπολιτών έπαιξε φιλικό με τον συμπολίτη για την επιλογή των χρωμάτων.

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν των 4 γραμμάτων με την ΑΕΚΘ των 4 γραμμάτων έχουν την ίδια έννοια, έχουν μητρικό σωματείο την Ένωση Κωνσταντινουπολιτών 1923 και όσοι γνωρίζουν Ελληνικά και ιστορία δεν τα εμπλέκουν με σωματεία που ήταν στην Αττική.


 

Το σήμα του ΠΑΟΚ μέχρι και το 1991

Διαβάστε ακόμη...