Χακόμπο ο ... 10ος
SHARE:
Συγκεκριμένα στα "Σπορ του Βορρά", ξετυλίγεται το κουβάρι της παρουσίας των εννέα (χωρίς τον Χακόμπο) ξένων γκολκίπερς που υπερασπίστηκαν την εστία του Δικεφάλου. Η αρχή έγινε με τον Ελβετό Ρενέ Ντεκ που έφτασε στην Τούμπα το καλοκαίρι του 1974, ο οποίος ήταν διεθνής με την Εθνική Ελβετίας, και έμεινε στον ΠΑΟΚ μία σεζόν. Ο Ρενέ όπως θα θυμούνται ίσως οι παλιότεροι, είχε ένα νεκρό δάχτυλο στο χέρι του, κάτι που ο ΠΑΟΚ το πλήρωσε με αποκλεισμό από τον Ερυθρό Αστέρα από το κύπελλο ΟΥΕΦΑ εκείνης τη σεζόν, χάνοντας στο Βελιγράδι 2-0 στην παράταση, στη ρεβάνς του 1-0 (Τερζανίδης) της Τούμπας...
Ο 2ος ξένος τερματοφύλακας ήταν ο Μπλάντεν Φούρτουλα, που ήρθε στον ΠΑΟΚ το 1975 από τον Πανσερραϊκό και έμεινε στην Τούμπα σχεδόν μια δεκαετία, μέχρι το 1984. Ήταν βασικός στο πρώτο πρωτάθλημα του Δικεφάλου το 1976, ενώ συνολικά είχε πάνω από 200 συμμετοχές σε επίσημα παιχνίδια.
Το 1991 ο Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ και έφερε στην Τούμπα τον συμπατριώτη του Κροάτη τερματοφύλακα, Τόντσι Γκάμπριτς. Τη σεζόν 1991-92 δεν ήταν κακός και υπερασπίστηκε την εστία μας σε 35 ματς. Ήταν βασικός στην ιστορική πρόκριση επί της Μαλίν (0-1 Μπορμπόκης). Τη δεύτερη χρονιά του στην ομάδα έπαιξε 14 ματς καθώς τη θέση του βασικού την κέρδισε ο σημερινός υπεύθυνος των ακαδημιών του ΠΑΟΚ, Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος.
Τη σεζόν 1999-2000 βρέθηκαν για πρώτη φορά ταυτόχρονα δύο ξένοι τερματοφύλακες στο ρόστερ του ΠΑΟΚ. Ο Πολωνός Γκρεγκόρε Ζαμοτούλσκι και ο Αυστραλοκροάτης Αντε Κόβιτς. Ο πρώτος αποκτήθηκε στη μέση της σεζόν και έπαιξε σε 14 ματς, ενώ ο δεύτερος είχε 9 συμμετοχές πριν πάει δανεικός στην Καβάλα για ένα εξάμηνο, όπου με προπονητή τον Παράσχο έπαιξε σε 15 ματς. Ο Ζαμοτούλσκι έπαιξε άλλα 6 ματς τη σεζόν 2000-2001 (όλα στο κύπελλο), ενώ ο Κόβιτς που επέστρεψε από την Καβάλα έπαιξε σε 5, μεταξύ αυτών και ο τελικός με τον Ολυμπιακό στη Φιλαδέλφεια (4-2).
Οι επόμενοι δύο ξένοι πορτιέρο, ο Μάινταν και ο Σούσκο, πέρασαν και δεν ακούμπησαν (ο Σούσκο δεν έκανε καν επίσημη συμμετοχή). O Mάινταν έπαιξε μόνο σε 5 ματς με τελευταίο το ιστορικό παιχνίδι που ο ΠΑΟΚ κέρδισε την ΑΕΚ μέσα στη Ν. Φιλαδέλφεια με 3-4. Περισσότερο θα τον θυμόμαστε για την εντυπωσιακή σύντροφό του παρά για τις επιδόσεις του. Όσο για το Σούσκο, είχε βρεθεί αντίπαλος του ΠΑΟΚ πριν έρθει στο Δικέφαλο το 1997, σαν τερματοφύλακας της Σπάρτακ Τρνάβα, ενώ είχε και 15 συμμετοχές με την εθνική της χώρας του.
Επόμενος ήταν ο Ντάνι Φερνάντεζ που ήρθε στη Θεσσαλονίκη το 2003 και έμεινε 5,5 χρόνια. Πρόλαβε να συμπληρώσει 100 επίσημες συμμετοχές από τον Ιανουάριο του 2003 μέχρι το Μάιο του 2008, όταν πουλήθηκε στη Μπόχουμ για 1,2 εκατ. €. Παίζοντας στον ΠΑΟΚ χρίστηκε και διεθνής με την εθνική ομάδα της χώρας του (Πορτογαλία). Ο Φερνάντεζ είναι ο τερματοφύλακας που έφερε τα περισσότερα χρήματα στα ταμεία της ΠΑΕ. Από τη Μπόχουμ βρέθηκε δανεικός στην Ελλάδα σε Παναθηναϊκό, Ηρακλή και Πανσερραϊκό. Πέρσι αγωνίστηκε στη ρουμανική Κλουζ, ενώ φέτος ανήκει το ρόστερ της ολλανδικής Τβέντε.
Επόμενος στη λίστα, ο Ντάριο Κρέσιτς. Ο Κροάτης σε τρία χρόνια στον ΠΑΟΚ έπαιξε σε 59 ματς, εκ των οποίων τα 19 ευρωπαϊκά, πιάνοντας στην πρώτη θέση σε ευρωπαϊκές συμμετοχές τους Φούρτουλα και Τοχούρογλου...