Μεϊτέ ή Μίσιτς καλύτερο fit για τον Λουτσέσκου;
SHARE:
Όπως έκανε και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό, προσπαθεί να εισάγει στο rotation της ομάδας του χημεία. Επιλέγει αθλητές που να “δένουν” με το υπόλοιπο σύνολο, συνθέτει δίδυμα που ταιριάζουν κάνοντας διαφορετικές δουλειές, πάντα όμως με μια συγκεκριμένη ποδοσφαιρική ταυτότητα - φιλοσοφία στο μυαλό του: Το επιθετικό transition.
Ο Μαντί Καμαρά όπως διαβάσατε σε προηγούμενο κείμενο, αποκτήθηκε με συγκεκριμένο σκοπό και το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα τον πλαισιώσει στο double pivot του coach Λουτσέσκου. Μίσιτς και Μεϊτέ είναι ποδοσφαιριστές που παίζουν στην θέση “6”, φέρνουν όμως στο τραπέζι διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Το μοτίβο του Λουτσέσκου
Έχετε παρατηρήσει πως δομεί την θέση του αμυντικού χαφ ο Ρουμάνος τα τέσσερα τελευταία χρόνια;
Την σεζόν 19/20, ο coach Λουτσέσκου υπογράφει από την Βέλγικη Γκέντ τον Άντερσον Εσίτι. Ύψος, 1.89 εκατοστά. Τρείς χρονιές αργότερα φέρνει στην Θεσσαλονίκη τον Μεϊτέ, 1.87 ύψος. Την φετινή αγωνιστική χρονιά, στόχος και πάλι είναι ένα ψηλό κορμί για την θέση “6”, με τα ρεπορτάζ να έχουν στην επικαιρότητα τα ονόματα είτε του Μεϊτέ (αν συνεχίσει), είτε ενός παλιού γνώριμου, του Γιόσιπ Μίσιτς. Ο Κροάτης - μαντέψτε - βλέπει και αυτός τον κόσμο από το 1.87!
Φυσικά, αυτή η επιλογή μόνο τυχαία δεν είναι. Η λογική λέει, πως καθώς η φιλοσοφία του coach Λουτσέσκου βασίζεται στο επιθετικό transition, θέλει ένα ψηλό παιδί στην μεσοαριστερή πλευρά των αμυντικών χαφ, αφού από εκεί ο ΠΑΟΚ εκδηλώνει τις περισσότερες transition επιθέσεις του. Με κύριο εκφραστή τον playmaker Τάισον (αριστερό εξτρέμ), ο Ρουμάνος τεχνικός είναι λογικό να στελεχώνει την πλευρά με κάποιον που θα κερδίζει αρκετές μονομαχίες ειδικά στον αέρα όπου οι “δεύτερες μπάλες” θα καταλήγουν στον Βραζιλιάνο, άρα και περισσότερες ευκαιρίες για επιθετικό transition... Κρατήστε το αυτό.
Μεϊτέ Vs Μίσιτς Passing
Eίναι δεδομένο, ο deep lying playmaker Μίσιτς, είναι μαέστρος στον καθορισμό του tempo. Διαβάζει το παιχνίδι σωστά, ξέρει που να κατευθύνει τις επιθέσεις, μπορεί να βρει πάσα μεγάλου μήκους η να αλλάξει παιχνίδι με μεγάλη διαγώνια.
Ο Μεϊτέ, είναι σαφώς πιο συντηρητικός ποδοσφαιριστής με την μπάλα στα πόδια, διαχειρίζεται μικρότερο όγκο επιθέσεων και αναζητά συνήθως πιο safe πάσες προς τους συμπαίκτες του. Στο επιθετικό παιχνίδι του coach Λουτσέσκου, ο Κροάτης σαφώς και θα είχε μεγαλύτερη επιρροή ενώ θα ήταν ένα ακόμα μεγάλο όπλο για το transition καθώς οι πάσες προς τα εμπρός που επιχειρεί είναι συχνότερες.
Με τον Μίσιτς στο ρόστερ, ο coach Λουτσέσκου έχει σίγουρα την ικανότητα να κάνει ακόμα καλύτερο το επιθετικό transition του ΠΑΟΚ καθώς ο Κροάτης έχει την ροπήνα προωθεί την μπάλα γρήγορα και με όλα τα είδη πάσας: Κάθετη, διαγώνια, μικρή.
Ο Μεϊτέ δεν έχει αυτές τις αρετές δεδομένα. Η λογική λέει όμως πως υπερτερεί του Κροάτη στα αμυντικά καθήκοντα, στις μονομαχίες και στις ανακτήσεις κατοχών. Είναι έτσι;
Μεϊτέ Vs Μίσιτς Defensive
Η μόνη κατηγορία στην οποία ο Μεϊτέ βγαίνει νικητής, είναι οι εναέριες μονομαχίες καθώς σίγουρα είναι πιο δυνατός από τον Μίσιτς. Κάνει εντύπωση γενικά πως ο Κροάτης είναι εξαιρετικός στις ανακτήσεις μπάλας στο αντίπαλο μισό, καλύτερος από τον ποδοσφαιριστή της Μπενφίκα. Μέχρι και στις παρεμβάσεις, τα νούμερα δείχνουν πως ο Μίσιτς είναι πιο aggressive ποδοσφαιριστής και εμπλέκεται περισσότερο σε μονομαχίες κερδίζοντας περισσότερες κατοχές για την ομάδα του.
Κάνοντας την σύγκριση των δύο με βάση της περσινές επιδόσεις τους σε παρόμοιας δυναμικής πρωτάθλημα, οι αριθμοί δείχνουν πως στο αγωνιστικό στυλ που επιλέγει ο coach Λουτσέσκου, ιδανικό fit για την ομάδα του είναι ο Κροάτης.
Με τον Μίσιτς στην ενδεκάδα του, το επιθετικό transition του ΠΑΟΚ έχει τις προδιαγραφές να γίνει ακόμα καλύτερο, καθώς ο Κροάτης παίζει περισσότερο κάθετα, άρα οι Τάισον και Κωνσταντέλιας θα έχουν περισσότερες πιθανότητες τροφοδοσίας σε καταστάσεις counter. Επίσης, το σήμα κατατεθέν του Μίσιτς, οι διαγώνιες μεγάλες πάσες, εξυπηρετούν και τον Άντρια Ζίβκοβιτς στο παιχνίδι της αδύνατης πλευράς. Ο Σέρβος αρέσκεται να συγκλίνει από δεξιά και να παίζει ένας με έναν ( το παιχνίδι του υποστηρίζεται από underlaps του δεξιού μπακ), καθώς είναι εξαιρετικός τόσο στην δημιουργία, όσο και στην προσωπική ενέργεια. Η δεξιά πλευρά λοιπόν του ΠΑΟΚ και αυτή θα έχει τις προϋποθέσεις να απειλεί περισσότερο καθώς η λογική λέει πως θα παίρνει την μπάλα και στο κατάλληλο timing.
Στο αμυντικό κομμάτι και η ευχέρεια του Μίσιτς στις ανακτήσεις κατοχής στο αντίπαλο μισό, σαφώς και δεν είναι αμελητέα. Αυτές οι καταστάσεις όπου ο αντίπαλος προσπαθεί να φύγει στην επίθεση και χάνει την μπάλα, είναι οι καλύτερες ευκαιρίες transition.
Δίδυμο με Καμαρά
Η πιθανότητα συνύπαρξης του Καμαρά με τον Μίσιτς, αφαιρεί και το πλεονέκτημα της δύναμης που υπερτερεί ο Μεϊτέ έναντι του Κροάτη. Ο Μαντί Καμαρά διαθέτει εξαιρετικά φυσικά προσόντα και καλύπτει την μοναδική αδυναμία του Μίσιτς. Χωρίς το δίδυμο Καμαρά - Μεϊτέ να είναι κακό, είναι σαφές πως το Καμαρά - Μίσιτς “κουμπώνει” καλύτερα στην φιλοσοφία του Λουτσέσκου.
Είχαμε αναφέρει και στο κείμενο της ανάλυσης του Καμαρά, πόσο σημαντικό είναι για τον coach Λουτσέσκου να εκμεταλλευτεί την μοναδική ικανότητα του πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, (να μεγαλώνει το ποσοστό ευστοχίας των πασών του, όσο μεγαλώνει η απόσταση) με έναν deep lying forward. Η αναγκαιότητα απόκτησης τέτοιου επιθετικού, είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό του ΠΑΟΚ και την πλήρη εκμετάλλευση του double pivot.
Είπαμε και στην αρχή, ο coach Λουτσέσκου είναι εξαιρετικός να στήνει ομάδες στην off-season, έχει ενδιαφέρον ο τρόπος που προσθέτει κομμάτια στο παζλ του ΠΑΟΚ. Κάθε φορά που συμπληρώνεται ένα, ανοίγει ο δρόμος για το δεύτερο...