Ιστορικά ματς με τον Παναθηναϊκό (1ο μέρος)
SHARE:
Το αφιέρωμα στα ματς με τον Παναθηναϊκό θα το χωρίσουμε σε δύο κομμάτια. Το πρώτο το παρουσιάζουμε σήμερα. ... Πρώτος σταθμός στη σημερινή χρονοδιαδρομή μας το παιχνίδι που έγινε στις 5 Μαΐου του 1971 στα πλαίσια της προημιτελικής φάσης του κυπέλλου Ελλάδας.
Ο Παναθηναϊκός ήταν παντοδύναμος εκείνη την εποχή σε όλα τα επίπεδα!!! Μην ξεχνάμε ότι σε λίγες μέρες θα ταξίδευε στην πρωτεύουσα της Αγγλίας για να παίξει στο τελικό του πρωταθλητριών με αντίπαλο τον μεγάλο Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ. Πριν όμως από εκείνο το παιχνίδι είχε να αντιμετωπίσει στα πλαίσια του ελληνικού κυπέλλου τον διψασμένο για διάκριση ΠΑΟΚ
Στο ματς της Τούμπας οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο 56΄ με 0-2 χάρη σε γκολ του Δομάζου και του Τομαρά. Πίστεψαν ότι η πρόκριση είχε κριθεί και τα εναπομείναντα λεπτά θα ήταν διαδικαστικά. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Στο 56΄ο Σαράφης μειώνει , στο 58΄ο Παρίδης ισοφαρίζει και το 61΄ η Τούμπα απειλείται με κατεδάφιση την ώρα που ο ίδιος παίκτης κάνει το 3-2. Απίστευτη ανατροπή μέσα σε μόλις 5 λεπτά, με τον κόσμο να πανηγυρίζει εκστασιασμένος…
Ένα μήνα αργότερα στις 6/6/71 στην Τούμπα, και πάλι αντιμέτωποι ΠΑΟΚ – ΠΑΟ. Μετά την πρόκριση επί του τριφυλλιού με 3-2 στο κύπελλο, η αθηναϊκή ομάδα στις 2 Ιουνίου 1971, ηττήθηκε με 2-0 από τον Άγιαξ στο Γουέμπλεϋ και λίγες μέρες μετά ήρθε εκ νέου στη Θεσσαλονίκη να αντιμετωπίσει το Δικέφαλο αυτή τη φορά για το πρωτάθλημα. Το σκορ ήταν 0-2 μέχρι το 66' με δύο γκολ του Αντωνιάδη στο 17' και στο 51'.
Ο ΠΑΟΚ μείωσε αρχικά με τον Αχιλλέα Ασλανίδη στο 66' και ο Σταυρίδης - που είχε μπει στον αγώνα λίγο νωρίτερα - με δύο δικά του γκολ ολοκλήρωσε την ανατροπή στο 71' και στο 77'. Μέσα σε ένα μήνα οι πράσινοι είχαν χάσει 2 ματς στη Θεσσαλονίκη με το ίδιο σκορ και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Απόλυτη ανατροπή από 0-2 σε 3-2!!! Είναι ακόμα χαρακτηριστικο ότι ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε στο παιχνίδι με μεγάλες ελλείψεις (Γούναρης, Φουντουκίδης, Τερζανίδης και Παρίδης απουσίαζαν) ενώ ο ΠΑΟ αγωνίστηκε με την ίδια ακριβώς 11άδα που παρατάχτηκε στον τελικό του Λονδίνου. Τρεις ημέρες με τη νίκη στον αγώνα πρωταθλήματος, ο Δικέφαλος αγωνίστηκε στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον Ολυμπιακό στο "ουδέτερο" Καραϊσκάκη. Έτσι εξηγούνται και οι απουσίες των τεσσάρων βασικών παικτών από το παιχνίδι της Τούμπας με αντίπαλο το τριφύλλι.
Ο ΠΑΟΚ με τη νίκη απέναντι στον επίδοξο πρωταθλητή Ευρώπης απέδειξε περίτρανα ότι μια νέα δύναμη ανέτειλε στο ελληνικό ποδοσφαιρικό στερέωμα και η πορεία του στη συνέχεια δικαίωσε απόλυτα αυτή την εκτίμηση... Η σύνθεση: Σαββουλίδης (46' Χριστοδουλου), Παπαδόπουλος, Μαντζουράκης, Μπέλλης, Χ''αντωνίου, Βέργος, Λάζος, Σαράφης, Πουλασιχίδης (66' Σταυρίδης), Κούδας, Ασλανίδης. Εισιτήρια του ματς : 18.452Για τα δύο αυτά ματς έκανε ειδική αναφορά ο Αντώνης Αντωνιάδης στην παρουσίαση του βιβλίου του, αποκαλύπτοντας την απορία που εξέφρασε ο τότε προπονητής του βάζελου Φέρεντς Πούσκας στον βοηθό του, για το πώς δηλαδή από 0-2 ο ΠΑΟΚ γύρισε το ματς. Θυμίζουμε ότι ο Ούγγρος τεχνικός δεν ήταν στην Τούμπα μιας και κατασκόπευε τον Άγιαξ με τον οποίο σε λίγες μέρες θα διεκδικούσαν το κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης. Στο παιχνίδι του Ιουνίου συνέβη ακριβώς το ίδιο σκηνικό και ο Ούγγρος πήρε μια αποκλειστική απάντηση μένοντας κυριολεκτικά αποσβολωμένος με αυτά που εξελίχθηκαν μπροστά στα μάτια του…
Το ημερολόγιο έδειχνε 5 Ιουλίου 1972, στο "ουδέτερο" στάδιο Καραϊσκάκη διεξάγεται ο τελικός του κυπέλλου εκείνης της χρονιάς. Αντίπαλοι ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ Η ημέρα αυτή είναι ημέρα σταθμός στην ιστορία του συλλόγου αφού ο ΠΑΟΚ εκείνη τη μαγική βραδιά κατακτά τον πρώτο πανελλήνιο τίτλο.
Ένας τίτλος , η κατάκτηση του οποίου σκόρπισε φρενίτιδα ενθουσιασμού στον ασπρόμαυρο κόσμο και παράλληλα έδωσε ένα ηχηρό χαστούκι στο παντοδύναμο Π.Ο.Κ. μιας και ένα κατεστημένο πολλών δεκαετίων πλέον είχε σπάσει...
Μορφή του παιχνιδιού ο Κούδας που με δύο δικά του τέρματα (στο 2ο λεπτό το πρώτο και στο 88ο λεπτό το δεύτερο) συντελεί ώστε να έρθει η κούπα στον Λευκό Πύργο. Αρνητικός πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ο διαιτητής Μίχας που ακύρωσε ένα φοβερό γκολ με ανάποδο ψαλίδι του Γιάννη Μαντζουράκη (του γνωστού σημερινού προπονητή, ο οποίος φορούσε τη φανέλα με το δικέφαλο αετό εκείνη την εποχή).
Η υποδοχή των θριαμβευτών στη Θεσσαλονίκη ήταν συγκλονιστική. Όλοι ήθελαν να δουν από κοντά το πολυπόθητο τρόπαιο και να σφίξουν το χέρι των μεγάλων νικητών. Στο βίντεο που ακολουθεί παρακολουθήστε φάσεις του ιστορικού εκείνου παιχνιδιού...
Η σύνθεση της ομάδας:
ΠΑΟΚ: Χ"ιωάννου, Γούναρης, Φουντουκίδης, Παπαδόπουλος, Ιωσηφίδης, Τερζανίδης, Μπέλλης, Κούδας, Σαράφης (66’ Λάζος), Αποστολίδης, Ασλανίδης (76’ Μαντζουράκης)
Στις 5/10/75 είχαμε την πρεμιέρα του καινούριου πρωταθλήματος 1975-76, στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ να υποδέχεται το τριφύλλι. Ο Δικέφαλος με 2 γκολ του Γκουερίνο και ένα του «Καίσαρα» φτάνει στο άνετο 3-1 (ο Παναθηναϊκός απλά κατάφερε και μείωσε στο 89΄) στέλνοντας μήνυμα προς όλους τους διεκδικητές του τίτλου ότι εκείνη τη χρονιά θα έδειχνε τα δόντια του. Και πράγματι λίγους μήνες αργότερα σηκώσαμε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας μας. Εδώ κολλάει τέλεια μια φράση που λέει ο σοφός λαός μας: " Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται".
Επόμενη στάση στις 9/3/1980, ΠΑΟΚ – ΠΑΟ 0-2 , σε ένα ματς που στιγματίστηκε από μεγάλης έκτασης επεισόδια στο χώρο γύρω από την Τούμπα . Μάλιστα θυμάμαι ότι έγινε και χρήση καπνογόνων και δακρυγόνων εκ μέρους των ΜΑΤ στο χώρο μπροστά από τη Θύρα 1 όπου είμασταν συγκεντρωμένοι περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι. Οι πέτρες πέφτανε σα χαλάζι γύρω μας και τα ασθενοφόρα κουβαλούσαν συνέχεια κόσμο στα νοσοκομεία (αστυνομικούς, αλλά και φιλάθλους)…
Και όλα αυτά εξ αιτίας μιας προκλητικής και ύποπτης διαιτησίας του Λίτσα που οδήγησε τον ΠΑΟΚ σε ήττα από τον Παναθηναϊκό με 0-2. Η Τούμπα κατάμεστη από κόσμο, οργανωμένη κερκίδα εκείνη την εποχή κάναμε στη θύρα 7, μιας και η 4 μετρούσε ακόμα τις πληγές της από το χτύπημα του εγκέλαδου 2 χρόνια πριν…
Ο Λίτσας από νωρίς έδειξε τις διαθέσεις του ακυρώνοντας στο 4ο λεπτό γκολ του ΠΑΟΚ θεωρώντας ότι η μπάλα είχε περάσει εκτός αγωνιστικού χώρου στο κόρνερ που προηγήθηκε του ασπρόμαυρου τέρματος και αδιαφορώντας για την κίνηση του επόπτη που πήγε προς τη σέντρα.
Περίπου στο 15ο λεπτό ο ΠΑΟ είχε προηγηθεί με ένα απίστευτο σε εκτέλεση γκολ του Ρότσα - ο γνωστός ... Πουμπλής (δημότης Αιγάλεω) - που σουτάροντας λίγο έξω από τη γωνία της μεγάλης περιοχής (μπροστά από τη θύρα 7) έστειλε την μπάλα στο απέναντι "Γ" της εστίας του Φίλη. Ήταν ένα σπάνιο σε εκτέλεση τέρμα, από τα καλύτερα που έχω δει στα γήπεδα…Αργότερα ο διαιτητής αρνήθηκε καθαρό πέναλτι που έγινε στον Κωστίκο (ο πεσμένος Κόβης του έπιασε το πόδι ενώ ο παίκτης μας είχε μπει στην περιοχή και ήταν έτοιμος να σκοράρει) και στις διαμαρτυρίες των ποδοσφαιριστών μας απέβαλε τον Πέλλιο! Λίγο πριν την λήξη ο Τερζανίδης (έπαιζε στον Παναθηναϊκό εκείνη τη χρονιά) έκανε το τελικό 0-2, ενώ προς το τέλος, όταν πια όλα είχαν κριθεί, ο Λίτσας σε μια προσπάθειά του να κατευνάσει το αγανακτισμένο πλήθος, μας έδωσε ...πέναλτι .
Θυμάμαι ακόμα τις φωνές όλων όσων είμασταν στο γήπεδο , που απαιτούσαμε ο Ορφανός να σουτάρει άουτ το πέναλτι…. Τελικά εκτελέστηκε χλιαρά στο κέντρο της εστίας και το απέκρουσε ο Κωνσταντίνου . Με το σφύριγμα της λήξης ξέσπασαν τα επεισόδια που προανέφερα και ο ΠΑΟΚ εισέπραξε τιμωρία της έδρας για 2 αγωνιστικές (την εξέτισε στην Κατερίνη και απολαύσαμε από κοντά τα ματς με Καστοριά, Κόρινθο). Βαθμολογικές απώλειες στα δύο αυτά ματς δεν υπήρξαν, μιας και ο Δικέφαλος σε ένα γήπεδο πλημμυρισμένο από ΠΑΟΚτσήδες πέτυχε εύκολες νίκες με 3-0 και 3-1
Όπως μας έδειξε το ταξίδι στην προϊστορία των αναμετρήσεων κόντρα στον Παναθηναϊκό, πολλές και μεγάλες συγκινήσεις κρύβουν τα περισσότερα από τα παιχνίδια με αντίπαλο την αθηναϊκή ομάδα. Ο ΠΑΟΚ συχνά καταφέρνει και μαδάει το τριφύλλι, πετυχαίνοντας μεγάλες σε εύρος νίκες.
Εύχομαι κάτι ανάλογο να συμβεί και την Κυριακή 9/11 και όλοι μαζί να γιορτάσουμε ένα ακόμη μεγάλο βήμα για την κατάκτηση της κορυφής τον Μάη!
Συνεχίζεται....