Η άλλη όψη του 0-4…
SHARE:
Εκείνο το μεσημέρι της 4ης Ιανουαρίου 1976 ο «Δικέφαλος» (απ) έδειξε με τον πλέον πειστικό τρόπο, πως αυτός ήταν η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος, τον τίτλο του οποίο κατέκτησε στο τέλος της σεζόν 1975-’76.
Αρκετοί γνωρίζουν και τον τρόπο με τον οποίο ο ΠΑΟΚ έφτασε στο εντυπωσιακό 0-4. Στο 24ο λεπτό ο Χρήστος Τερζανίδης άνοιξε το σκορ για τους φιλοξενούμενους, με τον Γιώργο Κούδα να πετυχαίνει άλλα δύο γκολ (56’, 72’) και τον Νέτο Γκουερίνο στο 76’ να σφραγίζει τον ασπρόμαυρο θρίαμβο. Πάμε, όμως, να θυμηθούμε γεγονότα και περιστατικά που συνέβησαν πριν και μετά από εκείνο το παιχνίδι το οποίο είχε διεξαχθεί για την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής.
Η κόντρα στη Φλωρεντία
Πέντε μέρες πριν από τον αγώνα του Φαλήρου η εθνική ομάδα, υπό τις οδηγίες του Αλκέτα Παναγούλια, αντιμετώπιζε την Ιταλία σε φιλικό αγώνα στο «Αρτέμιο Φράνκι» της Φλωρεντίας. Στην αποστολή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ήταν πέντε παίκτες του Ολυμπιακού (Κελεσίδης, Κρητικόπουλος, Δεληκάρης, Καραβίτης, Συνετόπουλος) και τέσσερις του ΠΑΟΚ (Κούδας, Σαράφης, Τερζανίδης, Ιωσηφίδης). Στο ξενοδοχείο οι «κόκκινοι» απειλούσαν τους «ασπρόμαυρους» «με συντριβή την Κυριακή στο Φάληρο». Ο Κώστας Ιωσηφίδης θυμάται ακόμη και σήμερα τις «απειλές» του Παναγιώτη Κελεσίδη και του Δημήτρη Συνετόπουλου. «Εμείς, δεν μπήκαμε στον πειρασμό να απαντήσουμε. Ο Κούδας χαμογελούμε με ευγένεια και ο Σαράφης έλεγε στον Κελεσίδη ότι θα βρει τον τρόπο να σκοράρει και πάλι». Ο Σαράφης τελικά σκόραρε στον αγώνα της Εθνικής κόντρα στην Ιταλία, όχι όμως και στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» λίγες μέρες αργότερα…. Είναι από τα παράξενα παιχνίδια της μοίρας με τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία του ΠΑΟΚ, να μην έχει σκοράρει στις μεγάλες νίκες της ομάδας…
Η εντολή του Λόραντ στον Κούδα
Σε μια από τις πολλές ιστορίες γύρω από εκείνο το ντέρμπι, ο Γιώργος Κούδας θυμήθηκε τα λόγια και τις εντολές του Γκιούλα Λόραντ πριν από την σέντρα στα αποδυτήρια του φαληρικού σταδίου. Αναλύοντας την τακτική ο Μαγυάρος τεχνικός ούτε λίγο ούτε πολύ απαίτησε από τον Κούδα να έχει έναν και μόνο ρόλο μέσα στο γήπεδο. Να βρίσκεται πάντα μέσα στο χώρο της σέντρας του γηπέδου. «Μην τυχόν και βγεις από εκεί», ήταν τα λόγια του Λόραντ. Ο Κούδας μετά από το πρώτο ημίχρονο, όπου τελείωσε με τον ΠΑΟΚ να προηγείται με 0-1, άρχισε να απορεί, καθώς οι εντολές παρέμειναν οι ίδιες και στην ανάπαυλα. «Μην βγεις από τον κύκλο», επανέλαβε ο Λόραντ.
Αυτό που είχε δει ο προπονητής του ΠΑΟΚ ήταν ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού, κυρίως οι αμυντικοί, είχαν πρόβλημα φυσικής κατάστασης, ενώ διαπίστωσε ότι έπαιζαν πολύ λάθος το τεχνητό οφ σάιντ. Πόνταρε, λοιπόν, στην ταχύτητα του Κούδα και δεν πέρασαν έξι λεπτά στο β’ μέρος για να δικαιωθεί. Μετά από μια μεγάλη μπαλιά του Τερζανίδη, ο Κούδας ξεχύθηκε στην αντεπίθεση και σκόραρε για τον ΠΑΟΚ το δεύτερο γκολ. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και λίγο αργότερα με τον «Μεγαλέξανδρο» να σκοράρει για δεύτερη φορά «κλειδώνοντας» την νίκη.
«Πίστευα στη νίκη της ομάδας μου, αλλά δεν περίμενα τέτοιο αποτέλεσμα. Υπερτερούσε από τον Ολυμπιακό από πλευράς φυσικής κατάστασης. Η νίκη μας οφείλεται στο γεγονός αυτό και στην τακτική που ακολουθήσαμε. Από τον ολυμπιακό λείπει η φυσική κατάταση», είχε δηλώσει μετά το τέλος του αγώνα ο Γκούλα Λόραντ.
Απόλυση Μπάκιγχαμ
Στον πάγκο του Ολυμπιακού ήταν εκείνο το απόγευμα ο Αγγλος προπονητής Βικ Μπάκιγχαμ, ο οποίος απολύθηκε μετά την βαριά ήττα από τον ΠΑΟΚ! Όπως αναφέρουν οι εφημερίδες της εποχής, «περίπου 2-3.000 περίμεναν επί ώρες έξω από τα αποδυτήρια του γηπέδου για να αποδοκιμάσουν τους ποδοσφαιριστές και τον προπονητή». Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Κωνσταντίνος Θωμόπουλος, στις δηλώσεις του έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Μπάκιγχαμ. «Τόσα χρόνια που ασχολούμαι με τα διοικητικά του Ολυμπιακού, πρώτη φορά αισθάνθηκα τέτοια ταπείνωση και ντροπή. Θεωρώ υπεύθυνους κατ’ αρχάς τους παίκτες και εν συνεχεία τον προπονητή».
Όπως σημείωναν τα ρεπορτάζ των αθλητικών εφημερίδων ο κ. Θωμόπουλος περίμενε την εισήγηση του υπεύθυνου του ποδοσφαιρικού τμήματος κ. Σάββα Θεοδωρίδη για την εξεύρεση του αντικαταστάτη του Μπάκιγχαμ, αν και ήδη υπήρχε αναφορά στο όνομα του Γιώργου Δαρίβα και του Θανάση Μπέμπη.
Πανηγυρισμοί και καταστροφές
Στη Θεσσαλονίκη χιλιάδες φίλοι του ΠΑΟΚ πανηγύρισαν στους δρόμους της πόλης τον θρίαμβο της ομάδας. Η Τούμπα εκείνο το χειμωνιάτικο βράδυ φωταγωγήθηκε, ενώ πειρατικός ραδιοφωνικός σταθμός μετέδιδε τραγούδια του Δικεφάλου του Βορρά! Αντίθετα στην Αθήνα, όπως αναγράφεται στην εφημερίδα «ΦΩΣ», «μετά το Στάδιο Καραϊσκάκη περίπου 500 φίλαθλοι του Ολυμπιακού κατευθύνθηκαν προς τη λέσχη του συλλόγου στο Πασαλιμάνι και με ρόπαλα και πέτρες έκαναν γυαλιά – καρφιά τη λέση»!