Η επιστροφή του "μαύρου βέλους" (vid)
SHARE:
Ο Λέανδρος είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο της ΠΑΟΚτσήδικης ιστορίας, μορφή πρώτης γραμμής και είναι πραγματικά ξεχώριστη η στιγμή που θα ξαναπατήσει την Κυριακή (6/10) το χορτάρι της Τούπας πριν την έναρξη του αγώνα με τον Παναθηναϊκό, αποδεχόμενος πρόσκληση της ΠΑΕ για να τιμηθεί...
Ας φωτίσουμε λοιπόν μετά από πολλά χρόνια, γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής του μεγάλου άσου, που ασφαλώς οι περισσότεροι από τους νεότερους δεν γνωρίζουν, καθότι η παρουσία του στον ΠΑΟΚ χάνεται στα βάθη της δεκαετίας του '60...
Ο Λέανδρος Συμεωνίδης γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1937. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία από τα τσικό του ΠΑΟΚ σε ηλικία 13 ετών. Ήταν ο καλύτερος παίκτης που ανέδειξαν τα περίφημα "τσικό του Βίλλυ"...
Τρία χρόνια αργότερα (1953) στελεχώνει την "τρίτη" ομάδα του ΠΑΟΚ, που την αποτελούσαν έφηβοι. Με προπονητή τον Αυστριακό Βίλλυ ξεχώρισε γρήγορα και την επόμενη χρονιά προωθήθηκε από τους έφηβους στην ανδρική ομάδα, μαζί με τους Γιαννέλο και Χαβανίδη. Πρώτο παιχνίδι, με την "πρώτη" ομάδα, ένα φιλικό με την Εθνική ενόπλων την οποία ο ΠΑΟΚ κέρδισε 4-0 (2 γκολ ο Λέανδρος).
Πρώτο του επίσημο παιχνίδι στο πρωτάθλημα ήταν με τον Απόλλωνα Αθηνών στη Ριζούπολη, όπου σημείωσε και το πρώτο του γκολ με τα χρώματα του "Δικεφάλου του Βορρά". Κατέκτησε με τον ΠΑΟΚ επί τρία συνεχόμενα χρόνια τα τοπικά πρωταθλήματα, από το 1953 μέχρι το 1956. Ήταν η αξέχαστη "χρυσή εποχή".
Το 1955-56 καλείται στην Εθνική Ελπίδων. Με την κατάταξη του στον στρατό έρχεται η σειρά της Εθνικής Ενόπλων, με την οποία γνώρισε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας του: την κατάκτηση του παγκόσμιου πρωταθλήματος ΣΙΣΜ αντιμετωπίζοντας σε διπλό τελικό την Ιταλία (0-0 και 0-1) όπου μαζί με τα κολακευτικά σχόλια του προπονητή της Εθνικής Ιταλίας δέχεται και πρόταση μεταγραφής από τον ποδοσφαιρικό σύλλογο της Φιορεντίνα.
Μετά τη στρατιωτική θητεία του συνέχισε να στελεχώνει και την Εθνική ομάδα των ανδρών με επιτυχημένες εμφανίσεις, σε μια περίοδο όπου το περίφημο «ΠΟΚ» μονοπωλούσε τις συμμετοχές στην Εθνική με παίκτες μόνο από την Αθήνα. Επί 15 χρόνια έγραψε «χρυσή» ιστορία στον Δικέφαλο του Βορρά. Παρόλο που είχε προτάσεις από αθηναϊκούς αλλά και από συλλόγους του εξωτερικού προτίμησε να μείνει και να κλείσει την καριέρα του στον ΠΑΟΚ.
Από το 1958 έως και τη λήξη της καριέρας του (1969) διετέλεσε αρχηγός της ομάδας του φορώντας πάντα τη φανέλα με το νούμερο επτά (7) στη πλάτη. Κύρια χαρακτηριστικά του: η κλειστή τρίπλα, η ταχύτητα και η άριστη τεχνική κατάρτιση.
Εξαιτίας της ικανότητάς του να ντριπλάρει γρήγορα και αποτελεσματικά, επάνω στις γραμμές του γηπέδου, οι φίλαθλοι του κόλλησαν το παρατσούκλι «Μαύρο Βέλος».
Σαν αρχηγός της ομάδας του δεν έκανε ποτέ συμβιβασμούς και χαρακτηριστική είναι η απόφασή του να "πάρει" την ομάδα του ΠΑΟΚ και να αποχωρήσει από το γήπεδο (της Φιλαδελφειας), σε αγώνα εναντιον της ομαδος του Ολυμπιακου Πειραιως.
Ο αρχηγός του Δικεφάλου "κρέμασε" τα παπούτσια του παίζοντας δύο συνεχόμενα φιλικά παιχνίδια του ΠΑΟΚ με αντίπαλο την εθνική ομάδα... Το ρπώτο έγινε στις 5/101969 (σαν σήμερα δηλαδή), στο 3-0 της Τούμπας και το δεύτερο στις 12/10/1969 στο 1-5.
Με την Εθνική ομάδα έπαιξε σε 6 επίσημα παιχνίδια. Έκανε ντεμπούτο στις 6/3/1960 στον αγώνα Ισραήλ - Ελλάδα 2-1 και φινάλε στις 22/5/1963 στο παιχνίδι Πολωνίας - Ελλάδας 4-0.
Με τη ομάδα του ΠΑΟΚ πέτυχε περισσότερα από 60 γκολ αν και από τη θέση του (έξω δεξιά) περισσότερο ήταν δημιουργός παρά εκτελεστής τερμάτων. Μετά τη λήξη της καριέρας του ασχολήθηκε με τα διοικητικά του ΠΑΟΚ όπως επίσης και με τη δημιουργία και την λειτουργία ακαδημίας τσικό, μαζί με τον Λευτέρη Παπαδάκη, από την οποία ξεπήδησαν το 1974 πολλοί νεότεροι άσσοι του ΠΑΟΚ (Αλαβάντας, Αλεξανδρίδης, Σκούνας, Σίγγας).
Η καριέρα του Λέανδρου με αριθμούς:
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: συμμετοχές 23 - τέρματα 6
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: συμμετοχές 268 - τέρματα 50
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: συμμετοχές 31 - τέρματα 11
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΥΠΕΛΟ ΟΥΕΦΑ: συμμετοχές 2, στα παιχνίδια με την Βίνερ (15/9/1965) στην Τούμπα και με την Ρουαγιάλ Λιέγης (13/9/1967) επίσης εντός έδρας
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ: συμμετοχές 6
Πολλές από τις παραπάνω πληροφορίες πάρθηκαν από την ιστοσελίδα www.leandros.gr, του καταστήματος ΠΡΟ ΠΟ που διατηρεί ο Λέανδρος Ερμού 22 από το 1963...