Ο ΠΑΟΚ πρέπει να απεξαρτηθεί από τον Τάισον

Προβοκατόρικος ο τίτλος; Μπορεί και ναι. Το προχθεσινό ματς στην Τούμπα κόντρα στη Μπόρατς, όπως και αρκετά άλλα την περασμένη σεζόν, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Την εξάρτηση του ΠΑΟΚ από την εκρηκτικότητα και τον ενθουσιασμό του Ταϊσον. Αυτό είναι καλό. Ή μήπως όχι;
Equalizer Equalizer
Ο ΠΑΟΚ πρέπει να απεξαρτηθεί από τον Τάισον
Photo Credits: @Paokfc.gr - Website

Ο συμπαθέστατος Βραζιλιάνος, που έχει βάλει τα γυαλιά σε δεκάδες νεότερούς του και έχει κάνει τους πάντες να τρίβουν τα μάτια τους με τη διάθεση, τον επαγγελματισμό και το χαρακτήρα που δείχνει, δεν έχει μόνο θετικά.

Ο τρόπος με τον οποίο αγωνίζεται ο Τάισον, αναγκαστικά παρασέρνει και την υπόλοιπη ομάδα. Ο ΠΑΟΚ έχει αρκετές ποιοτικές μονάδες. Όμως δεν έχει, ακόμα, ένα ρόστερ επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ. Το γνωρίζουμε όλοι, το ξέρουν και οι αρμόδιοι. 

Ειδικά λοιπόν σε περιπτώσεις που κάποιες από τις ποιοτικές μονάδες λείπουν, λόγω κούρασης, ντεφορμαρίσματος, καρτών κλπ. κλπ., η ομάδα «μπλοκάρει» αρκετά. Ο εξίσου συμπαθής και θυσιαζόμενος για την ομάδα Μπράντον, ο φαρμακερός αλλά κάπως τακτικά απαίδευτος Ντεσπόντοφ και ο τεχνίτης αλλά με «ταβάνι» Μουργκ, έδειξαν κόντρα στη Μπόρατς να είναι μπλοκαρισμένοι. 

Βεβαίως όλοι ξέρουμε πως είναι καλοκαίρι. Η ομάδα, σφιγμένη. Θολωμένο το μυαλό, αδιαμφισβήτητα.

Όμως η πραγματικότητα παραμένει, πως μέσα στο κακό γενικώς θέαμα και την κακή απόδοση της ομάδας, ο Τάισον προσπάθησε και πάλι με τον ενθουσιασμό του, να δημιουργήσει κάτι. Μόνο που, σε ματς όπως αυτό, που οι άλλοι δεν ακολουθούν, που οι κινήσεις είναι σπασμωδικές, που η λύση δεν έρχεται, τότε ο ενθουσιασμός μετατρέπεται σε τροχοπέδη. Το παιχνίδι της ομάδας γίνεται ατσούμπαλο, αφελές, επικίνδυνο.

Και το είδαμε για ακόμα μια φορά.

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν, θεωρώ, οφείλει να απεξαρτηθεί από το παιχνίδι του Τάισον.

Προφανώς δεν εννοώ να τον «πετάξει» στην άκρη. Όλα τα στοιχεία του Ταϊσον, αγωνιστικά και πνευματικά, είναι απαραίτητα. Αλλά να βρει εναλλακτικές.

 Να βρει παίκτη για τα αριστερά, που θα συμμαζεύει κάπως το άναρχο στυλ του Βραζιλιάνου. Που θα έχει πιθανώς πιο πολλές και πιο ποιοτικές τελικές πάσες από τον Βραζιλιάνο (για αδιευκρίνιστο λόγο όλοι βρίζουν τον Σαμάτα για την χαμένη ευκαιρία προ κενής εστίας κόντρα στη Μπόρατς, όμως η πάσα του Ταϊσον ήταν απλώς ανεπαρκής). 

Στο κάτω κάτω, σε ένα τέτοιο σενάριο, και ο ίδιος ο Ταϊσον θα παίζει πιο άνετα, με πιο καθαρό μυαλό, λιγότερη πίεση και πιο πολλές ανάσες. Όσο κι αν θαυμάζουμε άλλωστε την αντοχή παρά την ηλικία του, δε μπορεί να ρισκάρουμε μια τόσο απαιτητική σεζόν, στηριζόμενοι σε έναν 36-37χρονο.

Η έλευση του τεχνίτη και παραγωγικού στο Βέλγιο Ταρίκ Τουσσιντάλι, είναι μια ελπιδοφόρα κίνηση ως προς όσα αναφέρω εδώ.

Θαρρώ όμως πως ο 31χρονος «εξτρεμοφόρ», ειδικά μετά τον προπέρσινο τραυματισμό του στο γόνατο, έχει κάπως «βαρύνει». Σίγουρα, η τέχνη δεν ξεχνιέται. Έχει ποιότητα, έχει οξυδέρκεια, έχει «αριθμούς» στο παιχνίδι του. Έχει όμως την αντοχή να καλύψει την αριστερή πλευρά; Έχει την ταχύτητα να φύγει στην κόντρα, ακολουθώντας τους Ντέλια, Μουργκ, Ντέσπο, Ζιφκο και π.χ. Μπράντον ή… Τσάλοφ; 

Θα φανούν στο χορτάρι όλα αυτά.

Ο συνδυασμός όμως, όσων αναφέρω παραπάνω τόσο για τον Τάισον, όσο και για τον Τισσουνταλι, εμένα μου δείχνει πως ο ΠΑΟΚ καλό είναι να κρατήσει για τη συνέχεια αυτού του καλοκαιριού, μια δυνατή κίνηση για τα αριστερά. Πολύ δυνατή. Και ο Μαροκινός να παίξει ως φορ.

Διότι τότε, θα έχει πραγματικά πλήρες και επαρκές ρόστερ, για να πετύχει το μεγάλο όνειρο.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...