Οι «φαραώ» του ΠΑΟΚ!
SHARE:
O «μάγος της μπάλας», Μαγκντί Τολμπά, έστρωνε χαλιά στα αποδυτήρια της Τούμπας, για να προσευχηθεί κάθε φορά που είχε ραμαζάνι, αλλά αγαπήθηκε όσο κανείς άλλος από τους συνολικά 30 Αφρικανούς, που φόρεσαν την ασπρόμαυρη φανέλα.
Για τους σημερινούς 40αρηδες, 50αρηδες ΠΑΟΚτσήδες ο Αιγύπτιος μπαλαδόρος ήταν σκέτη απόλαυση. Ένας πραγματικός μάγος. Όαση στα μάτια των Ελληνων φιλάθλων. Με τα κουσούρια του, δε λέμε, οι κόντρες του με τον αείμνηστο Θωμά Βουλινό κοσμούσαν επί μέρες τα πρωτοσέλιδα των «ΣΠΟΡ του Βορρά», που είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ του Μαγκντί, ο οποίος ήταν ο αγαπημένος της κερκίδας.
Κατά πολλούς ο 53χρονος, πλέον, Αιγύπτιος ήταν ο καλύτερος όλων όσων Αφρικανών πέρασαν από την Τούμπα. Στον ασπρόμαυρο «ναό» έμεινε για τέσσερα χρόνια, από το καλοκαίρι του 1989, όταν εντοπίστηκε με την Ζάμαλεκ να κάνει προετοιμασία στο Λεμπένσκι Βιρ της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, μέχρι και το 1993 όταν πια και ο ίδιος δεν ήθελε να συνεχίσει στην ομάδα, μετά απ' όλα όσα είχαν συμβεί με τη διοίκηση της ομάδας,
Ο Ρομπ Γιάκομπς και ο Μπάμπης Μιχαηλίδης ήταν οι πρώτοι που αντίκρισαν από κοντά τον Μακγντί να κάνει τα... δικά του και να μαγεύει την στρογγυλή θεά. Αμέσως μαγεύτηκαν και ζήτησαν από τον Βουλινό την απόκτησή του. Τις επόμενες ημέρες ο Αιγύπτιος ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη και υπέγραψε στον ΠΑΟΚ. Με τη φανέλα του αγωνίστηκε σε 112 ματς (86 για το πρωτάθλημα, 20 για το κύπελλο και 6 για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ) και σημείωσε 17 γκολ.
Ο Μαγκντί μεσολάβησε για να αποκτηθεί τον Δεκέμβριο του '89 ο συμπατριώτης του και συμπαίκτης του στη Ζάμαλεν, Μοχάμεντ Ελ Σαγέντ Τάχα, που πέρασε και... δεν ακούμπησε από την Τούμπα φορώντας σε μόλις 4 αγώνες την ασπρόμαυρη φανέλα.
Στο Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990 ο «Δικέφαλος» εκπροσωπήθηκε από τον Μαγκντί (24 φορές διεθνής, 1 γκολ) και ουσιαστικά από τους αδερφούς Χασάμ, που με το τέλος της διοργάνωσης ήρθαν μαζί με τον συμπατριώτη τους στη Θεσσαλονίκη.
Ο Χοσάμ ήταν το μεγάλο όνομα, αλλά έσερνε μαζί του και τον αδερφό του Ιμπραήμ. Αμφότεροι έμειναν μόλις έναν χρόνο (σεζόν 1990-1991) στην Τούμπα και μετά από το δίδυμο των Χασάμ ο ΠΑΟΚ έκανε δέκα χρόνια για να πάρει Αιγύπτιο παίκτη. Ο νέος «Φαραώ της Τούμπας» ονομαζόταν Αμπντέλ Σατάρ Σαμπρί, που αποκτήθηκε από την Αυστριακή Τιρόλο, σε μια εποχή που οι ΠΑΟΚτσήδες είχαν πεισθεί από τον Γιώργο Μπατατούδη, ότι μπορούν να αποκτήσουν τον Μαρσέλο Ζαλαγέτα από τη Γιουβέντους.
Ο Σάμπρι ήρθε το ίδιο σχεδόν διάστημα που στην Τούμπα εμφανίστηκε ο Στέλιος Βενετίδης από την Ξάνθη, ο Λουκάς Καραδήμος από την Καβάλα, με το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του Αδόλφο Βαλένσια να «καίει» οπαδούς και Τύπο. Τελικά, ο Αιγύπτιος κατάφερε γρήγορα να τραβήξει πάνω του τα βλέμματα και παρότι αγωνίστηκε σε μόλις 17 αγώνες να γίνει ένας από τους πιο θεαματικούς ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα του ΠΑΟΚ.
Σ' ένα φιλικό με το Μεξικό, τον Αύγουστο του 1999, έκανε όργια στη νίκη με 5-2 του «Δικεφάλου», υποχρεώνοντας την Τούμπα των 16-17.000 θεατών να σηκωθεί όρθια και να τον αποθεώσει! Νωρίτερα, υπήρξε ένα θρίλερ με τον «εγκλωβισμό» του στα σύνορα της Αιγύπτου, με το προξενείο να μην εκδίδει την σχετική βίζα εξόδου. Ο Σάμπρι έστελνε μηνύματα από το Κάιρο και κάποια στιγμή βγήκε η βίζα για να έρθει δίχως άλλα προβλήματα στην Ελλάδα.
Πουλήθηκε από τον Μπατατούδη, λίγο πριν από την άφιξη του Ντούσαν Μπάγεβιτς, πακέτο με τον Τριαντάφυλλο Μαχαιρίδη στην Μπενφίκα, αφού οι Πορτογάλοι θαμπώθηκαν από την αξία του στους διπλούς αγώνες για το β' γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την σεζόν 1999-2000. Ο Σάμπρι σκόραρε στη ρεβάνς με εκπληκτικό χτύπημα φάουλ και αμέσως έγινε κάτοικος «Ντα Λουζ».
Κάθε Αιγύπτιος που έχει περάσει από τον ΠΑΟΚ έχει τη δική του «αμαρτωλή» ιστορία, με τον πολυαγαπημένου συναδέρφου, Γιώργου Μίνου, τον Αμπντέλ Ραζέκ Μαχμούτ Σικαμπάλα, να ξέρει τόση πολλά κιλά μπάλα, που όμοιος του δεν είχε ξαναπατήσει το χορτάρι της Τούμπας, αλλά από μυαλό κουκούτσι, που λένε και στο χωριό μου...
Ο Σικαμπάλα ήταν τρελός. Και με την καλή έννοια, αλλά και με την πραγματική. Σηκώθηκε και έφυγε ένα πρωί για την Αίγυπτο, όπου η Ζάμαλεκ (ομάδα από την οποία ο ΠΑΟΚ τον απέκτησε μετά κόπων και βασάνων το 2005) κατάφερε με έγγραφα που δεν είχαν ισχύ να εκδώσει δελτίο και να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της Αιγύπτου!
Για την υπόθεση αυτή ο ΠΑΟΚ από αρμόδιο Δικαστήριο της FIFA το Δεκέμβριο του 2007 και οριστικά στις 25 Ιουνίου του 2008, όταν του επιδικάστηκαν οριστικά 990.000 ευρώ. Παράλληλα ο Μαχμούτ Σικαμπάλα τιμωρήθηκε με εξάμηνο αποκλεισμό από τους αγώνες.
Είπαμε, ο πιο τρελός απ' όλους τους Αιγύπτιους που πέρασαν από την Τούμπα, κατόρθωσε να τον θυμόμαστε μόνο για το σύνθημα των ΠΑΟΚτσήδων: «μάθε στον Ριβάλντο λίγη μπάλα, Σικαμπάλα, Σικαμπάλα».
Μαζί του είχε έρθει την ίδια περίοδο, πάνω-κάτω, στη Θεσσαλονίκη και ο Αμίρ Αζμί Μέγκαχεντ, ένας φιλότιμος αμυντικός μέσος που αγωνίστηκε σε 36 παιχνίδια σε δυόμιση χρόνια που έμεινε στον ΠΑΟΚ.
Η λίστα των Αιγύπτιων «Φαραώ του ΠΑΟΚ»:
1989-1992 Μοχάμεντ Ελ Σαγιέντ Τάχα
1989-1993 Magdy Tolba
1990-1991 Ibrahim Hassan Hussein
1990-1991 Hossam Hassan Hussein
1999-2000 Abdel Sattar Sabry
2004-2007 Amir Azmy Megahed
2005-2007 Mahmoud Abdel Razek Shikabala