Η ζωή στο Σπίτι των Ακαδημιών
SHARE:
Και είναι παιδιά, ως γνωστόν, που έχουν έρθει στον ΠΑΟΚ από κάθε σημείο της Ελλάδας. Πρωταρχικό μέλημα, όταν η κατάσταση άρχισε να εξομαλύνεται τον Μάιο, ήταν να ανοίξει και πάλι το Σπίτι με σύνεση και ασφάλεια.
Με την αυστηρή τήρηση, φυσικά, του υγειονομικού πρωτόκολλου για την οποία εγγυάται ο υπεύθυνος του Σπιτιού κ. Γρηγόρης Καραβέλης, το κτίριο στην πρώην Εύξεινο Λέσχη άνοιξε τις πόρτες του το καλοκαίρι για να φιλοξενήσει 35 παιδιά (33 του PAOK Academy και δύο παιδιά του μπασκετικού ΠΑΟΚ). Λιγότερα αυτή τη σεζόν, δεδομένου ότι σε κάθε δωμάτιο φιλοξενείται πλέον ένα παιδί.
Στο Σπίτι οι ένοικοι έχουν, πρόγραμμα, σωστή διατροφή, ιατρική φροντίδα, ψυχολογική υποστήριξη, φροντιστήρια, παιδαγωγικές συνθήκες, λεωφορεία που τους μεταφέρουν στο γήπεδο όπου προπονούνται, ένα υπερσύγχρονο γυμναστήριο. Κυρίως, όμως, απολαμβάνουν ασφάλεια, σταθερότητα, ρουτίνα. Διόλου δεδομένα ειδικά στην εποχή μας...
Το κτίριο των 1.260 τ.μ. (180 τ.μ. κάθε όροφος) ανακαινίστηκε και καθότι είχε ούτως ή άλλως τις προδιαγραφές μιας φοιτητικής εστίας είναι απολύτως φιλικό προς τα παιδιά. Στον έβδομο όροφο έχει δημιουργηθεί χώρος αναψυχής και ανάπαυλας, ενώ εκεί υπάρχουν και τα μαγειρεία. Τα δωμάτια των παιδιών μοιράζονται σε τέσσερις ορόφους, ενώ υπάρχει ιατρικό γραφείο, αυτό της διεύθυνσης και τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας. Τόσο το Γυμνάσιο, όσο και το Λύκειο όπου φοιτούν τα παιδιά, είναι πολύ κοντά στο Σπίτι των Ακαδημιών, ενώ στις προπονήσεις πηγαινοέρχονται με λεωφορείο της ομάδας, φυσικά. Οι αποστάσεις ελαχιστοποιούνται, οι χρόνοι μοιράζονται και το καθημερινό πρόγραμμα τηρείται απαρέγκλιτα.
Στους ξενώνες για τη σεζόν 2020-21 ζουν οι Παναγιώτου, Πιπιλιάρης, Μπαλωμένος, Μανωλιούδης, Τσιόπτσης, Κουλιεράκης, Δαρέλας, Σπυράκος, Σμυρλής από την Κ19, οι Μπάμπουρας, Σινανάι, Ιορδανίδης, Καλόγηρος, Χατζηαλεξιάδης, Καστίδης, Δεληγιάννης, Γκούμας, Πασαχίδης από την Κ17, οι Λέκα, Νικολακούλης, Γανόπουλος, Αδάμ, Θεοδοσιάδης, Ταξιάρχης, Παπαευαγγέλου, Αλμασίδης, Ιγνατίου από την Κ16, οι Ζούμπι, Τσιντσόλης, Πολιτάκης, Τσομπάνης, Βρύζας από την Κ15 και ο Ντούνγκα από την Κ14.
Αυτοί που αψηφούν τις αποστάσεις
Υπάρχουν φυσικά, πάντα και τα παιδιά που επιλέγουν να παραμείνουν στην οικογενειακή εστία και να κάνουν χιλιόμετρα καθημερινά για να προπονούνται. Από τα «μωρά» της Κ7 μέχρι και παιδιά της Κ16, η λίστα αυτών που «καταπίνει» και αψηφά αποστάσεις είναι μεγάλη και για την σεζόν 2020-21. Ανάλογα με την ηλικία και τις απαιτήσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας, το ταξίδι από το σπίτι προς την προπόνηση ή τον αγώνα και πίσω, γίνεται το λιγότερο τρεις φορές την εβδομάδα, το περισσότερο έξι φορές! Ας χειροκροτήσουμε, λοιπόν, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, συγγενείς, που «καταπίνουν» χιλιόμετρα καθημερινά. Για τα παιδιά που δεν βαρυγκωμούν, δεν κουράζονται, που μελετούν στο αυτοκίνητο, που κοιμούνται στο αυτοκίνητο, είναι δεδομένος ο θαυμασμός μας.
Από την Κ16 λοιπόν, ο Κουτσιούδης έρχεται από την Κρήνη Χαλκιδικής και ο Σόβα από την Ασσηρο. Από την Κ15 ο Μαγής από τις Σέρρες, ο Κεσίδης από το Πρόχωμα, ο Κούπενος από το Κιλκίς, ο Καλιόγλου από τη Φιλαδέλφεια και από την Κ14 ο Βασίλι έρχεται από το Κιλκίς και ο Κοντογιάννης από τη Δράμα. Από την Κ13 ο Μηνασίδης ταξιδεύει από την Σκύδρα, ο Αυγητίδης από τη Δράμα και οι Καϊπης, Τσεμαλίδης, Προβατίδης από την Καβάλα. Στην Κ12, ο Νικολαϊδης έρχεται από το Κιλκίς, οι Αϊβαζόγλου και Τουνουσίδης από την Καβάλα, οι Δανίδης και Καλπακίδης από την Κομοτηνή. Από την Κ11, ο Τεντολούρης έρχεται από την Λάρισα, ο Αβραμίδης από την Καβάλα, ο Ανάστος από την Βέροια, όπως από τη Βέροια έρχεται και ο Γελαδάρης της Κ10. Από την Κ9 ο Γρηγοριάδης έρχεται από το Κιλκίς, από την Κ8 ο Ματσικόπουλος από τις Σέρρες και από την Κ7 ο Παπαδημητρίου από το Κιλκίς.