Η «λαμπερή» Σπάρτα Πράγας και η Στεάουα των Χαραλάμπους και... Μπεκάλι!

Η κλήρωση έφερε στον δρόμο του ΠΑΟΚ την Σπάρτα Πράγας ή την Στέαουα Βουκουρεστίου σε περίπτωση πρόκρισης επί της Μάλμε, και το SDNA σκιαγραφεί τα προφίλ των ομάδων που είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ο Δικέφαλος στα play off του Champions League.
Πηγή: sdna.gr
Η «λαμπερή» Σπάρτα Πράγας και η Στεάουα των Χαραλάμπους και... Μπεκάλι!

Απέφυγε τα... χειρότερα ο ΠΑΟΚ, δηλαδή τη Γαλατάσαραϊ στην κλήρωση του Champions League ενόψει πλέι οφ και πλέον έχει ανοιχτό δρόμο μπροστά του για την παρθενική παρουσία του σε ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης. 

Οι Θεσσαλονικείς, που έχουν μπροστά τους τη Μάλμε στον 3ο προκριματικό γύρο, θα βρουν στα πλέι οφ του Champions League τον νικητή του ζευγαριού Σπάρτα Πράγας - Στεάουα Βουκουρεστίου, εφόσον φυσικά ξεπεράσουν το εμπόδιο της πρωταθλήτριας Σουηδίας. To SDNA αναλύει τις δύο ομάδες...

Στεάουα Βουκουρεστίου: Βασίλισσα της Ρουμανίας, Χαραλάμπους και... Μπεκάλι

Ιδρύθηκε το 1947 ως ομάδα του στρατού γι’ αυτό ένα από τα ψευδώνυμά της είναι Militarii. Η ομάδα αποκαλείται επίσης: Roş-Albaştrii, δηλαδή «κυανέρυθροι» από τα χρώματα της φανέλας, Viteziştii (γρήγορα αστέρια) και Magica Steaua (μαγικό άστρο). Ως έμβλημα έχει το αστέρι.

Έως το 1998, η ομάδα ανήκε στην αθλητική κοινωνία του στρατού την ΚΣΑ Στεάουα Βουκουρεστίου (CSA Steaua București). Από τότε έχει διαχωριστεί από την αθλητική κοινωνία, παίρνοντας την ονομασία «ΦΚ Στεάουα Βουκουρεστίου».

Η Στεάουα είναι η πιο επιτυχημένη ρουμανική ποδοσφαιρική ομάδα με 26 Πρωταθλήματα, 22 Κύπελλα, 6 Σούπερ Καπ και ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών, το 1986. Υπήρξε η πρώτη ομάδα της ανατολικής Ευρώπης που κατέκτησε αυτό το τρόπαιο.

H Ευρώπη

Η Στεάουα Βουκουρεστίου, ούσα πρωταθλήτρια την περσινή σεζόν μετά από εννέα χρόνια, ξεκίνησε την ευρωπαϊκή της πορεία από τον πρώτο προκριματικό γύρο του Champions League, εκεί όπου απέκλεισε άνετα τη Βίρτους με δύο νίκες (1-7, 4-0). Στη συνέχεια αντιμετώπισε την Μακάμπι Τελ Αβίβ, την οποία άφησε εκτός με μία ισοπαλία (1-1) και ένα σημαντικό διπλό (0-1).

Το ξεκίνημα στο πρωτάθλημα

Τα προκριματικά του Champions League έχουν αποσυντονίσει την Στεάουα στο ξεκίνημά της καθώς μετά από τρεις αγωνιστικές δεν έχει κερδίσει ακόμη, έχοντας 2 ισοπαλίες και 1 ήττα.

Οι παίκτες που ξεχωρίζουν

Με ρόστερ αξίας άνω των 32 εκατομμυρίων ευρώ και μέσο όρο ηλικίας τα 25,3 έτη ανάμεσα σε 29 ποδοσφαιριστές εκ των οποίων οι 9 ξένοι, οι παίκτες που ξεχωρίζουν είναι ο τερματοφύλακας Ταρνοβάνου, ο μεσοεπιθετικός και αρχηγός Ντάριους Ολάρου.

Ο προπονητής

Προπονητής της ομάδας είναι ο Κύπριος Ηλίας Χαραλάμπους, ο οποίος μάλιστα στο παρελθόν αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ την τριετία 2005-2008, σημειώνοντας 72 συμμετοχές, 2 ασίστ και 3 γκολ! Ανέλαβε την Στεάουα τον Μάρτιο του 2023 και συνεχίζει ακάθεκτος.

Η έδρα

H Στεάουα διαθέτει ένα υπερσύγχρονο γήπεδο, το «Steaua Stadium», το οποίο κατασκευάστηκε το 2021, κόστηκε περίπου 100.000 και χωράει 31,254 θεατές. Είναι το γήπεδο που χρησιμοποιεί και η εθνική Ρουμανίας για τα παιχνίδια της. Η Στεάουα, παίζει σε αυτό το γήπεδο κυρίως στα ευρωπαϊκά της παιχνίδια.

Οι μεταγραφές

Η αλήθεια είναι ότι η Στεάουα δεν ήταν δραστήρια στο μεταγραφικό παζάρι, με μοναδική αξιοσημείωτη κίνηση αυτή του Μάριους Στεφανέκσου, 25χρονου εξτρέμ από την Σέπσι έναντι 1,3 εκατομμυρίων. Αξίζει να σημειωθεί πως πούλησε το μεγάλο της επιθετικό αστέρι, Ντένις Μαν, για  5,25 εκατομμύρια ευρώ στο Κατάρ.

O ιδιοκτήτης

Ιδιοκτήτης της ομάδας είναι ο Τζίτζι Μπεκάλι, για τον οποίο έχουν κυκλοφορήσει πολλά και διάφορα.

Έναν πρόεδρο που έχει βρεθεί δις στη φυλακή, για 3 και 3.5 χρόνια αντίστοιχα. Η πρώτη ποινή μάλιστα επιβλήθηκε με αναστολή και για λόγο που τα λέει όλα για εκείνον.

Τρεις κλέφτες πήραν τη Mercedes του, αλλά μόλις κατάλαβαν ότι είναι δική του, την επέστρεψαν έντρομοι και με φουλαρισμένο ντεπόζιτο. Αυτή η πράξη μετάνοιας δεν συγκίνησε ιδιαίτερα τον Μπεκάλι που τους βρήκε, τους απήγαγε και πυροβόλησε τον έναν στο πόδι για να μάθει με ποιον τα βάζει, ενώ τους ανάγκασε να υπογράφουν την ομολογία τους σε χαρτί.

Μπήκε στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Ρουμανίας το 2002 όταν και ανέλαβε τη Στεάουα Βουκουρεστίου. Με την περιουσία του να εκτιμάσει στα 950 εκατομμύρια δολάρια και πολλές εκτάσεις γης να βρίσκονται υπό την κατοχή του, ο Μπεκάλι έμοιαζε με ευλογία για την ομάδα. Ένας τέτοιος κολοσσός, ένας μεγιστάνας που άνετα θα μπορούσε να φτιάξει ομάδα που κατακτά το Τσάμπιονς Λιγκ.

Γιατί δεν το έκανε; Γιατί δεν ήθελε να είναι απλώς ιδιοκτήτης, ο τύπος που βάζει τα λεφτά. Ήθελε να είναι πρόεδρος  και προπονητής. Δεν είναι βέβαιο ότι δεν θέλησε να μπει μες στο γήπεδο και να παίξει μόνος του απέναντι σε ομάδες. Δεν θα ξάφνιαζε κανέναν αν το έκανε.

ΠΑΟΚ και Μπεκάλι ήταν σε σκληρές διαπραγματεύσεις το καλοκαίρι του 2016, μέχρι ο Δικέφαλος να φέρει στην Θεσσαλονίκη τον τότε αρχηγό της Στεάουα, Φερνάντο Βαρέλα.

Διαβάστε ακόμη...