Θρίλερ για ΔΟΛ!
SHARE:
Αύριο, μεσημέρι της Τετάρτης 31 Μαΐου, στις 12:00 ολοκληρώνεται η δημοπρασία για το σύνολο της περιουσίας του ΔΟΛ και μέχρι τις 12:15 θα έχει γίνει το άνοιγμα των φακέλων και θα ξέρουμε τον πλειοδότη.
Οι (δύο) διαγωνισμοί για τον Δημοσιογραφικό Ομιλο Λαμπράκη θα γίνουν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4307/2014 και τους όρους που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη. Οι πλειστηριασμοί αφορούν τόσο στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας του Δημοσιογραφικού Ομίλου Λαμπράκη όσο και τα υπόλοιπα στοιχεία ενεργητικού της εταιρείας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα εμπορικά σήματα που είναι σε ισχύ («Βήμα», «Τα Νέα», η ιστοσελίδα in.gr), τα σήματα που έχουν λήξει, η συμμετοχή του ΔΟΛ σε τρίτες εταιρείες (Τηλέτυπος-Mega, Ιριδα, Αργος, ΔΟΛ, Digital, ΒΗΜΑ FM, Multimedia, Hearst-ΔΟΛ, Μέλλον Group, Studio ΑΤΑ, Νέα Ακτίνα A.E., TVE, Παπασωτηρίου A.E., Μ. Λεβής A.E., Χαϊδεμένος, Microland Computers), ο μηχανολογικός εξοπλισμός, το αρχείο του ΔΟΛ και τα αποθέματα της εταιρείας.
Η διαδικασία του πλειστηριασμού
Οι προσφορές θα πρέπει να συνοδεύονται από ισόποση εγγυητική επιστολή, ενώ κοινή προσφορά και για τους δύο διαγωνισμούς δεν θα ληφθεί υπόψη. Οι προσφορές θα κατατεθούν σε σφραγισμένους φακέλους. Μέσω του πρώτου διαγωνισμού εκποιείται η ακίνητη περιουσία, ενώ ο δεύτερος αφορά όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή τα σήματα εφημερίδων και περιοδικών και τις συμμετοχές σε εταιρείες εκτυπώσεων και ΜΜΕ.
Οι ενδιαφερόμενοι
Ιβάν Σαββίδης και Βαγγέλης Μαρινάκης είναι μεταξύ των επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται για τον ΔΟΛ, όπως και άλλοι. Ονόματα η στήλη είχε αναφέρει από τις 28 Απριλίου, λέγεται πλέον ότι έως τώρα 14 (!) είναι οι ενδιαφερόμενοι που ζήτησαν από τους ειδικούς διαχειριστές αναλυτικά οικονομικά στοιχεία του μιντιακού συγκροτήματος. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως θα καταθέσουν απαραιτήτως και προσφορά...
Για τη εν λόγω «λίστα» ακούστηκε και ο ιδιοκτήτης της Chipita, επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος ωστόσο (μιλώντας στο «Documento») το διέψευσε, όπως πρόσφατα υπήρξε διάψευση κι από τον τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα ενώ ούτε από πλευράς Φιλιππόπουλου έχει υπάρξει επιβεβαίωση περί συμμετοχής.
Στην αγορά και στο παρασκήνιο ακούγονται πολλά, δεν είναι προς δημοσίευση, αλλά μέχρι και για «σύμπραξη» μεγάλων επιχειρηματικών πόλων, που μέχρι πρόσφατα ήταν στα... μαχαίρια, ακούγεται! Ένα άλλο σενάριο θέλει... επιστροφή Σταύρου Ψυχάρη (μέσω μιας κυπριακής offshore). Πάντως ενδιαφέρον επέδειξαν αρκετές εταιρείες με έδρα την Κύπρο, αγνώστων λοιπών στοιχείων.
Καταγγελίες Σαββίδη
Ωστόσο φαίνεται πως υπάρχει θέμα με τη συμμετοχή του Ιβάν Σαββίδη. Με επιστολή της η εταιρεία Dimera Media, συμφερόντων Σαββίδη, κατήγγειλε ότι δεν της επιτρέπουν να καταθέσει εγγυητική επιστολή για τη συμμετοχή της στον δεύτερο πλειοδοτικό διαγωνισμό με την αιτιολογία ότι έχει έδρα την Κύπρο. Η εταιρεία με επιστολή της προς τον ειδικό διαχειριστή του ΔΟΛ αναφέρει ότι η Κύπρος παρότι αποτελεί χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής ένωσης έχει αναιτιολόγητα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του διαγωνισμού, εξαιρεθεί από τις χώρες όπου θα πρέπει να εδρεύουν οι Τράπεζες που θα εκδώσουν την εκάστοτε εγγυητική επιστολή.
Στην επιστολή της εταιρείας γίνεται λόγος για διακύβευση του αδιάβλητου της διαδικασίας του πλειστηριασμού, αλλά και η «επί ίσοις όροις» συμμετοχή ενδιαφερομένων σε αυτόν. Για τους παραπάνω λόγους, η Dimera Media ζητάει ολιγοήμερη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας για υποβολή δεσμευτικών προσφορών (31.5.2017) και ταυτοχρόνως να συμπεριληφθούν στις τυπικές προδιαγραφές των εγγυητικών επιστολών.
Η εγγυητική επιστολή πρέπει να είναι από τράπεζα της Ελλάδας ή χώρας του εξωτερικού, η οποία όμως θα ανήκει στον ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης).
Megaλώνει όποιος πάρει τον ΔΟΛ
Όποιος πλειοδοτήσει στον δεύτερο διαγωνισμό, πέραν των τίτλων των ΜΜΕ του ΔΟΛ θα αποκτήσει και το 22,11% του Mega, στο οποίο από τις 22 Μαΐου μετέχει ο Σαββίδης με ποσοστό 19,63% ύστερα από την εξαγορά μέρους των μετοχών του «Πήγασου», συμφερόντων Μπόμπολα.
Και η πρόσφατη κίνηση από πλευράς Σαββίδη, να γνωστοποιήσει ότι βάζει άμεσα 25 εκατ. ευρώ στο Mega για ΑΜΚ, αποσκοπούσε στο να πετάξει το... γάντι στην πλευρά Βαρδινογιάννη, με το ερώτημα αν δύναται να πράξει το ίδιο σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Τι θα κάνει ο Βαρδινογιάννης;
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κατεύθυνση να καταθέσει προσφορά για τον ΔΟΛ κινείται και η πλευρά Βαρδινογιάννη, ειδικά μετά την απόκτηση ποσοστού Mega από τον Σαββίδη. Αν η πλευρά Βαρδινογιάννη -η οποία κατέχει το 37% του Mega- κινηθεί αποφασιστικά και εξαγοράσει τον ΔΟΛ, τότε θα αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία του σταθμού...
Άλλες (ανεπιβεβαίωτες, όμως) πληροφορίες λένε ότι η οικογένεια Βαρδινογιάννη, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον Σαββίδη για την πώληση των μετοχών της. Και στο θέμα του Mega ως κάτοχος του 37%, οφείλει και έχει δικαίωμα βέτο σε μείζονα ζητήματα, όπως η τοποθέτηση διευθύνοντος συμβούλου και διευθυντή ειδήσεων.
Εν κατακλείδι
Αν μη τι άλλο, η διεκδίκηση του ιστορικού συγκροτήματος Τύπου έχει πυροδοτήσει έναν πρωτοφανές παρασκήνιο επιχειρηματικά, όχι τόσο για τον ΔΟΛ αυτόν καθ' αυτόν όσο για το Mega. Όποιος αποκτήσει το 22,11% από τον ΔΟΛ, είτε είναι ο όμιλος Βαρδινογιάννη (37%) είτε ο Ιβάν Σαββίδης (19,6%), αποκτά τουλάχιστον καταστατική μειοψηφία ή και πλειοψηφία. Και επόμενη κίνηση, για τον πλειοδότη, ίσως είναι να να αποκτήσει τα μερίδια μικρομετόχων (4% κατέχει ο Δημήτρης Κοπελούζος και 3,13% ο Βίκτωρας Ρέστης).
Ωστόσο ο χρόνος πιέζει. Σε όποιον κι αν καταλήξει αύριο ο ΔΟΛ, σε όποιον καταλήξει αύριο το 22,11% του Mega, θα πρέπει (μαζί με τους άλλους μετόχους) να «καθαρίσουν» το κανάλι από χρέη ώστε να μπορέσει να λάβει μέρος στον επόμενο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών ο οποίος, όπως έχουμε αναφέρει από καιρό, θα γίνει προς τα τέλη του 2017.