«Φτηνά» πουλήματα της μπάλας, αργές αντιδράσεις στο αμυντικό τρανζίσιον…

Ξεκίνησε το πρώτο επίσημο ματς της σεζόν με κεντρικό αμυντικό δίδυμο αποτελούμενο από τον Κωνσταντίνο Κουλιεράκη και τον Γουίλιαμ Τρόστ-Έκονγκ. Τελειώνει την σεζόν με τους Κεντζιόρα, Βιετέσκα, Μιχαηλίδη να ερίζουν για τις δύο θέσεις των στόπερ.
Πηγή: forzaonline.gr
«Φτηνά» πουλήματα της μπάλας, αργές αντιδράσεις στο αμυντικό τρανζίσιον…
Photo Credits: @PAOK FC

Ενδιάμεσα χρησιμοποιήθηκαν -σχεδόν με απόλυτη αποτυχία- ο Ντέγιαν Λόβρεν, ο Ομάρ Κόλεϊ και ελάχιστα ο Ιβάν Νάσμπεργκ (στο ξεκίνημα της σεζόν) και ο Δημήτρης Κωττάς. Το σύνολο 9 διαφορετικοί παίκτες σε μία σεζόν για το κέντρο της άμυνας. Πολλοί. Κι αυτό μαρτυρά πολλά.

Το πρόβλημα δεν λύθηκε με κανένα δίδυμο, ίσως γιατί το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο. Η ουσία όμως λέει ότι ο ΠΑΟΚ έχει δεχθεί ήδη 32 γκολ στο πρωτάθλημα. Περισσότερα από αυτόν έχουν δεχθεί μόνο ο Ατρόμητος, ο ΟΦΗ και οι ομάδες που βρίσκονται στα πλέι-οφ για την αποφυγή του υποβιβασμού, ο Λεβαδειακός, οι Σέρρες, ο Βόλος, η Καλλιθέα και η Λαμία! Με τέτοιες επιδόσεις δεν μπορείς να κάνεις πρωταθλητισμό, όσα γκολ κι αν βάζεις μπροστά.

Το παιχνίδι του ΟΑΚΑ και τα γκολ που δέχθηκε εκεί ο ΠΑΟΚ είναι μία φωτογραφία από όλες τις φετινές του παθογένειες.

«Φτηνά» πουλήματα της μπάλας σε ζώνες που καίνε, όπως αυτό του Βιετέσκα στο πρώτο τέρμα του Παναθηναϊκού. Ένα λάθος που έχει επαναληφθεί ουκ ολίγες φορές φέτος είτε από υπερβολική σιγουριά / άνεση είτε από επιπολαιότητα στο build-up.

Αργές αντιδράσεις στο αμυντικό τρανζίσιον, κυρίως λόγω των πολύ αργών κεντρικών χαφ που έχει ο Δικέφαλος (Σβαμπ, Μεϊτέ, Οζντόεφ), αλλά και της γενικότερης κακής λειτουργίας όλου του γκρουπ με το που χάνεται η μπάλα.

Στο δεύτερο γκολ του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, που ξεκινάει από φάουλ του ΠΑΟΚ σε επικίνδυνη θέση, ο Σιώπης διασχίζει ανενόχλητος το μισό γήπεδο, κανείς δεν κάνει μαρκάρισμα καθυστερήσεις ή ένα φάουλ σκοπιμότητας, ενώ τα τρεξίματα επιστροφής είναι απελπιστικά αργά.

Όλα αυτά τα συμπτώματα «φωνάζουν» ότι το καλοκαίρι χρειάζονται καίριες προσθήκες χαρακτηριστικών. Πιο γρήγορα πόδια στα χαφ, πιο aggressive, αλλά και άνετοι με την μπάλα στα πόδια αμυντικοί.

Νέα πιο ταιριαστά και πιο σύγχρονα δίδυμα σε κέντρο άμυνας και μεσαία γραμμή.

Διότι, καμία ομάδα που δυσκολεύεται να κρατήσει τόσο πολύ το μηδέν, δεν μπορεί να έχει σοβαρές ελπίδες να κατακτήσει τρόπαια, νόμος απαράβατος του ποδοσφαίρου.

ΕΥΑΛΩΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΓΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΕΡΑ!

Το ανασταλτικό πρόβλημα δεν προκύπτει μόνο σε φάση αμυντικής μετάβασης, αλλά είναι πολυπαραγοντικό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΠΑΟΚ είναι (μαζί με τον Πανσερραϊκό) η ομάδα που έχει κάνει τα περισσότερα πέναλτι φέτος σε όλη την Super League (από 7)!

Μπορεί οι συνέπειες να μην ήταν ολέθριες, αφού τα πέντε εξ’ αυτών δεν κατέληξαν στα δίχτυα του Δικέφαλου, αλλά δείχνει μία γενικότερη αδυναμία ακόμα και στα μαρκαρίσματα εντός περιοχής, μία απροσεξία, μία ευκολία στο λάθος που χαρακτηρίζει όλη την φετινή διαδρομή της ομάδας του Λουτσέσκου.

Μία αδυναμία που φάνηκε και στην Ευρώπη, όπου ο ΠΑΟΚ δέχθηκε φέτος 22 γκολ σε 16 ευρωπαϊκά παιχνίδια, αντιμετωπίζοντας τεράστια προβλήματα απέναντι σε ομάδες που σήκωναν την μπάλα ψηλά (Μάλμε, Γαλατασαράι, Ρεάλ Σοσιεδάδ, FCSB) και είχαν επιθετικούς με πλούσια σωματικά προσόντα όπως ο Όσιμεν ή ο Όσκαρσον.

ΓΚΟΛ ΚΑΙ… ΑΥΤΟΓΚΟΛ!

Αν προσέξει κανείς τα τελευταία πέντε εκτός έδρας παιχνίδια του ΠΑΟΚ θα παρατηρήσει ένα κοινό μοτίβο. Πως χρειάζεται να ψάχνει τρία γκολ για να κερδίσει. Έγινε μία φορά στην OPAP Arena απέναντι στην ΑΕΚ μα δεν μπορεί να γίνεται συνέχεια!

Ο ΠΑΟΚ δέχθηκε δύο γκολ στο Βουκουρέστι από την FCSB και αποχαιρέτισε το Europa League, δύο στην «Λεωφόρο Αλεξάνδρας» από την Athens Kallithea (ήταν για περισσότερα), δύο στο «Καραϊσκάκης» από τον Ολυμπιακό και τρία στο «ΟΑΚΑ» από τον Παναθηναϊκό.

Έτσι, δεν μπορεί να πάει πουθενά.

Μία νέα πρόσφατη ασθένεια είναι τα αυτογκόλ. Ένα τέτοιο -σε φάση χωρίς πίεση- έβαλε ο Γιάννης Μιχαηλίδης στο πρόσφατο 2-1 επί του Ολυμπιακού, ως τέτοιο πρέπει να λογίζεται και η φάση του 2-0 του Παναθηναϊκού, όπου η μπάλα στο σουτ του Ουναχί βρίσκει στο στήθος του Βιετέσκα, αλλάζει τροχιά και ξεγελά τον πεσμένο Κοτάρσκι.

Αυτογκόλ χρεώθηκε το πρώτο γκολ της Γαλατά στην Πόλη, με αυτογκόλ μοιάζει κι εκείνο το freak τέρμα της Μάλμε από την απομάκρυνση του Καμαρά στις καθυστερήσεις, που έστειλε τον επαναληπτικό της Τούμπας στην παράταση.

Για την ιστορία, μόνο ο Ατρόμητος έχει δεχθεί φέτος τρία αυτογκόλ και αυτό είναι ένα στοιχείο που πάλι δεν μπορεί να αγνοηθεί για τις ατομικές αντιδράσεις όταν η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμη...