ΕΠΟ: Έδιναν χρήματα χωρίς έγκριση και διαγωνισμούς

Απο sdna.gr : Σημαντικά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας από το πόρισμα της Delloite για τα οικονομικά της ΕΠΟ. Πώς εμπλέκεται ο υπεύθυνος ασφαλείας της Ομοσπονδίας, Νίκος Παναγιώτου...
Πηγή: sdna.gr
ΕΠΟ: Έδιναν χρήματα χωρίς έγκριση και διαγωνισμούς

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο έδιναν χρήματα χωρίς έγκριση των αρμοδίων οργάνων, διαγωνισμό, αλλά κι έλεγχο από τη νομική υπηρεσία και την επιτροπή προμηθειών, οι προηγούμενες διοικήσεις της ΕΠΟ.

Από το πόρισμα της Deloitte προκύπτει ότι η οικογένεια Παναγιώτου (με εταιρείες σεκιούριτι) εκτός από τη φύλαξη των εγκαταστάσεων στο Πάρκο Γουδή και στο προπονητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά, είχε και την ευθύνη διαχείρισης των εισιτηρίων της Εθνικής ομάδας για αρκετά χρόνια, συνολικού τιμήματος 3 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Documento". Παράλληλα παρείχε μέχρι και ταξιδιωτικές υπηρεσίες στην ΕΠΟ!

Στην έκθεση για τη διαχείριση των εισιτηρίων σημειώνονται μεταξύ άλλων: "Δεν τέθηκε υπόψη μας έγκριση αρμοδίου οργάνου για τη διαχείριση των εισιτηρίων από τον Νίκο Παναγιώτου αξίας 3 εκατ. ευρώ την περίοδο 2008-2014".

Οι ελεγκτές μίλησαν με τον οικονομικό διευθυντή της ΕΠΟ κι αυτός τους είπε ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχει έγκριση αρμοδίου οργάνου για την ανάληψη πώλησης των εισιτηρίων από τον Παναγιώτου. Η παραλαβή τους γινόταν με παραστατικό που εξέδιδε ο υπεύθυνος εισιτηρίων, χωρίς τη διενέργεια λογιστικής εγγραφής. Αυτή η συνεργασία ολοκληρώθηκε το 2014, προφανώς επειδή εφαρμόστηκε το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Επιπλέον στην έκθεση αναφέρεται ότι "για τις υπηρεσίες που πρόσφερε ο Νίκος Παναγιώτου, αξίας 688.000 ευρώ κυρίως ως το 2012, δεν είχε υπογραφεί σχετική σύμβαση, αλλά του δίνονταν προκαταβολές επί αποδώσει λογαριασμού, δηλαδή λειτουργούσε ως οικονομικός υπόλογος της ΕΠΟ. Κατά την εκκαθάριση του λογαριασμού ο Ν.Παναγιώτου προσκόμιζε παραστατικά στοιχείων προμηθειών με την αξία των οποίων εκκαθαρίζονταν οι προκαταβολές που είχε λάβει. Δεν τέθηκε υπόψη μας έγκριση αρμοδίου οργάνου για την πολιτική αυτή".

Από εκεί και πέρα η εταιρεία Expertise που ανήκει στον γιο του Νίκου Παναγιώτου, Φίλιππο, είχε αναλάβει τη φύλαξη των κτιρίων της ΕΠΟ, στα οποία ύστερα από σχετικό έλεγχο βρέθηκαν δεκάδες κάμερες και κοριοί, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεργασία των δύο πλευρών πριν από λίγες ημέρες. Η ανάθεση της ασφάλειας δόθηκε στη συγκεκριμένη εταιρεία, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, χωρίς να γίνει σχετικός διαγωνισμός, κάτι που απαιτεί το καταστατικό της Ομοσπονδίας.

Επιπλέον από την έκθεση της Deloitte διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένες υπηρεσίες φύλαξης δεν αναφέρονταν οι ώρες φύλαξης, όπως κι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις παρέχονταν υπηρεσίες που δεν προβλέπονταν στην υπογεγραμμένη σύμβαση.

Επίσης σημειώνεται πως: "Δεν τέθηκαν υπόψη μας τα ονόματα των φυλάκων και των εκπαιδευομένων. Προτείνουμε την αλλαγή της πολιτικής ως προς την είσπραξη των παραβόλων εκπαίδευσης, δηλαδή τα παράβολα να εισπράττονται από την ΕΠΟ και η τελευταία να αποδίδει στη "Βασίλειος Παναγιώτου ΕΠΕ" το τίμημα που της αναλογεί με σκοπό τη διασφάλιση των εσόδων της ΕΠΟ". Από τον έλεγχο δηλαδή προκύπτει και τρίτος Παναγιώτου, ο οποίος είχε την ευθύνη για την εκπαίδευση των σεκιούριτι και την πιστοποίησή τους.

Το συνολικό τίμημα υπηρεσιών φύλαξης την περίοδο 2013-15 είναι 1.223.095 ευρώ συν ΦΠΑ κι αυτά τα χρήματα -βάσει τους ορίσματος της Deloitte- χωρίς οι συμβάσεις να έχουν ελεγχθεί από τη νομική υπηρεσία και χωρίς να υπάρχει έγκριση από αρμόδιο όργανο της ΕΠΟ.

Παράλληλα για τη Νικόλαος Παναγιώτου ΕΠΕ αναφέρεται στο πόρισμα ότι πρόσφερε ταξιδιωτικές υπηρεσίες ποσού 122.000 ευρώ την περίοδο 2010-13, παρότι σε αυτό το χρονικό διάστημα η ΕΠΟ συνεργαζόταν με το Travel Plan.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...