Δυνατά και αδύναμα σημεία στην αμυντική λειτουργία Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ (vid)

Το Repress σας έβαλε από την Παρασκευή στο κλίμα του ντέρμπι, με την στατιστική ανάλυση του τρόπου που πετυχαίνουν τα τέρματα τους στο πρωτάθλημα οι δύο μονομάχοι.
Πηγή: repress.gr
Δυνατά και αδύναμα σημεία στην αμυντική λειτουργία Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ (vid)

Σήμερα ακολουθεί η τακτική ανάλυση των δύο ομάδων όταν δεν έχουν την κατοχή της μπάλας, όπως και οι τρόποι που δέχονται τελικές από τους αντιπάλους τους, σε μια προσπάθεια να αναδείξουμε τις όποιες αμυντικές αδυναμίες παρουσιάζουν.

Ολυμπιακός

Ο γηπεδούχος Ολυμπιακός (στην ανάλυση του οποίου υπάρχουν και φάσεις από τους αγώνες του Champions League) επιλέγει να πιέσει σχετικά ψηλά τους αντιπάλους του κυρίως όταν αγωνίζεται στο Καραϊσκάκης, όμως οι αποστάσεις που δημιουργούνται ανάμεσα στους κεντρικούς αμυντικούς και τους αμυντικούς χαφ, είναι τέτοιες ώστε ο αντίπαλος μπορεί να τοποθετήσει με ευχέρεια παίκτες στο μεσοδιάστημα, κάτι που του δίνει την δυνατότητα να βρει ευκαιρία για ελεύθερες πάσες από την κεντρική ζώνη προς την περιοχή.

Ένα δεύτερο στοιχείο που δημιουργεί και τα περισσότερα προβλήματα είναι οι τοποθετήσεις των αμυντικών μέσων όταν ο αντίπαλος πλαγιοκοπεί. Είτε από έλλειψη συγκέντρωσης, είτε από παρασυρόμενοι από παραπλανητικές κινήσεις, οι ανασταλτικοί μέσοι των ερυθρόλευκων πολύ συχνά βρίσκονται εκτός χώρου ευθύνης, με αποτέλεσμα οι αντίπαλοι να βρίσκουν αρκετά ελεύθερα σουτ, αρκετά από τα οποία κατέληξαν σε γκολ.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε όλα όσα αναφέρθηκαν σε εικόνα.

ΠΑΟΚ

Ο φιλοξενούμενος ΠΑΟΚ ενώ επιτίθεται με 3-1-5-1- και 3-2-4-1, αμύνεται με καθαρό 4-4-2. Αρκετές είναι οι φορές που ασκεί πίεση στο επιθετικό μισό, σπανίως όμως είναι επιτυχημένη, κυρίως γιατί οι μεσοαμυντικοί δεν μειώνουν την απόσταση από τους παίκτες που βρίσκονται ψηλά για την πρώτη πίεση. Η πίεση σπάει με σχετική ευκολία, οπότε τα πράγματα γίνονται δύσκολα στον χώρο του κέντρου.

Όταν αμύνεται στο μεσαίο τρίτο, αν και οι αποστάσεις είναι σχετικά ικανοποιητικές, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την ένταση/διάθεση με την οποία οι παίκτες του δικεφάλου πιέζουν τον κάτοχο της μπάλας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει η δυνατότητα για γρήγορους συνδυασμούς από τον αντίπαλο, κάτι το οποίο σίγουρα θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν οι γηπεδούχοι.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως του δικεφάλου είναι η φάση της αμυντικής μετάβασης, από όπου έχει δεχθεί άνω του 50% των τερμάτων.

Το παρακάτω βίντεο αναλύει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο δικέφαλος όταν δεν έχει την κατοχή της μπάλας.

Διαβάστε ακόμη...